Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Proprietati biochimice ale bioelementelor esentiale

in Biologie/Chimie

In ceea ce priveste propr electrochimice ale bioelem esentiale ele sunt in stransa depedenta cu caracterul lor disociativ.In categoria bioelem care disociaza,la dizolvarea in apa intra elemente chimice Na , K , Ca si Mg si Cl , SO42- , PO43-.

Cationii sunt elemente chimice puternic electropositive si astfel ele imprima sist celulare character de electropozitivitate pe cand anionii cu exceptia radicalului PO43-, sunt mai putin raspanditi si imprima str celulare sau molecular character de electronegativitate.

Atat anionii cat si cationii celulari au rolul de a mentine neutralitatea electrica a fluidelor celulare in felul acesta ele contribuie la a pastra presiunea osmotic a celulei asigurand totodata transportul prin membrane,fapt pt care ele joaca rol si de bariera fizica la nivel celular.

Unele elem chimice aproape in totalitatea lor metale tranzitionale intra in cantitati mici in structura celulei si materiei vii,ele formand categoria bioelementelor urma.Ionii acestor elemente au conformatii electronice incomplete si o tendinta insemnata de a forma combinatii complexe cu liganzii de tipul celor existente in catenele laterale ale proteinelor.

Unele bioelemente la nivelul str celulare poate sa joace la un nivel dat,rol de elem esential,iar la un moment poate sa joace rol de bioelemnt urma.Un nr important dintre aceste metale sunt componentii structurali ale unor macromolecule(protein-enzime)vitaminele sau chiar unele complexe molecular sau complexele molecular membranare.

Toate enzimele care contin in molecula lor metale sunt cunoscute sub numele de metalo-enzime. Unele enzime pot contine in molec lor un singur bioelement urma,iar altele pot contine 2 bioelem urma.
Organismele vii-au un nr important de metalo-enzime cu roluri deosebit de importante in activitatea celulara.

Metalo-enzime cu Zn:
•carbonanhidraza – enzima celulara ce contribuie la formarea de Co2 celular , dar si la alte mecanisme de reglare a aciditatii celulare

•alcooldehidrogenaza – enzima celulara ce contine in str sa Zn si intervine in procesele de catabolizare sau dehidrogenare a alcoolului ajuns la nivelul celular

•fosfatazaalcalina – enzima celulara ce contine in central ei Zn si intervine in procesele de hidroliza a esterilor fosforici celulari.

•Dipeptidaza – o proteaza cu Zn , ce intervine in procesele de hidroliza a dipeptidelor in monopeptide.

•fosfolipaza C – enzima cu Zn,ce intervine in procesele de hidroliza a fosfolipidelor celulare.

Biosinteza acestor enzime nu este posibila la nivel cellular in lipsa Zn. In mod obligatoriu sursele nutritive care formeaza un mediu de cultura trebuie sa contina si Zn sau compusi de Zn care in mediul apos disociaza

Metalo-enzime cu Cu:
•citocrom C oxidaza – enzima celulara ce contine in central sau active Cu,ea participa in oxidarea biologica enzima activeaza la nivelul ciclului respective celular.

•superoxid dismutaza – enzima cu Cu,care are rol essential in procesele de acumulare a superoxidului. Prezenta acestei enzime face ca superoxidul sa nu se acumuleze in celula pt ca ar distrugeo. Mediaza totodata procesul de formare a O molecular si a apei oxigenate la nivelul ciclului respirator.

•Monoaminooxidaza – enzima cu Cu ce intervina in procesele catabolice de transformare a aminoacizilor.Ea catalizeaza dezaminarea oxidative a unor aminoacizi.

•Uricaza – enzima care contine in str sa molecular Cu si intervine in procesele de oxidare .

Enzime cu Fe:

•Ferodoxina – o enzima care se gaseste in special la celula vegetala , prezenta ei e f importanta in
procesele de fotosinteza celulara.

•sucinildehidrogenaza – enzima cu Fe ce participa la oxidarea aeroba a glucidelor.

•Catalaza – enzima cu Fe , ce participa la nivel cellular la descompunerea apei oxigenate in apa si oxigen. Lipsa acestor enzime sau biosinteza ei deficitara face ca la nivelul organismului respective sa se acumuleze apa oxigenata extreme de toxica=>moartea celulei.

•Aldohidroxidaza – enzima cu Fe implicata in procesele de oxidare a aldehidelor celulare.

•citocromi – struct moleculare ce contin in molecula Fe care mediaza transferul de electroni de la o forma de citocromi la altul cu eliberarea de energie si inmagazinarea ei in str macroergica in ATP.

Enzime cu Mn :

•pirovatcarboxilaza-rol important in funct ciclului Krebs , dar si in procesele de fosforilare la nivel de substrat. Enzima participa la metabolizarea piruvatului.

Enzime cu Mo:

•xantinooxidaza – enzima cu Mo , ce participa la procesele de metabolizare a purinelor.
•Nitratreducataza – ce intervine in r de catabolizare

Enzime cu Co:
•ribonucleotid reducataza – enzima cu Co ce are rol important in procesul de biosinteza a AND-ului

Enzime cu Ca

•Ribonucleotid reductaza – enzima cu calciu ce are rol important in procesul de biosinteza a AND-ului. Calciu ca ion metalic in structura lipazelor, enzime implicate in procesele de hidroliza a lipidelor celulare.

Enzime cu Mg :

•Hexochinaza – enzima ce catalizeaza transfera grupari PO43-, de pe o structura moleculara pe alta.

•Fosfataza – enzima implicate in hidroloza fosfatilor celulari.

•ATPaza – enzima implicate in procesele celulare de descompunere a ATP-ului in ATP si P.

•Pirofosfataza – enzima ce contine in structura sa moleculara ionul Mg+ si participa la transformarea P in ortofosfat, toate structurile moleclare ce contim fosfor sub actiunea acestei enzime trec in ortofosfat.

In celula organismelor vii pe langa metaloenzime cu un sigur ion in structural or molecular mai exista un numar limitat de enzime ce contin in structural or molecular 2 ioni metalici. In structura lor intra: aminopeptidaza si fosfochinaza.

Aminopeptidaza – are in structura sa moleculara, ionii Mn si Mg, aceasta enzima iintervine in procesele de hidroliza a gruparilor N terminale a peptidelor.
Fosfochinaza – are in structura sa moleculara Mg si K, rolul acestei enzime la nivel celular tranfera gruparea PO43- din diferite structure moleculare.

Principalele elemente chimice ce intra in strcutura molecular a unui organism viu precum si modul lor de repartizare la acest nivel difera de la un organism la altul .
Multe dintre bioelementele urma se gasesc in celula in cantitati extreme de mici, parti / 1000.000 iar localizarea lor este realizata de celula, ele putand avea pozitie membranara sau citoplasmatica, insa fi intalnite si al nivelul peretelui celular.

La aceste nivele ele pot juca roluri esentiale sau mai putin esentiale. Determinarea caracterului esential sau neesential al unui bioelement este greu de realizat. Existenta lor in celula poate fi raportata la parti/1000.000 si chiar la peptide, fapt pentru care se poate justifica denumirea lor de bioelemente urma.

Majoritatea bioelementelor urma provin din sursele nutritive aer sau apa, ajunse la nivel celular ele sunt integratein diferite structure moleculare.

Microelementele apar si functioneaza in organismele vii in concentratii scazute caracteristice si variabile ca marime in functie de natural or, expunerea continua si excesiva a unui organism la un mediu cu concentratii ridicate in microelemente, conduce la variatii importante ale acestora la nivelul structurii celulare.

Bioelementele la nivelul celulei pot indeplini o gama larga de functii si actioneaza numai in calitate de catalizator in special atunci cand intra in structura molecule a unor enzime sau proteinenzime.
Cheia specificitatii potentialului lor catalic consta in diversitatea si aranjamentul topologic atat a centrelor de activitate cat si si a atomilor lor metalici impreuna cu substratul actionand ca un intreg.
Intre biolement si proteinenzima se stabileste o interrelatie de tip metal-proteina care mareste simultan activitatea catalitica a enzimei, dar si sensibilitatea suportului proteic la reactiile metalice.

Bioelementele esentiale in celula vie pot indeplini si alte roluri cum ar fi :
-Rolul farmacotoxicologic
-Rolul biologic
-Rolul de stimulare a proceselor bioenergetice celulare
-Rolul de inactivare

Microelemntele sunt bioelementele cele mai larg raspandite in celula microbiana, ei fiind factorii principali in activarea unor reactii biochimice, dar si participant la realizarea unor structuri moleculare de timp biomolecular.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate