Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Procesul lui Vişinescu: mărturiile cutremurătoare ale victimelor

in Evenimente

Procesul celui mai crud torţionar din închisorile comuniste, Alexandru Vişinescu, se apropie de final. Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii. Întrucât  Vişinescu are deja peste 65 de ani, pedeapsa maximă pe care acesta o poate primi este de 25 de ani, conform ziare.com.

Alexandru Vişinescu este acuzat că a supus deţinuţii politici la tratamente inumane şi tortură pe perioada în care a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. Oamenii erau bătuţi, izolaţi, ţinuţi fără hrană, iar 12 dintre ei au murit.

Singurul supravieţuitor de la Râmnicu Sărat, singurul deţinut politic pe viaţă a povestit presei şi procurorilor ororile prin care a trecut. Mărturiile sale zguduitoare întrec imaginaţia oricui:
Nu am comunicat verbal cu vreun alt deţinut. Nu se putea pentru că noi eram închişi etanş în aceste celule. Eram scoşi o singură dată pe săptămână la duş dar tot aşa unul câte unul. Comunicam prin morse sau prin codul morse tuşit. Am folosit ce se numeşte acea tuse morse.

De dimineaţă până seara aveai voie să te plimbi în celulă dar nu să te aşezi pe pat ci doar pe o băncuţă. Dacă nu respectam se dădeau pedepse. În legătură cu mâncarea pe care o primeam, era puţină şi proastă, astfel că tot timpul sufeream de foame. pentru mâncare, fiecare deţinut avea la dispoziţie un castron, o lingură şi o scândură din lemn, folosită pentru pâine sau mămpligă, toate fiind marcate cu numărul celulei în care era întemniţat, pentru a se evita lăsarea de semne, pe acele obiecte, care să permită deţinuţilor să comunice între ei.

Dimineaţă primeam un surogat de cafea şi o feliuţă de pâine. La prânz şi seara primeam acelaşi fel de mancare: un arpacaş, o varză murată care era şi sărată şi amară imposibil de mâncată, şi o mâncare de cartofi si uneori fasole. Îmi amintesc de cazul lui Jenică Arnăutu care era încarcerat în celula alăturată. Suferea de ulcer şi a cerut să nu i se mai pună sare în mancare. I s-a refuzat cererea şi a intrat în greva foamei. A fost hrănit forţat. I se băga un tub pe gât şi i se turna un lichid nutritiv. Am reuşit să conversez cu el până cu trei zile înainte să se stingă.

Când am intrat în penitenciarul Râmnicu Sărat la o înălţime de 1,77 aveam o greutate de 70 de kilograme. Când am ieşit cântăream numai 51-52 de kilograme.

Aveam o pereche de pantaloni, o cămasă, o pereche de bocanci şi un fel de manta. Ele nu se schimbau, doar lenjeria intimă se spăla o singură dată pe săptămână. La un moment dat au fost aduşi deţinuţii politici din lotul Aiud: Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Alexandru Alexandrini, Ioan Puiu, Ioan Bărbuş, Horia Măcelariu, preotul Balica. Ion Bărbuş.

Izolarea avea un caracter atât de sever încât nu puteam să schimb nici o vorbă cu gardienii. Aceştia aveau bocancii înveliţi în pâslă albă ca să nu se audă cum se mişcă de la o celula la alta. L-am  întâlnit sporadic pe domnul Vişinescu în timpul vizitelor anuale ale procurorului în celulele din penitenciar. L-am mai întâlnit odată la eliberarea din penitenciar când era acolo.

Sancţiunile erau aplicate de gardieni pe baza unor rapoarte care probabil erau vizate de comandantul penitenciarului. Când eram sancţionat mi se lua salteaua şi eram obligat să dorm pe grilajul patului. ”

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate