Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

RESPIRAŢIA URÂT MIROSITOARE – CAUZE ŞI SOLUŢII

in Sanatate

Halitoza sau respiraţia urât mirositoare este o afecţiune frecventă a cavităţii bucale care poate crea disconfort, ne îngreunează comunicarea cu alţi oameni, poate afecta comportamentul social şi chiar respectul de sine.

Temporar reuşim să mascăm această problemă folosind o gumă de mestecat sau spay-uri de reîmprospătare a respiraţiei, dar fără a rezolva cauza principală, în spatele căreia se pot ascunde afecţiuni grave. Respiraţia neplăcuta apare încă de dimineaţă şi se intensifică pe parcursul zilei. Cauzele acestei probleme sunt multiple şi sunt corelate cu diverse afecţiuni minore sau majore.

CAUZE FRECVENTE ALE RESPIRAŢIEI URÂT MIROSITOARE

AFECŢIUNI ALE CAVITĂŢII BUCALE

Conform cercetărilor efectuate de American Dental Association, la 9 din 10 persoane, mirosul neplăcut apare din cauza afecţiunilor cavităţii bucale cum ar fi: parodontoza, infecţiile protezelor dentare, cariile dentare, aftele sau ulceraţiile mucoasei bucale. La copii, una din cauze poate fi reprezentată şi de infecţii parazitare. Prin neglijarea perierii zilnice a dinţilor, se poate ajunge şi la procese de putrefacţie, cauzate tot de bacterii.

AFECŢIUNI ALE CĂILOR RESPIRATORII

Responsabile de apariţia halitozei pot fi şi afectiunile căilor respiratorii superioare, cum ar fi sinuzita şi polipii. Şi astmul poate fi un factor declanşator, datorită utilizării medicamentelor inhalate sub formă de pulbere care usucă mucoasa.

AFECŢIUNI ALE TRACTULUI DIGESTIV

Infecţia cu Helicobacter Pylori şi refluxul gastroesofagian sunt corelate cu mirosul urât al gurii. Infectarea cu Helicobacter Pylori poate conduce la complicaţii serioase, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul de stomac. Această bacterie produce compuşi volatili de sulf care dau un miros neplăcut al gurii.

SECREŢIA REDUSĂ DE SALIVĂ

Uscăciunea cavităţii bucale, efect secundar al anumitor produse farmaceutice, poate provoca apariţia halitozei. Este definită ca xerostomie si este cauzată de utilizarea medicamentelor care reduc secreţia de salivă. Printre acestea se numară antidepresivele şi antipsihoticele (utilizate printre altele în caz de schizofrenie).

AECŢIUNI ALE ALTOR ORGANE

Afectiuni precum ciroza, insuficienţa renală, când se eliberează în exces amoniac şi acid uric, precum şi diabetul şi complicaţiile acestuia, pot duce la apariţia halitozei, din cauza substanţelor produse de organism care, purtate de sânge către alveolele pulmonare, sunt eliminate în urma expirării.

ALCOOLUL ŞI FUMATUL

Sunt probabil cele mai populare dintre vicii. Majoritatea persoanelor care se prezintă la medic din cauza respiraţiei urât mirositoare consumă alcool sau fumează, factori ce deshidratează mucoasa cavităţii bucale şi care pot conduce la apariţia afecţiunilor cavităţii bucale.

METODE DE PREVENŢIE A RESPIRAŢIEI URâT MIROSITOARE

  • Aveţi grijă zilnic de igiena cavităţii bucale;
  • Periaţi corect dinţii;
  • Curăţaţi bine limba încărcată de bacterii;
  • Folosiţi aţă dentară pentru spaţiile interdentare;
  • Beţi apă;
  • Evitaţi consumul excesiv de alcool, fumatul şi cafeua;
  • Folosiţi tablete de supt pe bază de zinc.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate