Record mondial în acest loc de pe glob. Golful cu un nume amuzant

in Turism

Pe coasta atlantică a Americii de Nord, între două provincii canadiene (New Brunswick şi Noua Scoţie)  este golful cu cel mai ridicat nivel al mareei de pe Glob.

Golful Fundy (Fundy Bay sau Baie de Fundy) este acel golf care deține recordul mondial. Are o amplitudine foarte mare a mareei în principal primăvara.

harta-G.-Fundy-300x230

Numele golfului provine de la Rio Fondo (râul adânc), denumire ce se găsea pe hărțile portugheze din sec. al XVI-lea.

Mareea  este mișcarea ondulatorie zilnică şi alternativă  de înaintare  (flux) şi de retragere (reflux) a apelor mărilor şi oceanelor. Această mișcare se datorează atracției Lunii și a Soarelui.   Atinge în acest golf 14 metri, înălțimea maximă a fluxului fiind de 17m.

G.Fundy-rocile-Hopewell-300x227

Cel mai înalt nivel al apei înregistrat  în Golful Fundy a fost la  capul din Bazinul Minas în noaptea de 4-5 octombrie 1869 în timpul  ciclonului  tropical  „Saxby Gale„. Nivelul apei de 21,6 m şi s-a datorat mai multor  factori:  vânt puternic, presiunea atmosferică anormal de joasă și valuri mari .

Mareele din acest golf sunt semi diurnale, adică  au două cote înalte și două joase  în fiecare zi. Intervalul dintre fiecare maree înaltă sau joasă este de șase ore și treisprezece minute.

Forța mareei poate fi valorificată de către centrale mareemotrice . Acestea reprezintă o sursă de energie verde, nepoluantă, dar necesită importante investiții. Se construiesc  baraje care extrag energia de la apa care curge prin ele.

În prezent funcționează o singură centrală mareemotrică la Annapolis Royal Generating Station. Este formată  dintr-un baraj și o centrală de 18 MW pe râul Annapolis .

Proiectele de mare anvergură au fost suspendate datorită unor probleme de mediu.. dintre acestea studiile au arătat că se poate produce o  eroziune accelerată la linia țărmului pe malul istoric al orașului de la Annapolis Royal,. S-au semnalat şi cazuri în care mamifere marine de talie mare au rămas prinse după ce au tranzitat ecluzele în timpul mareelor de amplitudine mică.

Golful Fundy este situat  într-o vale de rift numită bazinul Fundy, când  a început să se separe de continentul nord-american, s-a declanșat activitate vulcanică. S-au format  vulcani și au apărut  bazalte de inundații vulcanice care au acoperit   o mare parte din sudul Noii Scoții.

Secțiuni din bazaltele de inundații au fost erodate, dar formează un  munte bazaltic numit North Mountain”. Ca urmare, o mare parte din podeaua bazinului este din bazalt care îi dă culoarea maro.

This series of photos shows the rising tide at Hopewell Rocks, NB, in the Bay of Fundy. One hundred billion tonnes of sea water flow in and out of the Bay twice daily - more water than the combined flow of all the world's fresh water rivers. Credit: New Brunswick Dept. of Tourism and Parks (CNW Group/Canadian Tourism Commission)
This series of photos shows the rising tide at Hopewell Rocks, NB, in the Bay of Fundy. One hundred billion tonnes of sea water flow in and out of the Bay twice daily – more water than the combined flow of all the world’s fresh water rivers. Credit: New Brunswick Dept. of Tourism and Parks (CNW Group/Canadian Tourism Commission)

Surse: Cartea recordurilor geografice,  wwwwikipedia.org

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*