Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Pretul masinilor second hand. Conteaza tara de origine?

in Evenimente

Pretul unei masini second hand se calculeaza in functie de mai multi factori: varsta, kilometraj, nivel de echipare, caroserie, stare tehnica, tara de origine, timbru de mediu etc. Din cauza numarului mare de factori, anunturile de vanzare pentru masini second hand similare ajung sa varieze cateva mii de euro.

O analiza a VeziCatFace.ro pe o baza de peste 200.000 de anunturi auto second hand arata ca intervalul mediu de pret al unei masini second hand din Romania este de 42% din pretul mediu de pe piata. Altfel spus, daca pretul mediu este de 10.000 de euro, atunci intervalul de pret va varia probabil intre 8.000 – 12.000 euro. Aceasta variatie este cauzata de multitudinea de factori care pot impacta pretul de vanzare.

Cu cat masina este mai scumpa, cu atat si intervalul de pret creste, iar probabilitatea de a te pacali la pret este mai mare.

Trebuie mentionat faptul ca valorile din tabel sunt niste medii per model si an, indiferent de alte variabile. Mentionam acest lucru pentru ca intervalul de pret difera in functie de tipul de combustibil, versiune, motor etc.

Exemplu: Volkswagen Golf V din 2005, motor diesel de 2 L (140 CP)

Volkswagen-Golf_VPentru aceasta masina, au fost identificate in ultimele 3 luni de zile nu mai putin de 54 de anunturi valide* al caror pret variaza intre 4.200 si 7.800 de euro. Pretul mediu este de 5.347 de euro, cu peste 1000 de euro mai mare decat minimul de pe piata.

Cum variaza pretul pentru Volkswagen Golf in functie de:

a) Kilometraj: minimul gasit pentru acest model a fost de 82.000 km, iar maximul de 251.000 km. Interesant este faptul ca, desi diferenta de rulaj este de peste 150.000 de km, pretul celor doua masini este aproape la fel, 6.000 euro, respectiv 5.999 euro.

Presupunand ca cele doua masini de mai sus au aceeasi versiune, caroserie, stare tehnica etc, rezulta in conformitate cu analizele VeziCatFace.ro ca masina cu rulaj de 82.000 de km ar trebui sa fie mai scumpa cu circa 950 de euro.

Un Golf din 2005 cu motor diesel parcurge in medie dupa calculele VeziCatFace.ro circa 16.200 km anual (in Romania). In aceste conditii, un rulaj mediu pentru aceasta masina dupa atatia ani ar fi undeva intre 140.000 – 150.000 km, fapt ce da foarte putina credibilitate masinii cu rulaj de 82.000 de km. O explicatie ar putea fi faptul ca vanzatorul a dat kilometrajul inapoi, dupa care a stabilit un pret similar cu ce se gaseste pe piata, dar sub pretul corect pentru un asemenea rulaj.

In acelasi timp, si pretul masinii cu 251.000 de km trezeste suspiciuni. Desi are peste 100.000 de km in plus fata de media rulajului pentru acest model, pretul este cu peste 600 de euro mai mare decat media. In aceste conditii, explicatia ar putea fi data de un nivel de echipare premium si/sau de o stare tehnica foarte buna;

b) Nivelul de echipare: conform cu evaluarile VeziCatFace.ro, diferenta de pret dintre versiunea premium si cea de baza este in medie de circa 650 de euro (5.800 euro vs. 5.130 euro);

c) Timbrul de mediu: in jur de 70% din anunturile de vanzare extrase pentru acest model nu sunt inmatriculate. La un cost al timbrului de mediu de putin peste 700 de euro plus alte cheltuieli aferente inmatricularii, pretul creste cu peste 800 de euro;

d) Caroserie: varianta hatchback in 5 usi este cea mai vanduta caroserie pentru acest model. Spre comparatie cu versiunea in 3 usi, pretul pentru prima este mai mare in medie cu 600 de euro;

e) Starea tehnica: pentru relevanta, influenta starii tehnice asupra pretului masinii trebuie evaluata la fata locului. Cu toate acestea, avand in vedere intervalul de pret pentru acest model, este de asteptat ca o stare tehnica foarte buna sa creasca pretul masinii cu cel putin 15%. Astfel, considerand o masina intretinuta normal ca avand un pret de 5000 de euro, inseamna ca una foarte bine intretinuta ar putea valora cu cel putin 750 de euro mai mult;

f) Tara de origine: masinile cu tara de origine Germania au o imagine mai buna decat cele din Romania. Din acest motiv, cumparatorii platesc adesea un pret mai ridicat pentru autovehiculele second hand importate.

Spre exemplu, pretul unui Golf second hand inmatriculat in Romania, dar adus din Germania este in mediecu 370 de euro mai mare decat cel al unui model similar, dar cumparat din tara. Aceasta situatie are doua explicatii posibile:

1.    multe dintre masinile importate se afla intr-o stare tehnica mai buna decat cele din Romania, fiind foarte bine intretinute;

2.    kilometrajul masinilor de import este dat inapoi, fapt ce ii ajuta pe vanzatori sa creasca pretul.

Cu cat pretul unei masini este mai ridicat, cu atat o evaluare corecta devine mai importanta

Evaluarea corecta a pretului unei masini second hand este deosebit de importanta atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori. In functie de masina, stabilirea unui pret corect poate ajuta la cresterea profitului/economiilor cu cel putin cateva sute de euro. VeziCatFace.ro este o platforma online care ofera acces tuturor cumparatorilor si vanzatorilor de masini din Romania la un calculator de evaluare auto second hand. Acest lucru este posibil datorita unui algoritm inteligent, care analizeaza preturile a peste 200.000 de masini second hand din Romania.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate