Prevenirea roirii si controlul roirii

in Agronomie

Unii apicultori relativ experimentati nu vad nicio diferenta intre acesti doi termeni si ii folosesc discriminatoriu. Totusi, pentru scopurile noaste eu ii voi defini:

 

  1. Prevenirea roirii cuprinde acele activitati care ajuta la intarzierea sau oprirea totala a tuturor pregatirilor de roire, inainte ca acestea sa inceapa;
  2. Controlul roirii cuprinde acele activitati care privesc o colonie care a inceput pregatirile de roire.

Multi apicultori considera controlul roirii o problema fara rezolvare, dar, de la bun inceput, subliniez ca nu este deloc dificila si este realmente posibil sa impiedicam colonia sa roiasca.

Prevenirea roirii

Aceasta masura implica asigurarea unui spatiu pentru colonie mai mare decat cerintele obisnuite. Cand o colonie se dezvolta si aduna rezerve, albinele tind sa depoziteze nectarul care intra in stup departe de cuibul puietului. Dupa ce umplu acest spatiu disponibil si incep sa umple si celulele din cuibul puietului, zona de fagure in care regina poate sa depuna oua se micsoreaza. Acesta pare sa fie unul din factorii declansatori si unui sentiment de supraaglomerare care poate initia pregatirile de roire.

 

Nectarul contine mai multa apa decat miere si de aceea ocupa un volum mai mare. Daca i se ofera coloniei mai mult spatiu, aglomerarea se reduce si aceasta le poate face pe albine sa se razgandeasca in privinta roirii. Cel mai bine este sa adaugati faguri suplimentari trasi dar daca sunteti incepator, poate nu aveti acces la acestia. O alta solutie foarte buna este sa adaugati rame cu „fasii de pornire” de fundatie fara sarma. Taiati fasii de aproximativ 25mm latime si fixati una intr-o rama asa cum ati face cu o foaie intreaga de fundatie. De ce este mai bine sa procedati astfel in loc sa le oferiti albinelor rame cu o foaie de fundatie intreaga? Pentru ca reactia naturala in fata unui spatiu dintr-o cavitate este sa cladeasca fagure pentru a-l umple, si aceasta le va da de lucru sa prepare ceara si sa construiasca fagurele, reducandu-le impulsul de roire. Daca nu aveti insa rame decat echipate cu fundatie, chiar si acestea sunt foarte adecvate. Fagurele construit pe fasii de pornire poate fi folosit pentri fagurele decupat.

Regula de baza este aceasta: daca cutia puietului sau cutia suplimentara este plina cu albine, adaugati inca o cutie suplimentara. Daca nu puteti decide daca este necesara inca o cutie suplimentara, adaugat-o oricum. Daca nu au nevoie de spatiu o vor ignora. Daca insa, au nevoiew si nu il asigurati, s-ar putea sa regretati.

Pe de alta parte, multe colonii roiesc chiar daca au spatiu din belsug. Spatiul in plus dintr-o colonie, atunci cand nu exista flux de miere si albinele au loc sa cladeasca fagure, el poate fi realmente util. Coloniile care sunt ocupate cu prepararea cerii sunt mai putin tentate sa roiasca.

Examinarile regulate

Dupa ce vedeti o celula a reginei, va veti da seama ca acestea sunt foarte vizibile pe suprafata fagurelui. O celula a reginei care este pe punctul de a fi capacita are aproximativ dimensiunile unei alune cojite si o textura de suprafata asemanatoare. Trebuie sa stiti sa depistati celulele reginei pentru ca activitatea dumneavoastra de crestere a albinelor sa fie incununata de succes.

 

Dar si mai important este sa puteti vedea si identifica ouale. ele au cam 1.6mm lungime si 0,6mm latime si arata ca niste banane minuscule care stau asezate cu capatul lor ingust pe fundul celulei. Trebuie sa le vedeti atat in celulele de lucratoare cat si in cele de trantori si in cupele celulelor reginei. Daca nu le vedeti, rugati un apicultor experimentati sa vi le arate. Nu renuntati decat atunci cand dumneavoastra si mentorul dumneavoastra sunteti siguri ca stiti sa recunoasteti ouale. Puneti-va ochelarii de citit sau folositi o lupa. Va poate fi de folos si taierea peretilor si deschiderea celulelor intr-o zona in care banuiti ca s-ar afla oua.

 

Urmatorul pas este inspectarea cuibului puietului la intervale regulate, daca va permite vremea, imediat dupa ce colonia incepe sa produca trantori. Veti cauta sa vedeti daca albina a depus oua in cupele reginei. deschideti colonia pentru inspectie, indepartati cutiile suplimentare si uitati-va in cutia puietului. Daca nu exista cupe ale reginei ocupate (respectiv niciuna nu contine oua), reasamblati stupul. In timp ce faceti acest lucru, verificati daca albinele au nevoie de mai mult spatiu si, daca este cazul, adaugati o cutie suplimentara.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.