Putin nu poate băga pumnul în gură tuturor. PROTEST de amploare la Moscova

in Extern

Peste 15.000 de oameni, potrivit organizatorilor (5.000, potrivit poliției), au mărșăluit duminică în centrul Moscovei pentru a cere să se facă dreptate cu ocazia comemorării a doi ani de la asasinarea liderului opoziției, Boris Nemțov, împușcat la 27 februarie 2015 la câțiva metri de Kremlin, și pentru a-i solicita președintelui rus Vladimir Putin să-i găsească pe vinovați, transmit EFE și AFP.

„Vom învinge fie ce-o fi”, „Erou al Rusiei”, „Libertate pentru deținuții politici ucraineni” sau „Televiziunea rusă este armă de teroare informativă” — au fost câteva dintre sloganurile afișate pe pancartele purtate de manifestanți, care au fost obligați să treacă prin detectoare de metale înainte de a se încolona pentru a porni în marș. Poliția nu s-a sfiit să confiște de la manifestanți toate pancartele care conțineau mesaje critice la adresa președintelui rus, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să mărșăluiască în strigăte de „Rusia fără Putin”.

La un moment dat, oamenii au ridicat deasupra capetelor sute de cartoane pe care scria „Cine l-a ordonat?”, aluzie la faptul că identitatea organizatorilor și a autorilor intelectuali ai asasinatului încă nu se cunoaște.

Cu toate că Tribunalul Militar din Moscova a început în octombrie 2016 procesul împotriva a cinci bărbați de naționalitate cecenă acuzați că au comis crima, rudele și apropiații lui Nemțov cred că autoritățile nu au niciun interes să continue ancheta.

„Ancheta cu privire la cine a comandat (crima) s-a disjuns și a fost practic blocată. Evident, din motive politice. I-au închis pe cei care au comis crima. Ne-au aruncat acest os și au crezut că ne vom mulțumi cu atât. Dar nu-i așa”, a declarat duminică opozantul Ilia Iașin. Prieten cu Nemțov, Iașin a declarat pentru ziarul de opoziție Novaia Gazeta că obiectivul marșului „nu este să plângem, ci să cerem ca asasinii să plătească pentru crima pe care au comis-o, ca deținuții politici să fie eliberați și, cel mai important, să se realizeze reforme politice în Rusia”.

Nu cu mult timp în urmă, însuși Iașin menționa că Nemțov „se temea cu adevărat de o singură persoană: Ramzan Kadîrov”, președintele Ceceniei. Kadîrov, care într-un articol publicat în Izvestia i-a numit pe opozanții de genul lui Nemțov „dușmani ai poporului”, l-a declarat pe cel care l-a împușcat pe Nemțov, Zaud Dadaev, fost membru al forțelor speciale din Cecenia, „un patriot rus autentic”.

În fruntea protestelor s-au aflat și liderii partidului PARNAS, din care făcea parte și Nemțov, printre ei putând fi văzut fostul prim-ministru Mihail Kasianov și alți lideri importanți ai opoziției. Cu puțin timp înainte de începerea marșului, un individ neidentificat l-a stropit pe Kasianov pe față cu un lichid de culoare verde, însă Kasianov a continuat să protesteze cu chipul vopsit în verde.

Odată marșul încheiat, mulți manifestanți s-au îndreptat către podul pe care a fost asasinat Nemțov, pentru a depune flori la locul tragediei.

Circa 3.000 de ruși au mărșăluit și în centrul Sankt Petersburg, al doilea oraș al țării. Alte manifestații, cu o prezență mai modestă, de câteva sute de persoane, au avut loc în majoritatea principalelor orașe din Rusia. AGERPRES

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.