Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Programul „Prima Masina”, gata de start. Ce conditii trebuie sa indepliniti

in Evenimente

Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin programul „Prima maşină” vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%, conform normelor de aplicare a programului.

Programul Prima Maşină, prin care statul va garanta jumătate din creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, trebuia să demareze oficial în data de 1 noiembrie, însă cu toate că a fost aprobat la jumătatea lunii octombrie de guvern prin ordonanţă de urgenţă, actul normativ indică doar preţul maxim al maşinii, de 50.000 lei plus TVA (aprox. 13.800 de euro cu TVA), dealerii auto şi băncile încă aşteaptând încă normele metodologice pentru a porni vânzările.

Conform noilor prevederi, toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani, eligibile sa aplice pentru acest program, vor beneficia de finantare cu un avans de minimum 5%, garantia statului fiind de maximum 50%.

„Cinci ani perioada de creditare, limita 50.000 (lei – n.r.) plus TVA, se subvenţionează cu 50% dobânda”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, la finalul şedinţei, anunţând aprobarea normelor.

Iniţial, autorităţile anunţaseră pentru acest program o perioadă de creditare de până la 7 ani.

Proiectul de norme, prezentat la finele lunii octombrie, prevede că persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care vor să cumpere cu credit un autoturism prin programul „Prima Maşină” trebuie să depună un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie, iar în cazul celor de peste 36 de ani, inclusiv, procentajul creşte la minimum 10%.

Aceste persoane vor putea accesa programul daca la data aprobarii creditului vor indeplini cumulativ urmatoarele conditii:

  • au calitatea de imprumutati in raport cu finantatorul;
  • la data aprobarii finantarii indeplinesc criteriile de eligibilitate prevazute la art.2 lit.b) din OUG nr. 66/2014 si respecta conditiile programului;
  • la data aprobarii finantarii indeplinesc conditiile generale ale programului prevazute la art.2^1 alin.(1) din OUG nr. 66/2014;
  • fac dovada cu copia facturii proforma emise de vanzator ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA. Factura proforma emisa de vanzator va contine in mod obligatoriu mentiuni referitoare la faptul ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou si se incadreaza in cerintele minime ale standardului EURO 5 si ca vanzatorul este o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor;
  • indeplinesc conditiile specifice de finantare ale bancii;
  • se obliga sa nu instraineze, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul programului pe toata durata de valabilitate a garantiei; va putea fi aprobata instrainarea autoturismului, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra autoturismului sau novarea obiectului garantiei, dupa caz.

Totodata, reglementarile recent intrate in vigoare prevad ca beneficiari programului vor avea obligatia de a asigura autoturismul nou achizitionat printr-o polita de asigurare de tip CASCO care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt.

In caz de nerespectare de catre beneficiar a obligatiei de asigurare a autoturismului, finantatorul va avea dreptul de a proceda la incheierea politei de asigurare pe cheltuiala proprie, in numele si in contul beneficiarului si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, prin orice modalitate prevazuta de lege, inclusiv prin prin includerea acestora in ratele de credit lunare.

Mai mult, pentru a se asigura ca beneficiarul va incheia o polita CASCO, finantatorul ii va putea solicita acestuia plata in avans a primei de asigurare aferente unei perioade de maximum 3 luni, se mentioneaza in documentul citat.

Potrivit planului, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care vor să cumpere cu credit un autoturism prin programul „Prima Maşină” trebuie să depună un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie, iar în cazul celor de peste 36 de ani, inclusiv, procentajul creşte la minimum 10%. La data aprobării creditului vor beneficia de o finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma, iar statul va garanta 50% din finanţarea acordată.

Persoanele cu vârsta de peste 36 ani inclusiv la data aprobarii creditului vor beneficia de finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 90% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proforma. în acest caz, statul va garanta 40% din finanţare.

Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, între care: să facă dovada că autoturismul care va fi cumpărat este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului Euro 5, este cumpărat de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

De asemenea, cumpărătorul se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă Full Casco fără franşiză, care va acoperi cel puţin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună, şi să nu înstrăineze maşina pe toată durata de valabilitate a garanţiei.

Programul „Prima Maşină” va beneficia în acest an de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei.

Cu toate că vânzările de autoturisme au crescut cu 27%, piaţa auto este dominată în proporţie de peste 70% de achiziţiile realizate de companii, în timp ce persoanele fizice se îndreaptă către maşinile la mână a doua.

La nivelul populaţiei, gradul  de îndatorare este de 17%, plătind rate anuale de 27 mld. lei şi având un venit disponibil de 158 mld. lei. în plus, în afară de cardurile de credit, mai sunt 3,3 mil. de credite de consum şi ipotecare, la o populaţie activă de 5 milioane de locuitori.

Dealerii şi importatorii în continuare aşteaptă normele metodologice pentru acest program. „În piaţă deja avem dobânzi de 8-10% pentru credite auto. Una de 6% şi o perioadă de creditare de şapte ani, faţă de cinci în prezent, va reduce rata lunară cu circa 120-150 de lei. Această valoare nu va schimba piaţa auto deoarece cine se putea încadra până acum se va încadra în continuare, iar cine nu s-a încadrat, tot nu se va putea încadra“, este de părere Bogdan Florea, brand manager Volkswagen Autoturisme în cadrul Porsche România.

Spre deosebire de programul Prima Casă, avansul mic nu reprezintă neapărat o veste bună pentru clienţi. „Spre exemplu, noi am lansat împreună cu Porsche Bank un program de finanţare cu avans zero, dar clienţii în continuare preferau să plătească avans deoarece astfel obţineau rate lunare mai mici“, a afirmat Florea.

Pe piaţa locală sunt comercializate în prezent cel puţin 30 de modele auto care se pot încadra sub pragul de aproximativ 13.800 de euro cu TVA. Dintre acestea Dacia vine cu cea mai mare ofertă, pragul fiind suficient inclusiv pentru SUV-ul Duster, care poate fi achiziţionat în echiparea de bază dar cu motor pe benzină de 105 CP şi tracţiune integrală. De asemenea, Ford va veni cu modelul B-Max produs la Craiova, alături de Fiesta şi Focus.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate