Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

PROIECTAREA SPATIILOR VERZI URBANE

in Constructii

Zona plantataeste suprafata in care se include elementele de vegetatie naturale sau create, folosite in scopuri educative, igenicosanitare, de recreere, agrement, estetice, de protectie.

Functiunile spatiilor verzi:

1. functie sanitarigienica : imbunatarile conditiiole de microclima (reglarea umiditatii, regimului termic, diminuare energiei electrice din atmosfera)

2. functia utilitara si de protectie: ameliorarea solurilor neproductive, fixarea terenurilor nisipoase, asanarea terenurilor mlastinoase, protectie impotriva zapezii si a vantului, materie prima pentru prelucrare.

3. functia estetica – punerea in valoare aelementelor de arhitectura, mascarea elementelor inestetice, valoare decorativa proprie.

4. functie educativa: studierea stiintelor naturii dezvoltarea anumitor valente estetice.

5. functie urbanistica – limitarea cresterii dezordonate a oraselor, element separator dintre diferitele zone functionale, element de unificare si legare a spatiilor,

6. functie sociala: loc de stabilire a contactelor sociale, loc pentru loisir.

Sistemul spatiilor verzi in orase :

tipuri: sistemul in fasii, (rectangular, radial, etc.), sistemul in pete si sistemul mixt.

Utilizare avantaje si dezavantaje: sistemul in fasii: pentru structurare fizica a zonelor urbane, in zone cu vanturi puternice, in asezarile cu retea stradala liniara sau rectangulara; neeconomic, greu de intretinut, preocupare pentru regenerare continua, greu de organizat functional. Sisteme in pete: asezari cu structura stradala neregulata, folosit pentru marirea gradului de umiditate, este usor de intretinut, usor de organizat, dar uneori intrerupe legatura spatiala a zonelor orasului. Sistemul mixt : flexibil, usor de adaptat la orice structura stradala, cu multe valente functionale.

Factori obiectivi care influenteaza structura spatiilor verzi : trasnformarea spatiului in “durata” de parcurs, Cicluri temporare ale loisirului, rezolvarea circulatiei in oras si evolutia in gadirea spatiala a arhitecturii.

Spatul verde urben, cadru fizic pentru dezvoltarea loisirului: cilclul zilnic, saptamanal si annual. Ciclul zilnic al functiei de loisir: numar redus de ore, spatiu necesar la distanta mica de casa, varietate. Ciclul saptamanal – in week end, distante lungi, confort sporit, zone functionale specifice(agrement). Anual: timp de miscare indelungat (turism) – zone turistice, rezervatii naturale, zone balneoclimaterice.

Clasificarea spatiilor verzi:

1. dupa amplasament: spatii verzi in perimetrul construit a) aferente zonelor de locuit; b) aferente dotarilor; c) aferente industriilor; d) aferente spatiilor verzi propriuzise.

spatii verzi in intravilan: a.parcuri periferice; b. cimitirele; c. spatii verzi de protectie in zone industriale; d. spatii verzi pt. consolidare; spatii verzi in extravilan: a. padurile parc; b. alte formatiuni cu caracter utilitar sau functional.

2. dupa modul de folosinta spatii verzi de folosinta generala(scuar, parc zona agrement cu caracter public) – sp. verzi de folosinta limitata in zonele de locuit, in zonele aferente dotarilor(gradinita, cresa)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Constructii

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate