Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

REPERE DIN ISTORIA FOTOGRAFIEI

in Arta/Educational

Aristotel a observat ca lumina care trece printr-un mic orificiu formeaza imaginea rasturnata a unui obiect, dar aceasta proprietate a fost folosita de-abia in 1500 in Italia.

 
Primul aparat, camera obscura era o cutie mare cu o mica deschidere pe una dintre partile laterale pentru a lasa lumina sa patrunda. Pe peretele opus celui pe care se afla deschiderea, lumina forma o imaginea rasturnata a scenei din exterior. Era suficient de mare cat sa incapa un om in ea si a fost intens folosita pentru schite.

 
In 1727, fizicianul german Johann Schultze a descoperit ca sarurile de argint se innegresc in contact cu lumina. Peste 50 ani, chimistul suedez Carl Scheele a demonstrat ca schimbarile provocate de lumina sarurilor pot fi permanentizate prin tratament chimic; totusi, au fost utilizate de-abia in 1830.

 
Intre timp, Joseph Nicéphore Niépce  a gasit o cale de a obtine o imagine permanenta in camera obscura. In 1862 a acoperit o placa de metal cu substante chimice sensibile la lumina apoi a asezat placa in camera obscura timp de 8 ore, aceea fiind prima fotografie din lume (privelistea de pe fereastra lui). Tehnica lui a fost perfectionata apoi de Louis Daguerre, si el francez. El a expus o placa de arama acoperita cu argint, a developat imaginea cu vapori de mercur si a fixat-o cu sare. Fotografia sa – dagherotipie, cere o expunere de 15 30 sec.

 
In 1839 inventatorul britanic William H. Fox Talbot anunta ca a inventat hartia fotosensibila – aceasta produce un negativ, pe care se poate obtine o imagine pozitiva. Copiile lui pe hartie – talbotipii sau calotipii, nu erau foarte clare dar procedeul avea avantaje: se puteau obtine mai multe copii la o singura expunere, se puteau ilustra carti, ziare iar in anii ‘60s-au realizat imbunatatiri la acest proces.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate