Producatia de miere merge la export in China

in Agronomie

Mierea noastra ecologica are lipici la straini si este apreciata pana in China

Asa se face ca peste 70% din productia obtinuta merge la export. Iar chinezii n-au lipsit nici anul acesta de la targul de miere deschis joi, la Blaj.

Vor sa negocieze si sa cumpere marfa dulce de la noi, deoarece sunt atrasi atat de pretul bun cat si de calitate, spun ei.

„Nu poate fi descris gustul. Aroma de flori de munte. Foarte gustoasa, se simte ca e naturala”, spune un cumparator.

O multime de oameni au venit la targul „Sarbatoarea Mierii”. Printre clienti, au fost insa si straini. Chinezii, de exemplu, sunt hotarati sa le faca vanzare apicultorilor de la noi.

„Anul acesta planuim sa importam mai mult, vrem aproximativ 300 de tone. Mierea romaneasca a ajuns foarte cunoscuta in China” a explicat Dejun Zhou, reprezentatul unei firme din China.

Si nu sunt singurii… indulciti de mierea noastra. „Pretul mierii romanesti in comparatie cu mierea din Bulgaria este intotdeauna mai mare si noi credem ca reflecta calitatea mierii romanesti, deci calitate de top, pret de top”, a povestit Tomasz Krawczyk, reprezentantul unei firme din Polonia.

„Circa 70% din miere se exporta atat in Europa cat si in tari precum Asia, Japonia sau de ce nu Singapore. La mierea poliflora, pe piata europeana pretul este undeva la 2,7 euro/kg in care este inclus transportul, butoiul si analizele” a declarat Victor Mates – organizator.

Daca mierea romaneasca e la mare cautare in strainatate, in tara situatia e alta, se plang apicultorii.„Clientii sunt numarati, putini. In general consumul este foarte slab la noi” sustine Dumitru Buzila, apicultor.

Potrivit statisticilor, un roman consuma in medie 450-500 de grame de miere pe an. La targul din Blaj, pretul unui borcan de miere bio a variat intre 10 si 35 de lei, in functie de sortiment.

Sursa: protv.ro

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.