Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

PROGRAME TURISTICE

in Turism

1. ZONARE TURISTICĂ
• Împărţirea unui teritoriu vast în zone relativ omogene din punct de vedere al activităţii de turism sau al potenţialului turistic.

2. ZONĂ TURISTICĂ
• Teritoriu de mare întindere, de o anume complexitate geomorfologică, care
include mai multe obiective, localităţi sau complexe turistice şi care prezintă
o caracteristică pregnantă, deosebită de alte zone.

3. ACORD TURISTIC INTERNAŢIONAL
• Act bi- sau multilateral , semnat în numele sau din împuternicirea guvernelor, care constituie cadrul juridic de colaborare în domeniul turismului: dezvoltarea echipamentelor, promovarea turismului, protecţia mediului, schimburi de experienţă şi informaţii, etc.

4. ADĂPOST (rest house)
• Mijloace simple de cazare, create de organizaţii particulare sau instituţii publice pentru a compensa lipsa hotelurilor în regiuni puţin frecventate. Termen folosit şi pentru popasuri de tip han pentru tineret, instalate şi administrate de organizaţii de tineret pentru membrii lor.

5. AGREMENT (loisir, entertainment)
• Distracţie în timpul liber, plăcere.
• Ansamblul mijloacelor, echipamentelor, evenimentelor, puse la dispoziţia turiştilor unei unităţi de cazare, staţiuni sau zone turistice, pentru plăcere, relaxare, distracţie.

6. ANALIZA S.W.O.T.
(Strengths, Weekness, Opportunities and Threats)
• Analiza forţelor, slăbiciunilor, oportunităţilor şi ameninţărilor. Cadru de analiză a informaţiilor, pentru realizarea strategiei şi tacticii de marketing. Forţele şi slăbiciunile se referă la avantajele, respectiv dezavantajele prezente şi viitoare ale subiectului faţă de competitori. Oportunităţile şi ameninţările sunt identificate în mediul de operare prezent şi viitor.Acest cadru poate fi utilizat la analiza unui proiect de dezvoltare şi promovare a potenţialului turistic al unui sit, arie sau regiune turistică.

7. APARTAMENT (suite)
• Spaţiu de cazare cu unul sau maximum 5 dormitoare, loc de luat masa, vestibul, grup sanitar propriu.

8. ASOCIAŢIA INTERNAŢIONALĂ A HOTELURILOR ŞI RESTAURANTELOR
,, Association Internationale de l-Hotellerie et de la Restauration”
• Organizaţie non-guvernamentală mondială creată în anul 1946 cu sediul la Paris.Cuprinde 4300 membri din 147 ţări, asociaţii naţionale de profil, lanţuri hoteliere, hoteluri, etc., reprezentând în total 300.000 de hoteluri. Statutul în vigoare datează din 1996, când actuala denumire a luat locul celei iniţiale de: ,,Asociaţia Internaţională a Hotelurilor”.

9. BAR DE NOAPTE
• Unitate cu caracter de divertisment, cu orar de noapte, cu un program variat de music-hall,dans,etc. – oferind o gamă variată de băuturi fine, cocteiluri, băuturi nealcoolice, specialităţi de cofetărie şi îngheţată asortată, fripturi reci, fructe şi salate de fructe, cafea, etc. De regulă spaţiul interior este organizat în amfiteatru, pentru o bună vizibilitate. Este dotat cu staţie de amplificare, orgă de lumini, instalaţie de proiecţie, aer condiţionat.

10. BAR DE ZI
• Funcţionează în cadrul hotelurilor şi restaurantelor, dar şi independent; oferă o gamă variată de băuturi alcoolice sau răcoritoare, simple sau în amestec, gustări, dulciuri, ţigări, etc. Muzică discretă, T.V., etc.

11. BISTRO
• Unitate de alimentaţie de dimensiuni reduse, care se adresează clienţilor grăbiţi, cu băuturi şi gustări calde şi reci puse la dispoziţie direct, prin barman sau vânzător. În spaniolă: loc de păstrare a vinurilor.

12. BOTEL
• Vas dormitor de tip şlep amenajat, care stă ancorat la loc fix sau se poate deplasa, oferind cazare şi alte servicii turistice. Poate desemna un hotel amplasat în apropierea unui port şi care oferă servicii turistice numai celor care călătoresc cu ambarcaţiuni.

13. BUNGALOW
• Unitate de cazare turistică de capacitate redusă, între căsuţă şi vilă, realizate din lemn sau alte materiale: cărămidă, piatră,etc.; dispune de grup sanitar propriu. Este amplasat în perimetrul unui camping, sat de vacanţă, ca unitate independentă în cadrul unei staţiuni sau zone turistice – sau ca spaţiu complementar pe lângă o unitate hotelieră. De regulă cu funcţionare sezonieră.

14. CABANĂ TURISTICĂ
• Unitate cu activitate turistică de capacitate redusă, funcţionând într-o clădire independentă, în general din lemn cu fundaţii de piatră, cu arhitectură specifică. Asigură cazarea, alimentaţia şi alte servicii necesare turismului de drumeţie sau de odihnă într-o zonă montană, rezervaţie naturală, în apropierea unei staţiuni balneare sau a unui alt obiectiv de interes turistic.

15. CABARET
• Night club.
• Restaurant cu program nocturn, în care se dansează, se serveşte cina şi se asistă la un program de varietăţi, adesea de înaltă ţinută.

16. CAMPING
• Unitate care asigură camparea în aer liber, în mijlocul naturii, într-un adăpost transportabil, personal (cort sau rulotă) a turiştilor sosiţi cu mijloace de transport proprii, precum şi cazarea în căsuţe sau bungalow-uri. Terenul este amenajat şi dotat, oferind turiştilor posibilitatea să-şi pregătească masa + alte servicii specifice. Are un caracter sezonier.

17. CARAVANING
• Formă de turism caracterizată prin utilizarea – ca mijloace de cazare a unor vehicule speciale, rulote, tractate auto şi amplasate pe un teren de camping.

18. CASH-FLOW
• Termen anglo-saxon = flux de lichidităţi într-o perioadă de timp, calculată ca diferenţă între încasările şi cheltuielile curente. Reflectă posibilităţile maxime de autofinanţare ca raport între venitul net şi amortizarea imobilizărilor.
19. CATERING
• Servicii de asigurare a servirii mesei pentru pasageri în timpul voiajului în mijlocul de transport + vânzarea unor produse.

20. CAZINOU
• Stabiliment profilat pe jocurile de noroc. De regulă cuprinde o sală de jocuri, unul sau mai multe restaurante şi un cabaret. Unele hoteluri includ un cazinou.

21. COMPLEX TURISTIC
• Suprafaţă de teren pe care sunt amplasate mai multe obiective şi localităţi turistice având o anumită omogenitate.

22. DRUMEŢIE
• Deplasare pe jos de la un obiectiv la altul în scop de relaxare, întreţinerea condiţiei fizice, educaţională, de regulă pe un traseu marcat.

23. DUPLEX
• Spaţiu de cazare pe două niveluri, care comunică între ele printr-o scară interioară. Pot conţine două dormitoare sau un dormitor şi o cameră de zi.

24. FERMĂ AGROTURISTICĂ
• Unitate cu activitate hotelieră, cu capacitatea de până la 20 de camere, în cadrul unei gospodării ţărăneşti, care asigură alimentaţia turiştilor cu produse proaspete din surse locale.

25. HAN
• Tip tradiţional de unitate, relativ modestă, cu arhitectură specifică, cu restaurant şi un număr redus de locuri de cazare.

26. HOTEL
• Unitate amenajată în clădiri sau corpuri de clădiri, care pune la dispoziţia turiştilor, prin recepţie, camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzător, dispune de spaţii de alimentaţie + servicii specifice.
• Hotel de clasă economică, de lux, de zi, rustic pavilionar, sezonier, turistic, apartament.

27. LOCALITATE TURISTICĂ
• Aşezare rurală sau urbană dezvoltată care prezintă un interes turistic deosebit, cu obiective şi echipamente turistice.

28. MICROTEL
• Hotel de tip economic introdus în anii 1980 în S.U.A., are camere cu paturi duble, şi baie cu duş. Nu are piscină, saună, sală de întruniri, restaurant. Oferă micul dejun şi este cu 10 – 20% mai ieftin de construit şi întreţinut. În varianta franceză are chiuvete în camere, grupuri sanitare şi duşuri comune.

29. MOTEL
• Motor – hotel.
• Unitate hotelieră de capacitate mică sau mijlocie, aşezat înafara localităţilor, în apropierea şoselelor şi autostrăzilor şi a dotărilor specifice ale acestora. Oferă cazare şi masă turiştilor automobilişti, în cadrul unui sejur foarte scurt. Asigură parcarea în siguranţă a autoturismelor.

30. PENSIUNE TURISTICĂ
• Unitate cu activitate hotelieră cu capacitatea de 3-20 camere, funcţionând într-o clădire independentă sau în locuinţa proprietarului, care asigură cazarea turiştilor, pregătirea şi servirea mesei la preţuri moderate.

31. PUB
• Public house.
• Unitate de alimentaţie de origine engleză. Oferă un sortiment redus de preparate culinare şi băuturi (bere).

32. REFUGIU MONTAN
• Dotare turistică montană, echipată şi dotată sumar, fără pază, destinată să adăpostească alpiniştii în cursul unei ascensiuni.

33. RESTAURANT DRIVE-IN
• Unitate de alimentaţie publică în care preparatele sunt comandate şi servite direct în autoturism.

34. TURISM
Ansamblul relaţiilor şi fenomenelor ce rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor, în afara locului de reşedinţă şi care nu presupune o stabilire permanentă sau o activitate lucrativă oarecare.

TIPURI DE TURISM
• Cultural
• De afaceri
• De cunoaştere
• De masă
• De sejour
• De soare
• Intern
• Internaţional • Itinerant
• Independent
• Rural
• Sezonier
• Social
• Verde
• De cult

35. CASA DE VACANŢĂ
Locuinţă sezonieră, proprietate privată sau introdusă în circuitul public, amplasată în zone cu potenţial turistic, destinate satelor de vacanţă sau microstaţiunilor.

PROGRAME DE ARHITECTURĂ
Programele de arhitectură reprezintă totalitatea normelor, a prescripţiilor tehnice si funcţionale pentru o anumită clasă de construcţii. În domeniul arhitecturii pentru turism principalele programe de arhitectură se referă la :
– Pensiunea rurală
– Pensiunea urbană
– Cabana, refugiul alpin

– Hotelul cu subclasele:
1. hotel pentru tineret;
2. hotel urban;
3. hotel alpin;
4. motel ( botel, hipotel)
5. satul de vacantă;
6. staţiunea turistică

Programele de arhitectură pentru turism cuprind şi amenajarea unor nave fluviale sau maritime, vagoane sau garnituri de tren. Toate aceste unităţi de primire turistică au trei componente obligatorii: spaţiul pentru cazare, pentru alimentaţie publică şi pentru serviciile conexe.

Dimensionarea acestor spaţii, gradul de dotare, calitatea finisajelor precum şi gama serviciilor oferite conferă confortul fiecărei unităţi turistice. Gradul de confort se oglindeşte implicit în cost şi este reprezentat prin semne standardizate distinctive: stele – de la una la cinci pentru unităţile hoteliere, brazi, flori de colţ – pentru pensiunile rurale.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem.

Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Turism

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web