Este o boală a copilăriei de obicei benignă care este contagioasă. Se va trata în spitalele de specialitate. Este însoţită de febră şi este caracterizată printr-o erupţie cutanată cu vezicula care conţin un lichid seros. Apare în mai multe pusee. În general varicela nu necesită tratamente locale pentru vindecarea erupţiei pielii. Se vindecă de la sine fără nici un tratament în 15 zile, fără urmări, decât în cazurile când nu se respectă igiena şi rănile se infectează, în rest nici un pericol. Copiii debili sau cei cu imunitatea foarte scăzută mai pot beneficia de un vaccin împotriva varicelei. Se pot folosi următoarele plante medicinale: anin, coada şoricelului, gălbenele, stejar.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Cel mult se vor face băi locale sau generale cu una din următoarele plante medicinale: anin (coajă), coada şoricelului, gălbenele, stejar (coajă).
În mod normal se pun 50 g plante la 5 litri de apă apoi se fierb timp de 5 minute, se strecoară în cadă. Sunt foarte bune aceste băi pentru că ajută la dispariţia mâncărimii care poate fi uneori prezentă.