Relatiile de nutritie intre albine

in Agronomie

Relaţiile de nutriţie între albinele lucrătoare. În timpul hrănirii indivizii stau faţă în faţă şi îşi agită reciproc antenele. Albina donatoare desface larg mandibulele, îşi întinde trompa înainte şi regurgitează din guşă o picătură de miere pe care o ia albina solicitantă. Hrana trece de la o albină la alta de mai multe ori. În perioada creşterii puietului numărul contactelor între doici şi culegătoare este mai mare decât toamna, când încetează creşterea puietului. Durata contactului de hrănire între doi indivizi este mai mare, cu cât rezervele de hrană din cuib sunt mai mari. Schimbul de hrană se face în mod diferit în funcţie de stadiul de dezvoltare precum şi de activitatea desfăşurată în cuib; albinele bătrâne mai mult cedează decât primesc hrană; larvele primesc de la albinele doici timp de trei zile lăptişor secretat de glandele hipofaringiene, în următoarele trei zile larvele primesc ca hrană miere, polen şi apă. Larvele destinate să fie mătci primesc tot timpul numai lăptişor.

Relaţiile de nutriţie între matcă şi albinele lucrătoare. Matca este hrănită tot timpul anului de către albinele doici din suita mătcii, primind hrana la intervale de 10 – 15 minute. Hrănirea se face cu lăptişor, iar în condiţii cu totul rare (ţinută în colivie sau în perioada dintre eclozionare şi împerechere), matca se hrăneşte singură din celule.

Relaţiile de nutriţie între trântori şi albinele lucrătoare. Trântorii până la 4 zile de la eclozionare, cât sunt încă pe faguri cu puiet, cer hrană şi sunt hrăniţi de către albine. Mai târziu, după ce se retrag pe fagurii cu miere, se hrănesc singuri, luându-şi mierea din celule. La 15 – 18 zile, când încep zborurile pentru împerechere, înainte de plecare îşi încarcă guşa cu miere. Într-un zbor de circa 30 minute, un trântor consumă 14 mg zahăr, de trei ori mai mult decât o albină.

Înspre sfârşitul verii albinele lucrătoare îi lasă flămânzi şi îi scot afară din stup, unde mor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.