Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Platon si regii filozofi: „Pana cand filozofii nu ajung regi, nu vom scapa de rau.”

in Filozofie

Platon, (427-347 i.C) a fost unul dintre discipolii lui Socrate, dar spre deosebire de mentorul sau, era un autoritar instinctiv. El era aristocrat atenian si ii ura pe democratii care il condamnasera la moarte pe Socrate.

El socotea ca ceilalti atenieni devenisera neputinciosi si decadenti, admirandu-i pe neinduratorii spartani, cei cu spirit militar, care castigau mereu toate razboaiele impotriva atenienilor. In final el a ajuns preceptorul fiului lui Dionysos I al Siciliei, un elev extrem de recalcitrant. Dupa aceasta experienta s-a intors la Atena pentru a fonda Academia. Cea mai cunoscuta lucrare a lui este Republica, aceasta reprezentand un plan detaliat al unei societati armonioase si perfecte, conduse de filozofi intelepti.

Platon a pastrat cu sfintenie tipul de dialog socratic, scriindu-si filozofia sub aceasta forma. In lucrarile sale timpurii, Platon a acordat respectul cuvenit doctrinei anamnesisului-convingerea conform careia suntem cu totii de la nastere programati sa deprindem anumite lucruri. El a demonstrat aceasta teorie in urma unei discutii cu un sclav tanar care ii apartinea prietenului sau Menon.

Explicatia sa se baza pe convingerea ca sufletul este nemuritor, asa incat, tot ceea ce invatam nu este decat o ”reamintire” sau anamnesis.

Acest punct de vedere care implica ”reamintirea” in cunoastere l-a ajutat pe Platon sa imparta realitatea in ”doua lumi”. Desi exista o lume clara, obisnuita, de zi cu zi, pe care o vedem cu totii,mai este inca una, a ”Formelor eterne”, perfecte. Formele sunt precum amintirile perfecte, asa incat lucruri concrete precum scaunele, pe care le vedem cu totii in aceasta lume, nu sunt decat niste copii inferioare ale Formei pure sau ideale a ”ideii de scaun”. Doar cativa oameni initiati, pe care ii numea ”Gardieni” pot ”vedea” aceste Forme ideale. Nu toata lumea a fost de acord cu aceasta teorie.

Platon explica doctrina anamnesisului printr-o parabola. Oamenii obisnuiti sunt ca niste prizonieri inchisi permanent intr-o caverna intunecata si obligati sa urmareasca umbrele unui teatru de papusi care li se pare ca este ”real”.

5126781_origplato's grot

Suntem precum acei detinuti indoctrinati de la nastere sa creada ca nu exista altceva decat ceea ce traiesc ei. Numai ca unul dintre ei, mai rebel, evadeaza la lumina si curand descopera ca afara exista o lume mai buna si „mai reala”.

Image converted using ifftoany
Cave

In mod similar, cineva care a invatat matematica in final isi va da seama ca exista o lume mai buna si mai reala decat cea a Formelor. Acestia pana la urma vor deveni conducatorii ”de aur” infailibili ai unei societtai formate din oameni de argint,bronz si fier indoctrinati, care nu pun niciodata la indoiala sistemul.

In ”Republica”, daca cineva vrea sa afle ce are de facut trebuie sa-l intrebe pe ”Gardian”.

In lucrarile de mai tarziu, Platon se pare ca a avut niste indoieli in privinta Formelor si a felului in care ele intra in relatie cu obiectele obisnuite sau cu cele ”speciale”. Sistemul lui Platon este ”inchis”. Daca accepti ceea ce spune despre cunoastere, se presupune ca trebuie sa accepti si morala sa dictatoriala si punctele de vedere politice. Platon a crezut ca orice tip de cunoastere poate fi la fel de vesnica si de imateriala precum matematica-ceea ce nu este asa. S-ar putea la fel de bine sa se fi lasat ”sedus” de catre spiritul ciudat al grecilor antici care insinuau ca, daca vrei sa ”stii” ceva, trebuie sa ai o experienta directa a lucrului respectiv. Dar nu-i niciodata prea clar ce sunt de fapt Formele, unde exista ele, cum arata ele si de ce doar cativa experti reusesc sa le ”vada”.

Filozofia lui Platon a incurajat generatiile de filozofi de mai tarziu sa creada ca este obligatia lor sa descopere tipurile speciale de cunoastere supranaturala sau ”ideala” care s-ar afla  dincolo de existenta obisnuita. Filozofia sa politica este si o incurajare periculoasa de a crea ”utopii” conduse de o elita ”superioara” si autoritara. Se stie unde pot duce experientele de acest tip.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Filozofie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate