Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Procedee de obtinere a substantelor curative din plantele medicinale

in Sanatate

INFUZIA – oparirea sau ceaiul este cea mai des intalnita forma de utilizare a plantelor medicinale, de extractie a substantelor active continute in acestea. De regula, la o cana de apa clocotita (cca 250 ml de apa clocotita) se pune o lingurita cu varf din florile, tulpinile sau frunzele plantei, taiate marunt, se acopera si se lasa sa se infuzeze, adica sa treeaca substantele active din plante in apa clocotita, timp de o jumatate de minut, pana la 5 minute. Dupa aceea infuzia se strecoara si se bea neindulcita, cu inghitituri mici. Infuziile pot fi folosite si sub forma de cataplasme si comprese.

DECOCTUL – procedeul de obtinere a substantelor curative din plante medicinale care recomanda punerea in apa rece si apoi fierberea ei. De obicei, se folosesc 1-2 lingurite de planta maruntita peste care se toarna 250-350 ml de apa rece. Pentru frunze, flori si tulpini, timpul de fierbere este de aproximativ 10 minute, iar pentru coji si radacini de aproximativ o jumatate de ora. Pentru ca in fimpul fierberii o parte din apa se evapora, dupa ce strecurati decoctul completati cu apa fiarta separat, o cana de 250 ml. decoctul se utilizeaza, de obicei, mai rar decat infuzia si atunci cand este totusi folosit doar pentru coji si radacini. Pentru a obtine un decoct din seminte de armurariu ze zdrobesc semintele se pune apoi o lingurita plina cu seminte zdrobite in 250 ml de apa clocotita, dupa care se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si se bea  in doua reprise. La fel se procedeaza si in cazul decoctului de coaja de crusin, doar ca timpul de fierbere este de 20 de minute, iar cantitatea de coaja de crusin este de o lingura.

MACERATUL – se foloseste in cazul in care infuzia sau recoctul nu reusesc sa extraga puterea terapeutica a plantelor. Astfel, doua lingurite de radacina de tataneasa, obligeana sau frunzele de vasc se pun intr-o cana cu apa rece si se lasa sa stea la macerat timp de o jumatate de zi. Apoi se incalzeste putin, se strecoara si se consuma ca ceai, de preferat neindulcit.

ESENTELE / TINCTURILE – se obtin prin introducerea unor parti ale plantelor medicinale proaspat culese in alcool rafinat de 40 de grade. De regula, se folosesc frunzele, florile sau fructele plantelor. Sticla in care au fost introduce plantele si alcoolul se pastreaza aproximativ 2 saptamani la loc luminos si calduros, dupa care tinctura poate fi utilizata in doze mici, in fiecare zi, intre 4 si 12 picaturi, luate fi pe zahar, fie picurate in ceai.

ULEIURILE MEDICINALE – se realizeaza intocmai ca esentele, doar ca alcoolul este inlocuit cu ulei de floarea-sorelui. Florile sau frunzele plantei se taie marunt, se introduce intr-o sticla, se toarna ulei deasupra cat sa le acopere, apoi se lasa sa stea timp de 2-3 saptamani la loc luminos si calduros. Uleiurile medicinale se folosesc in aplicatii externe.

CREMELE – se prepara simplu cu untura curata de porc, circa 200-250 de grame, care se incinge intr-un vas iar deasupra se presara 1-2 pumni de planta sau plante flori, frunze, radacini, tulpini, taiate marunt. Cand untura incepe sa faca spuma, se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa stea pana a doua zi, cand amestecul se incalzeste putin, doar pana ce devine fluid. Se strecoara printr-un tifon curat sau o panza, stoarceti foarte bine resturile de plante. Crema se pastreaza in cutiute inchise ermetic. Acestea au uz extern si o vasta folosire in tratamentul multor boli.

SIROPURILE MEDICINALE – sunt solutii apoase de extract de planta indulcit. De regula, se face mai intai o infuzie, un decoct sau un macerat din planta care va intereseaza sa va faceti siropul, apoi in aceasta solutie apoasa dizolvati zaharul, circa 600 h la 350 ml. dizolvarea zaharului o puteti face la rece sau la cald. Strecurati siropul cat este inca fierbinte, apoi turnati-l in sticlute mici. Siropul de podbal se prepara astfel: se ia o oala din lut in care se vor pune in straturi succesive frunze si flori de podbal si zahar. Se leaga oala cu o folie de ceolofan, apoi se pune oala intr-o groapa facuta intr-un colt de gradina. Dupa 40-50 de zile, oala se dezgroapa si siropul de podbal se da in clocot, se lasa la racit, se strecoara si se pune in sticlute mici. Se ia numai o lingurita de sirop cand aveti nevoie.

VINUL MEDICINAL – se obtine lasand 40-50 g de plante maruntite intr-un litru de vin alb, timp de 8-10 zile, dupa care se filtreaza si se poate indulci  daca doriti. O reteta exceptionala de vin medicinal utilizat pentru tratarea bolnavilor cardiaci este acela pe baza de patrunjel. Se ia un litru de vin alb, doua lingurite de otet de vin sau de mere, se incalzeste putin si se adauga 10-12 tulpini de patrunjel. Se lasa pe foc timp de 10 minute, pana ce incepe sa faca spuma, fara a ajunge sad ea in clocot, se strecoara, apoi se adauga 300 g de miere de albine. Se pastreaza in sticlute mici si se va lua, ca tratament, 3 linguri pe zi.

ADAOSUL PENTRU BAIE – se prepara si din plante proaspat culese (4 pumni de planta) si din plante uscate (100 g de planta la cinci litri de apa). Dupa ce plantele au fost lasate la macerat in apa rece timp de 12 ore, maceratul se incalzeste, api se strecoara si se adauga in apa din cada. O baie de plante pentru ca sa fie eficienta trebuie sa dureze cel putin 20 de minute, dupa care trebuie sa stati in pat o ora pentru a transpira bine.

EXTRACTUL DE PLANTE –  se ia un pumn de planta, se pune intr-o sita metalica si se asaza deasupra unui vas in care fierbe apa in clocot. Dupa ce aburii s-au incalzit si planta s-a inmuiat. Aceasta se asaza pe o bucata de panza curata si apoi se aplica ca si compresa pe zona corpului care trebuie tratata.

TERCIUL DE PLANTE – in special se foloseste direct aplicat pe zonele corpului care au suferit traumatisme severe precum loviri, raniri sau plagi. Frunzele proaspat culese ca frunzele de patlagina sau barba ursului, se spala bine, apoi se zdrobesc cu un facalet pe o planseta de lemn si se aplica pe locurile afectate.

PERNELE DE PLANTE –  se folosecin general in tratarea afectiunilor reumatice sau a sciaticii. Intr-o fata de perna de in sau de bumbac se introduce plante proaspat culese de pedicuta, cimbru sau feriga, apoi se coase perna si se aplica pe locul dureros.

BAILE COMPLETE – se aseamana cu adaosurile pentru baie, doar ca in cazul bailor complete cantitatile sunt diferite: pentru o baie completa aveti nevoie de o galeata cu o capacitate de 6-8 litri plina cu plante proaspete sau de 200 g de plante uscate. Plantele se lasa la macerat in apa rece timp de o jumatate de zi, apoi maceratul se incalzeste, se strecoara, iar extractul se adauga in apa din cada. O baie completa cu extract de plante trebuie sa dureze 20 de minute. Dupa baie trupul nu se sterge, imbracati-va cu un halat sau prosop mare de baie, asezati-va in pat timp de o ora pentru a transpire din abundenta eliminand astfel toxinele din organism. Atentie, insa, apa din cada nu trebuie sa cuprinda si zona inimii!

BAILE DE SEZUT – se folosesc doar jumatate din cantitatea de plante folosita pentru o baie completa, iar apa trebuie sa ajunga pana peste rinichi intotdeauna.

COMPRESELE CU ABURI DIN PLANTE – se obtin prin tinerea plantelor proaspete sau uscate intr-o sita aflata deasupra unei oale in care clocoteste apa. Plantele incalzite si muiate de aburi se pun intr-o panza cu tesatura rara dupa care se aplica pe zona dureroasa. Deasupra compresei se pune un prosop sau alta bucata de material calduros, apoi se infasa bine incat zona tratata cu compresa sa nu vina nicio clipa in contact cu aerul rece. Aestea isi fac efectul de obicei pe parcursul a doua ore, iar in unele cazuri compresele se lasa chiar o noapte intreaga.

COMPRESELE CU IERBURI SUEDEZE – sunt niste comprese pe baza de bitter suedez. Zona unde veti trata trebuie bine unsa cu untura de porc sau crema de galbenele, apoi se ia o bucata de vata, umeziti-o cu bitter suedez si aplicati-o apoi pe locul dureros. Deasupra se poate pune o folie de plastic si apoi se leaga cu o fasa. Se lasa sa actioneze 2-4 ore, in functie de boala si de capacitatea pacientului de a o suporta. Dupa ce se indeparteaza compresa a fost indepartata, pielea se pudreaza, iar daca apar mancarimi ale pielii, ungeti locul cu crema de galbenele.

SUCURILE PROASPETE – se folosesc atat in uz intern, cat si in uz extern. In uz intern se iau de regula sub forma de picaturi, iar in uz extern se fac tamponari ale zonelor bolnave. Sucurile de plante se pot obtine extreme de usor folosind un storcator electric sau, in lipsa lui, puteti sa maruntiti bine plantele dupa care stoarceti-le cu ajutorul unui tifon. De preferat ar fi ca sucul sa fie preparat proaspat, in fiecare zi, dar daca il veti introduce in sticlute inchise ermetic si-l veti pastra la frigider, puteti sa-l folositi fara probleme chiar mai multe luni de zile.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem.

Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web