Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Problema de matematica care a agitat internetul. Mii de oameni au cautat solutia.Tu stii sa o rezolvi?

in Matematica
O problemă de matematică de Olimpiada din Singapore a agitat internetul, mii de oameni căutând soluţia. Problema a fost dată într-o etapă a Olimpiadei de Matematică pentru copiii cu vârste între 15 şi 16 ani din Singapore.

Iată problema:

Albert şi Bernard au devenit prieteni cu Cheryl şi vor să ştie când e ziua ei de naştere. Cheryl le-a dat 10 variante:

15 Mai; 16 Mai; 19 Mai

17 Iunie; 18 Iunie

14 Iulie; 16 Iulie

14 August; 15 August; 17 August

Cheryl le spune lui Albert şi Bernard separat luna şi respectiv ziua în care s-a născut.

Albert: Nu ştiu când s-a născut Cheryl, dar ştiu ca nici Bernard nu ştie.

Bernard: La început nu ştiam, dar acum ştiu când e ziua ei de naştere.

Albert: Atunci e clar şi pentru mine, ştiu când e ziua ei de naştere.

Când e născuta Cheryl?

Rezolvare

18 şi 19 sunt singurele zile care apar o singură dată în lista de 10. Dacă Bernard ar fi avut unul din aceste două numere, ar fi ştiut imediat şi luna.

Pentru că Albert spune că Bernard nu ştie, înseamnă că luna nu poate fi Mai sau Iunie (când apar 18 şi 19), deci trebuie să fie Iulie sau August.

Bernard apoi spune imediat că ştie răspunsul. Ceea ce elimină din start datele de 14 iulie şi 14 august. Dacă numărul ştiut de Bernard ar fi fost 14, încă nu avea cum să ştie luna.

Rămânem cu datele: 16 iulie, 15 august şi 17 august.

Dar pentru că Bernard spune imediat că ştie când e dată de naştere a lui Cheryl, înseamnă că numărul pe care i l-a spus este 16. Astfel, ştiind luna iulie, Albert afla şi el acum data naşterii.

Răspuns final: 16 iulie

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Matematica

Pitagora din Samos

Nascut:cca 570 i.Hr.,Samos Mort:cca 500 i.Hr.,Metapont Preocupari majore:matematica,stiinta Influentat de:Thales,Anaximandru,Anaximene A influentat
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate