Pregatirea materiei prime si extractia cerii de albine

in Agronomie

Ceara ca produs apicol provine din colectarea acesteia de catre apicultor de stupi, cea mai mare parte in urma reformarilor fagurilor vechi, apoi ceara obtinuta din ramele claditoare, capacelele de ceara de la extractia mierii, crescaturile de ceara, recuperarea deseurilor cazute pe fundul stupului sau depunerile de pe peretii stupului.

In urma procesului de prelucrare rezulta ceara de albine, care in cea mai mare parte (80%) se reintoarce in circuitul apicol sub forma fagurilor artificiali, restul utilizindu-se in industriile farmaceutice, cosmetica, alimentara, chimica, optica, metalurgica, textila.

 

 

Fagurii supusi procesului de reformare, destinati topirii sunt faguri inchisi la culoare care nu mai prezinta transparenta, faguri necorespunzatori, chiar daca nu sunt vechi, cu multe celule de trantori, faguri deformati in urma procesului de extractie a mierii, fagurii atacati de daunatori, cei care contin pastura mucegaita.

Topirea propolisului odata cu ceara influenteaza negativ calitatea cerii, obtinandu-se faguri artificiali necorespunzatori: moi, nerezistenti, lipiciosi care se deformeaza in stup.

Ceara obtinuta in stupina pana in momentul extractiei este depozitata in vase la care nu trebuie sa existe posibilitatea patrunderii moliei cerii.

Topirea cerii se face prin incalzire in apa la o temperatura care nu trebuie sa depasasca     90 ºC. O temperatura mai mare afecteaza culoarea si aroma cerii fara sa influenteze reducerea vascozitatii si deci o scurgere mai buna a cerii din bostina. Racira cerii trebuie sa se faca foarte lent, de aceea este necesar ca aparatura folosita la topire si vasele respective sa aiba o conductibilitate termica cat mai redusa. Vasul se izoleaza cu materiale termoizolante pentru ca particolele aflate in suspensie in ceara topita sa sedimenteze.

Apa folosita la topirea cerii trebuie sa fie lipsita de duritate. Apa dura contine cantitati insemnate de substante minerale in special de calciu si magneziu care produc emulsionarea partiala a cerii si in plus da cerii o culoare bruna. Defectul consta in formarea unui strat poros de culoare cenusie la partea inferioara a calupului de ceara format din emulsiile stabile ceara-apa, care retine o parte din impuritatiile cerii supuse topirii.

Materialele din care sunt confectionate vasele pentru incalzire si prelucrarea cerii: fierul, cuprul si zincul modifica proprietatiile fizico-chimice ale cerii. Deoarece in compozitia cerii intra acizii grasi liberi in proportie de circa 15%, acestia intra in reactie cu elementele precizate, formand compusi care modifica culoarea si favorizeaza pierderile prin saponificare, mai ales la vasele din fonta sau cupru.Vasele din cupru dau cerii o culoare verde, zincul culoarea bruna murdara, iar fierul culoarea bruna, asemanatoare ruginei.

 

 

Cele mai adecvate vase sunt din lemn, ceramica,vase emailate, otel inoxidabil si de aluminiu  si in cea mai mica masura vasele cositorite.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play