Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

PREMISELE PSIHOLOGIEI ARTEI

in Arta/Enciclopedie/Psihologie

Încercarea de a explica procesul de creaţie artistică în termenii psihanalizei nu este ocolită de dificultăţi conceptuale şi de riscul incompletitudinii, dacă nu şi al arbitrarietăţii. Întâi pentru că o seamă de termeni au conotaţii accentuat psihiatrice (regresia şi disocierea Eului, trăirea ca angoasă sau delir etc), fapt care reclamă răspunsul urgent la întrebarea: care însuşiri îl disting pe artist de cazurile patologice.

 

Al doilea pentru că modul explicativ psihanalitic se sprijină în multe privinţe pe premise şi/sau aserţiuni validate teoretic, ca să spunem aşa, în sistemul teoriei freudiene şi, în ciuda unor puncte de sprijin clinice, el costituie un spaţiu prea „larg” pentru ipoteze şi speculaţii a căror verosimilitate apare mai curând ca un consens între iniţiaţi. S. Freud a lăsat multe observaţii de reală originalitate cu privire la creaţia artistică, nu însă şi studii sistematice şi cât de cât „complete” .

 
A rămas pe seama posterităţii lui sarcina unui astfel de studiu care, faţă de complexitatea temei, a cerut o viziune multidisciplinară sau cel puţin o triplă competenţă – psihanalitică, psihoestetică şi artistică. Titlul onomastic al unei astfel de competenţe, care ne va servi de ghid în încercarea noastră de explicaţie, face trimitere în mod expres la personalitatea lui D. Anzieu şi în special la lucrarea sa de referinţă „Le corps de l’oeuvre” (1981).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate