Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Premisele aparitiei designului ca fenomen de civilizatie

in Arta

Cauzele aparitiei designului
Sunt recunoscute următoarele grupuri mari de premise ce au determinat apariţia designului :
-Premise de ordin economic general : evoluţia în timp a producţiei industriale, determinată de apariţia şi dezvoltarea întreprinderilor producătoare şi a surselor de energie, până la satisfacerea virtuală a necesităţilor existente pe o arie socială determinată. În condiţiile în care pe piaţă se pot găsi, în cantităţi cu mult peste cele strict necesare, diverse produse, de acelaşi tip, destinate satisfacerii aceloraşi necesităţi, realizate de către diverse firme producătoare, preocuparea pentru valoarea estetică capătă noi dimensiuni.

Desigur, virtuţile estetice ale produsului nu pot fi concepute arbitrar, ele fiind subordonate aspectelor tehnico-funcţionale şi destinaţiei.
-Specificitatea producţiei industriale, rezultat al acţiunii unor forţe mecanice dirijate de om şi cu capacitate de multiplicare. Producţia de serie presupune nu numai un proiect perfect, ci şi o mare precizie în execuţie. Acest lucru a fost posibil datorită apariţiei maşinii. Aceasta a devenit un intermediar între obiect şi om, între
produs şi forţa de muncă.

Primele maşini apar ca străine de fiinţa oamenilor, inspirând teamă, spaimă. Reducerea aşa-zisei “prăpastii psihologice » ce separa omul de maşină şi integrarea ei printre prezenţele intim-umane a vizat sferele esteticului.
– Premise determinate de factorii ce au contribuit în ultimul secol şi jumătate la diversificarea extraordinară a gamei produselor, la succesiunea rapidă a seriilor de forme, la reducerea preţului de cost pentru obiectele prioritar necesare, la o anumită ameliorare a confortului oamenilor :
– problema aprovizionării întreprinderilor cu materii prime. Prin perfecţionarea
tehnologiilor de extracţie, prin descoperirea noilor zăcăminte de minereuri, prin
extinderea şi modernizarea transporturilor, acestea pot fi procurate mai uşor.
– apariţia şi utilizarea în producţia industrială a unor noi materiale;
– invenţii şi inovaţii tehnice ce-şi găsesc imediat aplicabilitatea;
-extinderea reţelei de energie electrică, apă, canalizare, introducerea “încălzirii centrale“ a imobilelor etc.

Astfel, obiectul tehnic începe să fie considerat ca indispensabil element de confort interesând populaţia de cele mai diverse categorii. Producţia este astfel orientată, atât după volumul, cât şi după diversitatea cererii pieţei.
Premise de ordin social şi cultural :
-evoluţia gândirii filosofice europene din secolele de după Renaştere, gândire ce a
insistat, mai mult decât se insistase în trecut, şi asupra ideii că arta constituie un element formativ sau educaţional de neînlocuit ;
-dorinţa de a favoriza accesul tuturor oamenilor la creaţiile artei, având în vedere că prin intermediul artei pot fi cel mai bine cultivate aspiraţiile, năzuinţele şi idealurile fiecărui om. Acest lucru a fost posibil prin obţinerea pe cale industrială a succedaneelor artistice ;
– interesul arhitecţilor, artiştilor de a acţiona prin intermediul obiectului util şi frumos
totodată, pentru un plus de confort şi bucurie în viaţa oamenilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate