Zona plantataeste suprafata in care se include elementele de vegetatie naturale sau create, folosite in scopuri educative, igenicosanitare, de recreere, agrement, estetice, de protectie.
Functiunile spatiilor verzi:
1. functie sanitarigienica : imbunatarile conditiiole de microclima (reglarea umiditatii, regimului termic, diminuare energiei electrice din atmosfera)
2. functia utilitara si de protectie: ameliorarea solurilor neproductive, fixarea terenurilor nisipoase, asanarea terenurilor mlastinoase, protectie impotriva zapezii si a vantului, materie prima pentru prelucrare.
3. functia estetica – punerea in valoare aelementelor de arhitectura, mascarea elementelor inestetice, valoare decorativa proprie.
4. functie educativa: studierea stiintelor naturii dezvoltarea anumitor valente estetice.
5. functie urbanistica – limitarea cresterii dezordonate a oraselor, element separator dintre diferitele zone functionale, element de unificare si legare a spatiilor,
6. functie sociala: loc de stabilire a contactelor sociale, loc pentru loisir.
Sistemul spatiilor verzi in orase :
tipuri: sistemul in fasii, (rectangular, radial, etc.), sistemul in pete si sistemul mixt.
Utilizare avantaje si dezavantaje: sistemul in fasii: pentru structurare fizica a zonelor urbane, in zone cu vanturi puternice, in asezarile cu retea stradala liniara sau rectangulara; neeconomic, greu de intretinut, preocupare pentru regenerare continua, greu de organizat functional. Sisteme in pete: asezari cu structura stradala neregulata, folosit pentru marirea gradului de umiditate, este usor de intretinut, usor de organizat, dar uneori intrerupe legatura spatiala a zonelor orasului. Sistemul mixt : flexibil, usor de adaptat la orice structura stradala, cu multe valente functionale.
Factori obiectivi care influenteaza structura spatiilor verzi : trasnformarea spatiului in “durata” de parcurs, Cicluri temporare ale loisirului, rezolvarea circulatiei in oras si evolutia in gadirea spatiala a arhitecturii.
Spatul verde urben, cadru fizic pentru dezvoltarea loisirului: cilclul zilnic, saptamanal si annual. Ciclul zilnic al functiei de loisir: numar redus de ore, spatiu necesar la distanta mica de casa, varietate. Ciclul saptamanal – in week end, distante lungi, confort sporit, zone functionale specifice(agrement). Anual: timp de miscare indelungat (turism) – zone turistice, rezervatii naturale, zone balneoclimaterice.
Clasificarea spatiilor verzi:
1. dupa amplasament: spatii verzi in perimetrul construit a) aferente zonelor de locuit; b) aferente dotarilor; c) aferente industriilor; d) aferente spatiilor verzi propriuzise.
spatii verzi in intravilan: a.parcuri periferice; b. cimitirele; c. spatii verzi de protectie in zone industriale; d. spatii verzi pt. consolidare; spatii verzi in extravilan: a. padurile parc; b. alte formatiuni cu caracter utilitar sau functional.
2. dupa modul de folosinta spatii verzi de folosinta generala(scuar, parc zona agrement cu caracter public) – sp. verzi de folosinta limitata in zonele de locuit, in zonele aferente dotarilor(gradinita, cresa)