Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

RAZBOAIELE PUNICE

in Enciclopedie/Istorie

 

Razboaiele punice au fost in numar de 3.

 

Primul razboi punic:

Sicilia, are o situatie aparte deoarece o parte din ea era grecizata si cartageneza. Intretimp, Roma poarta primul conflict extra-italic alaturi de messienii, din apropierea Galliei, impotriva cartaginezilor. Tehnica de lupta a Romei, avand in vedere ca razboiul s-a desfasurat mai mult pe apa, era aceea de a trage langa ea vasul inamic, apoi dispunerea unui pod intre cele doua vase, dupa care urma lupta propriu-zisa, ce se desfasura ca si cum ar fi fost pe uscat.

 

Astfel, primul razboi punic, se termina cu inlaturarea cartaginezilor din Sicilia. Dupa inlaturarea acestora, a urmat si organizarea Sicilie, in stil roman. Se organizeaza, astfel o pro-magistratura, consiliul investit acolo, trebuind sa dea o lege a provinciei. Acesta devenea raspunzator pentru viata religioasa, politica, sociala si economica desfasurata in Sicilia. Perioada in care consulul putea guverna era de un an sau doi dupa care, dupa ce consulul isi termina mandatul, trebuia sa paraseasca regiunea, devenind un simplu cetatean.

 
Al doilea razboi punic:

Cartagina, debarca in Hispania, in interes economic, incercand sa creeze o noua Cartagina. Dupa aceasta, orasul Sargentum, cere sprijinul romanilor, impotriva cartaggenizilor. Dupa ce romanii, ii cer lui Hannibal Cartaginezul, sa paraseasca Hispania, si acesta refuza, intr-un mod ferm, se declanseaza al doilea razboi punic. Hannibal, reuseste sa ii infranga pe romani, in trei expeditii militare succesive. Singura explicatie plauzibila pentru victoriile Cartaginei asupra romanilor a fost demonstrata de faptul ca Hannibal a traversat Pirineii, un fapt la care romanii nu se asteptau.

 

Dupa batalia de la Kaan, din 216, Roma este practic paralizata, cerand ca sprijin militar inca 25 de legiuni. Dupa aceasta expeditie, Hannibal a luat un numar foarte mare de prizonieri, lovind in romani printr-un simplu joc psihologic dar eficient, in care Senatul era fortat sa decida fie salvarea prizonierilor, prin rascumparare( ce recurgea la o suma enorma de bani) fie incalcarea principiului cel mai de pret al romanilor asupra importantei fiecarui cetatean roman pentru cetatea sa. In cele din urma, a doua varianta, a fost aplicata, principiul moral fiind incalcat in favoarea celui dintai.

 

Astfel, jocul psihologic orchestrat de Hannibal s-a intors impotriva lui, Senatul roman decizand refuzul rascumpararii prizonierilor romani. Astfel, economic vorbind, Hannibal a primit o puternica lovitura din partea adversarilor sai, razboiul acum scindandu-se in trei fronturi principale. Intr-un final, totul s-a transformat cu victoria de la Zona, din Africa, in favoarea romanilor. Aceasta victorie, psihologic vorbind, a jucat un rol foarte important pentru romani, dupa atatea esecuri.

 

Astfel, Hannibal, s-a refugiat in Macedonia. Desi a pierdut razboiul, Hannibal a jucat un rol extrem de important in imaginarul colectiv al poporului roman, modul de raportare al romanilor fata de un dusman, schimbandu-se radical. Daca inainte de al doilea razboi punic, conceptia romanilor asupra razboiului si a soladului era de razboi just, oferind ragaz unui stat inamic sa decida daca capitula sau nu, acest concept, dupa razboi, devine unul arhaic.

 

De acum modul de abordare devenea unul agresiv si violent, fara sa mai tina neaparat cont de acel ragaz pe ca il avea inainte. O dovada in acest sens, este purtarea de razboaie cu Grecia, devenind chiar ulterior stapana a Greciei si a Egiptului. Inamicul, acum trebuia anihilat fizic, dreptul lancii devenind unul primar.

 
Al treilea razboi punic:

se remarca prin conditiile absurde pe care Roma le-a impus cartaginezilor, printre care mutarea intregului popor cu 15 km in desert. Acest razboi, desi nu a fost de anvergura celui de-al doilea, s-a desfasurat pe strazile Cartaginei.

 
In perioada intermediara dintre al doilea razboi si al treilea razboi punic, Roma poarta razboaie intense cu Macedonia. Astfel, Roma debarca in Balcani si il inlatura pe Filip al V-lea. Dupa eliberarea de dinastia macedoniana, relatiile se complica, regele, tezaurul si biblioteca fiind duse la Roma. Aceasta umilire a dus si la moartea ulterioara a regelui macedonian. Apoi, Macedonia este impartia in patru regiuni principale, transferandu-se in cadrul organizarii acestora, mai toate conceptele juridice romane.

 
Cu grecii, romanii devin foarte duri, distrugand mai toata cetatea Corintului, cu teritoriile asiatice stabilesc niste relatii economice, in acest context, incheindu-se si ,,Tratatul de la Apameea,, , din 188 i.Hr. Tratatul prevedea schimburi de sclav, cererea cartaginezului Hannibal( iata inca o dovada ca Hannibal se lipise bine de gandirea colectiva a romanilor), si in general dezarmarea regelui Antiohos. Tot, acum prin acest tratat de la Apameea, se naste si formula tratatului international( ce implica in alcatuirea sa, un preambul, specificatii si conditii de ratificare), Roma fiind, aici vazuta, in calitate de arbitru al tratatului. Dupa aceasta, Roma isi confirma pozitia puternica si in Egipt, prin conflictul pe care il are cu Cleopatra.

 

Pe plan intern, prin aceste expeditii militare, se consuma sume mari de bani. In privinta comportamentului, manifestat de diferite institutii publice, precum Senatul, prin intermediul ,,Legii Claudia,, i se interzicea acestuia sa produca comert. Tot in acest context, se declanseaza si foarte multe revolte sociale, precum cele din Sicilia, printre care si cea a lui Spartacus. Tot ce cucerea Roma, devenea provincie romana imperiala, aparatul de conducere al acestor provincii schimbandu-se.

 

Lumea romana, incepe sa devina deja pragmatica cu prada de razboi, astfel ca soldatii devin mici comercianti, transformand prada in marfa. Sub aspect militar, campaniile militare au schimbat total lumea romana, prin modul de gandire si de raportare la cetate. Practic, din mica cetate, Roma a cunoscut o extindere colosala, avand de acum puterea de a se impune ca forta superioara asupra cetatilor cucerite.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Enciclopedie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate