Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Povestea unui român, prizonier la Auschwitz

in Articole

Printre puținii supraviețuitori ai Holocaustului se află și Oskar Jakob, un evreu născut în România și care astăzi la 85 de ani își amintește ororile trecutului nazist de parcă ar fi fost ieri. Povestea lui a fost ascultată și de celebrul regizor Steven Spielberg în procesul de documentare pentru filmul inspirat din fapte reale, ”Lista lui Schindler”.

S-a născut în Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, la 29 august 1930. Familia lui era singura familie de evrei de aici și nimic nu părea că le va distruge viața în acele timpuri, deși nu departe în Ungaria, naziștii deja deportau evreii în lagărele de exterminare. Oskar Jakob avea 13 ani în momentul în care familia lui a fost arestată de militarii naziști. Își amintește că au avut la dispoziție 2 ore pentru a-și strânge lucrurile, iar bunicul său le-a spus: „Copii, nu ne vom mai întoarce niciodată aici!”.

Au fost duși la Auschwitz, în Polonia unde au fost împărțiți pe două grupuri. Deși doar un copil, Jakob a înțeles imediat că aveau să fie uciși și i-a mințit pe naziști că are 17 ani, o minciună care l-a scăpat de camera de gazare. „Am fost împărțiţi în două grupuri: unii ajungeau în lagăre de muncă silnică, iar alţii în lagărele de exterminare, ucişi în camerele de gazare. Crematoriile funcţionau la foc continuu, arzând evrei 24 de ore pe zi”, mărturisește Jakob.

Copilul de atunci a trecut în grupul celor siluiți să muncească 12 ore pe zi, în condiții inumane și aproape fără hrană. „Munca a fost însă una brutală. Căram câte două găleţi de ciment odată acolo unde clădirile bombardate de Aliaţi erau reparate. Munceam 12 ore pe zi, cu mâncare puţină şi în condiţii îngrozitoare. Iar cei care nu făceau faţă muncii sau marşurilor forţate erau împuşcaţi pe loc de ofiţerii SS”, continuă bărbatul.

Odată cu înaintarea armatei ruse către Auschwitz, o parte din evrei au fost duși în diferite fabrici din Germania unde erau obligați să muncească un program interminabil și cu o rație de hrană de doar 3 cartofi pe zi și nu era nimic neobișnuit ca aceștia să mai fie și stricați. ”Îi mâncam de foame”, își amintește Jakob, care de atunci nu și-a mai văzut niciodată sora și mama.

Românul muncea într-o fabrică de arme nucleare, care la puțin timp a fost bombardată de rivalii lui Hitler. Evreii au fost din nou mutați și duși de acestă dată în lagărul de concentrare Bergen-Belsen din nord-vestul Germaniei. Drumul până acolo a fost unul crâncen. Jakob își amintește că au merg pe jos 6 zile, desculți, iar zăpada le-a ținut de foame și sete.

Coșmarul a încetat la 15 aprilie 1945, când armata britanică a luat cu asalt lagărul Bergen-Belsen. Libertatea a avut pentru Jakob un gust amar, care spune că era prea lipsit de vlagă pentru a sărbători. S-a mutat în SUA, unde a încercat să aibă o viață normală, deși durerea pierderii familiei și a biciului nazist nu s-a vindecat ușor.fisa jakob

Astăzi, cei 85 de ani, își trăiește bătrânețile în St. Louis, statul american Missouri. Potrivit presei internaționale, de povestea românului Oskar Jakob s-a interesat regizorul Steven Spielberg înainte de ecranizarea filmului ”Lista lui Schindler”, un film premiat cu 7 premii Oscar.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate