Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Poliţia Română a muşamalizat cazul a doi poliţişti morţi în misiune într-un cumplit accident rutier, pentru a nu fi obligată să plătească despăgubiri familiilor victimelor

in Stiri online

Poliţia Română a muşamalizat cazul a doi poliţişti morţi în misiune într-un cumplit accident rutier, pentru a nu fi obligată să plătească despăgubiri familiilor victimelor. Raportul anchetei, semnat de fostul şef al Poliţiei, chestorul Petre Tobă, a arătat că agenţii erau în timpul lor liber, dar primiseră ordin să se prezinte la lucru.

Doi poliţişti morţi la datorie şi două familii distruse. Este urmarea unui cumplit accident rutier, din ianuarie 2015, în care şi-au pierdut viaţa agentul principal Sorin Laurenţiu Rădulescu şi agentul şef principal Liviu Gabriel Bălosu, accident pentru care Poliţia Română nu-şi asumă nicio responsabilitate.

Sorin Laurenţiu Rădulescu, de 40 de ani, era şeful Poliţiei Transporturi Navale (TN) Hârşova şi locuia în Feteşti. Acesta avea un băiat şi activa în cadrul Poliţiei TN din anul 1993. Liviu Gabriel Bălosu, de 40 de ani, era adjunctul lui Rădulescu, locuia în Hârşova şi era tatăl unui băiat. Lucra în cadrul TN din anul 2005. Ancheta făcută la ordinul şefului Poliţiei de la acea vreme, chestorul Petre Tobă, a fost muşamalizată.

Raportul semnat de Tobă a arătat că agenţii erau în timpul lor liber şi nu au murit la datorie, prin urmare familiile acestora nu vor primi compensaţiile materiale prevăzute de lege. În cazul în care, un poliţist îşi pierde viaţa în timp ce se află în timpul serviciului, familia acestuia are posibilitatea să se angajeze în sistem şi primeşte despăgubiri în valoare de 20.000 de euro. Un accident cumplit Data de 4 ianuarie 2015 părea o zi obişnuită de lucru pentru cei patru agenţi ai postului TN Hârşova.

La ora 12.00, trei dintre ei – Laurenţiu Dincă, Sorin Laurenţiu Rădulescu şi Liviu Gabriel Bălosu au terminat programul de lucru şi au plecat acasă. Numai că viscolul şi ninsoarea le-au dat peste cap planurile. Rădulescu le-a ordonat subalternilor săi să se prezinte la post, la ora 16.00, pentru a asigura ambarcaţiunile din dotarea postului de poliţie transporturi navale, care riscau să fie înzăpezite. În timp ce Laurenţiu Dincă a venit la post cu maşina personală, Laurenţiu Rădulescu şi Liviu Bălosu au plecat de la Feteşti spre Hârşova cu maşina de serviciu, o bătrână Dacia 1310, bună de casat. Culmea ironiei, Dacia era poreclită de agenţi „sicriul“, din cauza stării tehnice precare.

Cei doi poliţişti nu au mai ajuns niciodată la Hârşova. Nenorocirea s-a petrecut pe Drumul Naţional 3B, între localităţile Stelnica şi Borduşani, din judeţul Ialomiţa. Din cauza viscolului şi a poleiului, Liviu Gabriel Bălosu, care se afla la volan, a pierdut controlul maşinii, care a derapat şi s-a ciocnit cu un autobuz. Cei doi poliţişti n-au avut nicio şansă în urma impactului.

Mortul e de vină

La momentul respectiv, superiorii au precizat că Sorin Laurenţiu Rădulescu şi Liviu Gabriel Bălosu erau în misiune. Ca în astfel de situaţii, familiile au primit promisiuni că vor fi ajutate şi vor primi compensaţii. Surpriză, însă. La câteva luni de la accident, IGPR a anunţat că ancheta dispusă în acest caz a stabilit că cei doi poliţişti se aflau în timpul liber şi nu li se aplică dispoziţiile legale privind ajutorarea poliţiştilor morţi în misiune.

„Din probele administrate în cauză, comisia de cercetare constată că evenimentul din data de 04.01.2015, soldat cu decesul agenţilor de poliţie Bălosu Liviu Gabriel şi Rădulescu Laurenţiu Sorin din cadrul I.G.P.R. – S.R.P.T. Constanţa – Postul de Poliţie Transporturi Navale Hârşova, nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru încadrarea acestuia în categoria accidentelor de muncă“, se arată în raportul semnat de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă.

Pentru a ajunge la această concluzie, autorii raportului s-au folosit de un tertip. Astfel, anchetatorii au pretins că şeful postului TN Hârşova, Sorin Laurenţiu Rădulescu, nu a dat niciun ordin subalternilor de a se prezenta la muncă, din moment ce dispoziţia nu a fost consemnată ulterior în scris, aşa cum prevăd normele în vigoare. Numai că cel care ar fi trebuit să facă menţiunea în scripte, după terminarea misiunii, şeful postului, a murit în accident. În anchetă nu s-a ţinut cont de declaraţia celui de-al treilea agent, Laurenţiu Dincă, singurul care a reuşit să se prezinte la post. Culmea, în raport este consemnată declaraţia poliţistului, dar a fost ignorată.

„Din procesul-verbal întocmit la data de 14.01.2015 de comisarul-şef Stoican George, din cadrul SRPT Constanţa, comisia de cercetare constată că numitul Dincă Laurenţiu, în timp ce se afla la ora 13.20 în vecinătatea pontonului MAI, a fost sunat de agentul-şef principal Rădulescu Laurenţiu Sorin, care i-a transmis că se află la domiciliul său şi că doreşte să vină la serviciu în jurul orei 16.00“, se arată în raport.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate