visul

Psihopedagogia imaginarului

in Pedagogie/Psihologie de

Aşa cum îl prezintă G.Bachelard, artistul îşi găseşte rostul său în comunitate alături de meseriaş, manager, om de ştiinţă , profesor, industriaş etc.

El experimentează – cu imense costuri psihice – moduri de trăire în imaginar, de explorare a posibilităţilor acestuia, de stăpânire a forţelor sale profunde, de dialog între modelul conştiente şi inconştiente ale psihismului. Terapia prin reverie dirijată, elaborată de R. Desoille (apud G. Bachelard, 1997, cap. IV, p. 1114-130), psihoterapiile experienţiale care promovează metodele expresive, psihodrama, lucrul cu metafora şi fantezia (apud I. Mitrofan, 1997, passim) valorifică sau redescoperă trăiri, ambivalenţe, sublimări dialectice, reciprocităţi, sinteze cu care imaginarul artistului autentic este familiarizat.

Aşa cum o arată, pe de altă parte, orientările cognitiv-fenomenologice în psihologie (U. Neisser, 1992), gânditorii contemporani redescoperă adevărul afirmaţiei lui G.Bachelard conform căreia principiul realităţii nu poate funcţiona decât în complementaritate cu principiul irealităţii.

Pentru că a preveni este mai uşor decât a vindeca .aş propune orientarea spre o psihopedagogie a imaginarului centrată pe stimularea şi protejarea trăirii imaginilor primordiale. Aceasta ar presupune, pe de o parte experienţe concrete care să provoace reveriile elementelor (modelarea, şlefuirea, coacerea, topirea ,emisia de sunete) iar pe de altă parte, experienţe de receptare dirijată a operelor artiştilor genuini.

La limba română, spre exemplu acesta ar trebui să facă o alegere a textelor din programă, în cunoştinţă de cauză, precum şi la o bună echilibrare a lor pentru contracararea eventualelor experienţe periculoase pentru echilibrul psihic al copilului şi al adolescentului. Celor îndemnaţi să surâdă le reamintesc că doar experimentul natural provocat de receptarea romanului „Suferinţele tânărului Werther”.

Goethe avea antidotul, cititorii săi, nu. Omul modern, are nevoie să înveţe a-şi folosi forţele imaginarului, pentru a nu fi el folosit de către acestea şi pentru a creşte, a dezvolta în sensul pe care C. Rogers îl promova. Pentru aceasta el are nevoie, mai ales de vârsta preşcolară, de stimuli şi modele. Ceea ce propun nu reprezintă o propunere la index a textelor „nocive”, ci o responsabilă pregătiri a participării celui aflat în formare la visul altuia inconştient.

Aşa cum îl înzestrîm pe oameni cu deprinderi de a evita erorile de calcul, precum şi alte erori din real, îi putem asiata pentru a preveni la fel de costisitoare erori de coborâre în imaginar.

loading...

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Ultimile din Pedagogie

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web