Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Recenta dezvaluire a tentativelor Rusiei! Rusia are o noua arma: Energia nucleara

in Extern

Moscova nu s-a sfiit niciodata sa se foloseasca de companiile de stat pentru atingerea scopurilor in politica externa a tarii.

Rafuielile politice duse de Vladimir Putin cu Belarusul sau Ucraina, condimentate cu taierea alimentarii cu gaze naturale, au lasat de cateva ori inclusiv parti intregi din Europa in frig.

Dar alte arme, care pot spori considerabil influenta politica a Rusiei, au fost pana acum ignorate de catre analisti.

Recenta dezvaluire a tentativelor Rusiei de a cumpara resursele de uraniu de pe glob ar putea schimba acest lucru.

Rosatom, compania de energie nucleara detinuta de statul rus, intretine o activitate prolifica pe toate meridianele, detinand recordul mondial de contracte de construire a centralelor nucleare la nivel international: 29 la numar, informeaza Reuters.

Numarul reactoarelor raspandite de Rosatom in aproape 20 de tari depaseste rezultatele americanilor de la Westinghouse sau pe cele ale companiei de stat franceze Areva, care nu a mai vandut un reactor nuclear din 2007.

Spre deosebire de proiectele de livrare a gazului natural sau a petrolului, care au o arie regionala de aplicabilitate, Kremlinul a sesizat in urma cu 10-15 ani ca centralele nucleare construite de Rosatom pot fi amplasate oriunde in lume, oferind si oportunitati de desfasurare a unor jocuri politico-economice la scara globala.

Putin, globe-trotter atomic

Numarul si pozitia geografica a tarilor care au incheiat cu Rusia acorduri de dezvoltare a capacitatilor de productie a energiei nucleare in ultimii ani s-au diversificat extrem de mult.

Ultimul contract semnat de Rosatom este cel cu guvernul iordanian, tara din Orientul Mijlociu urmand sa primeasca pana la finalul anului 2022 doua reactoare noi-noute.

Cu o luna inainte de semnarea contractului cu Iordania, Putin tocmai perfecta la Budapesta un alt contract similar cu guvernul ungar, pentru modernizarea si cresterea capacitatii de productie a centralei de la Paks.

Afacerea din Ungaria a trecut prin furcile caudine ale Comisiei Europene, dar in cele din urma contractul pare sa fi primit unda verde de la Bruxelles.

Cu doar cateva zile inainte de intalnirea cu Viktor Orban, Putin gonea de la Moscova la Cairo, pentru a se intalni cu presedintele Abdel Fattah el-Sisi si a discuta aspectele preliminare inaintea construirii primei centrale nucleare din Egipt, la Alexandria.

In noiembrie, Rusia convenea cu Iranul sa adauge inca doua reactoare nucleare pe langa cel realizat de Rosatom la centrala de la Bushehr.

Intelegerea dintre cele doua tari lasa deschisa optiunea continuarii investitiilor rusesti in domeniu cu inca 4 reactoare.

In India, Rosatom a dat in folosinta, in anul 2013, un reactor al centralei nucleare Kudankulam, negocierile pentru acest contract fiind purtate inca din perioada fostei URSS.

Anul acesta va demara constructia celui de-al doilea reactor al centralei, alte doua reactoare ramanand in planurile de viitor ale indienilor pentru Kudankulan.

Dupa vizita lui Putin, in decembrie 2014, India a convenit ca Rosatom sa construiasca pe teritoriul tarii alte 10 reactoare nucleare in urmatorii ani.

In nordul Finlandei, Rosatom a inceput amenajarea santierului pentru o centrala nucleara, care ar urma sa devina operationala in 2024.

In Turcia, lucrarile la prima centrala nucleara a tarii sunt intr-o faza mai avansata.

Nici cele mai importante economii din America de Sud nu au scapat de asaltul globe-trotter-ului atomic.

Vizita lui Putin, din iulie 2014, in Argentina s-a incheiat cu semnarea unui acord pentru cooperare in domeniul energiei nucleare, dublat anul acesta, in aprilie, de incheierea contractului pentru construirea unui reactor la centrala nucleara Autcha-3 de langa Buenos Aires.

Tot in cursul acestui an, in februarie, Rosatom a devenit furnizorul de Molibden-98, un element cu aplicatii nuclear non-militare, pentru Comisia Nationala de Energie Nucleara a Braziliei.

Citeste mai mult aici:

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate