Producerea mierii de albine

in Agronomie

Acest proces complex incepe cu recoltarea materiilor prime (nectarul si mana) si se incheie cu capacirea celulelor fagurilor in care este depozitata mierea. Prelucrarea materiilor prime se realizeaza prin doua categorii de procese:

a)     prelucrarea enzimatica

b)     prelucrarea hidrica

Prelucrarea enzimatica apare ca o necesitate specifica albinelor de a transforma zaharoza, maltoza, melezitoza si celelalte zaharuri cu structura complexa din compozitia nectarului si manei in zaharuri simple si complet asimilabile, respectiv glucoza si fructoza.

Prelucrarea hidrica se realizează in doua trepte: diluarea initiala si concentrarea finala.

  1. Diluarea initiala a materiei prime este o consecinta fireasca a incorporarii unei cantitati apreciabile de saliva care este vectorul enzimelor zaharolitice. Pe de alta parte, diluarea apare ca o conditie a activitaţii enzimatice, deoarece pe un substrat concentrat activitatea enzimatica este foarte slaba. Rolul ei se refera la trei aspecte principale:
  • stabilizarea mierii prin blocarea proceselor enzimatice, conditie care se realizeaza numai prin reducerea pronuntata a continutului de apa;
  • blocarea activitatii microorganismelor deoarece in substrat foarte concentrat acestea nu se mai pot dezvolta;
  • relizarea unui produs nutritiv supraconcentrat care presupune un spatiu redus de depozitare.

 

Prelucrarea incepe chiar in timpul recoltarii materiei prime cand secretia salivara este puternic stimulata.

Enzimele adaugate odata cu saliva isi incep imediat activitatea zaharolitica si ea se desfasoara neintrerupt in timpul recoltarii si in continuare in timpul zborului catre stup. In ansamblu insa, in acest timp relativ scurt transformarea enzimatica a zaharurilor este redusa. Finisarea transformarii enzimatice se realizeaza in stup.

 

Ajunsa in stup albina culegatoare preda recolta, prin regurgitare, unei albine lucratoare care o ingurgiteaza. Aceasta din urma nu o depoziteaza direct in celulele fagurilor ci o preda altei albine lucratoare si operatia se repeta cu alte cateva albine. In acest circuit, la fiecare regurgitare – ingurgitare albinele dilueaza materialul adus cu o noua cantitate de saliva, deci echipamentul enzimatic se imbogateste treptat. In continuare, materialul adus in faza finala a prelucrarii enzimatice este depozitat sub forma de picaturi mici in celule unde se definitiveaza procesul de prelucrare.

Prelucrarea enzimatica se incheie cand circa 90% din zaharul total este adus la forma de zaharuri simple (glucoza si fructoza). In acest moment incepe a doua trepta a prelucrarii, concentrarea.

  1. Concentrarea finala incepe numai dupa ce prelucrarea enzimatica a fost incheiata

Concentrarea se realizeaza sub influenta a trei factori:

  • ventilatia energica produsa de albine cu ajutorul albinelor;
  • temperatura ridicata din stup (cca. 35º C);
  • masa redusa a picaturii de miere de pe fundul celulei care favorizeaza deshidratarea in timp scurt.

 

Pe masura deshidratarii mierea este transferata in celulele de depozitare si in timpul umplerii lor deshidratarea continua. Pe masura concentrarii mierii activitatea enzimelor scade treptat pana la un punct critic cand devine practic nula. Acest moment corespunde cu nivelul de concentrare de minimum 80% substanta uscata (max. 20% apa). El marcheaza incheierea procesului de prelucrare, cand albinele trec la capacirea celulelor umplute cu miere.

Extractia mierii din faguri trebuie efectuata numai dupa ce procesul de prelucrare de catre albine a fost finisat, deci numai dupa ce majoritatea celulelor au fost capacite.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play