Retete stimulare albine inainte de cules

in Agronomie

Hranirea proteica a familiilor de albine reprezinta o practica apicola din ce in ce mai des intalnita.
Pentru ca familiile noastre de albine sa se dezvolte corespunzator si sa fie in dezvoltare maxima la marile culesuri din natura, aceste hraniri proteice sunt mai mult decat necesare in conditiile lipsei de polen din natura.
Prin astfel de hraniri vom determina matca sa ponteze mai devreme iar dezvoltarea familiei de albine va avea mult de castigat.
Trebuie mentionat ca astfel de hraniri proteice se fac numai in lipsa polenului din natura sau in lipsa pasturii din stup.
In cazul in care familia de albine are la dispozitie polen proaspat sau pastura, aceste hraniri proteice nu isi au rostul deoarece familiile de albine nu vor consuma aceste amestecuri.
In schimb in cazul in care primavara este tarzie (cum este cea din anul 2011), iar pastura lipseste din stup, hranirile proteice fac ca familia de albine sa isi refaca efectivul si sa porneasca mult mai rapid. In lipsa aportului proteic matca nu va incepe ponta iar familia de albine va pierde din efectiv, albina tanara neputand sa inlocuiasca la timp albina batrana din toamna.
In continuare va voi prezenta unele din aceste amestecuri proteice ce pot fi preparate in gospodaria proprie:
* compus proteic din miere, zahar pudra si lapte praf – se amesteca 1/2 parti lapte praf degresat cu 2 parti zahar pudra si 1.5 kg de miere pana la obtinerea unei consistente corespunzatoare (care nu curge)
* miere, sirop, faina de soia, lapte praf, drojdie – o parte lapte praf degresat, o parte drojdie de bere si trei parti faina de soia degresata (peste ele se toarna miere si sirop dens pana la obtinerea unei consistente corespunzatoare)
* amestec proteic de zahar tos si lapte praf se amesteca 1 kg de zahar tos cu 50 grame de lapte praf degresat peste care se adauga un pic de miere sau sirop (acest amestec se recomanda in special vara)
* hrana proteica din sirop, polen si faina de soia – la 6 litri de sirop de zahar se adauga 1.5 kg faina de soia degrasata si 0.5 kg polen macinat

Trebuie avut in vedere ca polenul se foloseste in cazuri exceptionale deoarece in el se pot ascunde unele boli care nu fac decat sa dauneze stupinei proprii, iar polenul este folosit pentru cresterea puietului doar dupa 7 zile cand se transforma in pastura. De obicei este de preferat polenul din stupina proprie, care stim ca este lipsit de boli.
Aceste hraniri proteice se fac in general primavara, dar se pot face si vara sau toamna cand pe timp de seceta este acuta lipsa de polen in natura, lipsa ce se rasfrange in limitarea pontei matcii si slabirea familiilor de albine.
Unii autori recomanda ca procentul de proteina din aceste amestecuri sa nu depaseasca 16% in cazul turtelor proieice sau 3.5-5% in cazul siropurilor de stimulare pentru a fi bine consumat de albine.
Altii folosesc ca sursa de proteina pe langa polen, faina de soia, lapte praf degresat, si lapte de vaca smantanit, oul intreg sau galbenusul de ou etc.

Pasta de polen si miere
Pasta se prepara din 1 parte polen si 1,25 parti miere, framantand cele doua ingrediente. Polenul strans de albine, conditionat si conservat se macina fin. Atat mierea cat si polenul trebuie sa provina de la familii de albine sanatoase. Corectia consistentei se face adaugand polen sau miere dupa nevoie. Se administreaza in turtite pe folie sau tifon, deasupra ramelor.

Pasta de miere, zahar pudra si drojdie de bere
In practica apicola polenul poate fi inlocuit cu drojdia de bere inactivata. Amestecul se face din 3 parti zahar pudra, 1 parte miere lichida, 1/2 parte drojdie de bere. Se framanta toate ingredientele, si se corecteaza consistenta prin adaugarea de zahar pudra sau miere. Se administreaza sub forma de turtite de 200-250 g, primavara sau vara.

Pasta de miere, zahar pudra si lapte praf
Un alt inlocuitor al polenului este laptele praf degresat. Turtitele se prepara din 1/2 parte lapte praf degresat, 2 parti zahar pudra si 1,5 kg. miere. Se corecteaza consistenta adaugand zahar pudra sau miere.

Amestec de sirop, polen, faina de soia
Siropul de zahar poate fi folosit si el ca baza in amestecurile proteice. La 6 litri de sirop de zahar, se adauga 0,5 kg polen macinat fin si 1,5 kg faina de soia degresata. Componentele se amesteca bine, pentru a nu face cocolosi si se administreaza familiilor de albine in cantitate de 500 g la cateva zile.

Amestec miere, sirop, faina de soia, lapte praf, drojdie
Se realizeaza un amestec din urmatoarele ingrediente: 3 parti faina de soia degresata, 1 parte lapte praf degresat, 1 parte drojdie de bere uscata (instant). Peste aceste componente se toarna miere sau sirop de zahar dens pana se ajunge la consistenta dorita. Se livreaza albinelor sub forma de turtite.

Amestec zahar tos si lapte praf
Se amesteca 1 kg zahar tos cu 50 grame de lapte praf degresat. Se administreaza vara in hranitor, la intervale de 1-2 saptamani. Pentru a creste interesul albinelor pentru amestec, se poate umezi usor cu putina apa sau miere, deasupra.

Amestecuri proteice pentru „roiurile la pachet”
Sunt special concepute pentru hranirea acestor roiuri. Principiul de baza este acela de a nu se folosi miere sau polen recoltat de albine. Respectand acest principiu ,putem avea familii sanatoase in anul urmator formarii acestor roiuri. Amestecurile se obtin astfel : se framanta sau se amesteca sirop de zahar sau serbet cu o cantitate de polen de porumb, alun etc, recoltat manual de catre apicultor, prelucrat si conservat.

In locul polenului se poate folosi drojdia de bere sau alti inlocuitori ai acestuia. Cantitatea de polen sau inlocuitori nu trebuie sa depaseasca 10-15% din cantitatea zaharului sau siropului.

Pasta de miere si pastura
O reteta mai veche, dar totusi de actualitate este pasta de miere si pastura. Cum se procedeaza : in luna ianuarie se expun fagurii cu pastura la ger. Inainte de a ingheta pastura (atentie, se depreciaza) si cand devin casanti, se taie in fasii prin mijlocul celulelor, care fasii se freaca intre palme.

Pastura astfel obtinuta se amesteca cu o cantitate egala de miere lichefiata si se pune in borcane. Cand borcanul este aproape plin, se toarna deasupra inca un strat de miere. Spre sfarsitul iernii, cand vrem sa hranim albinele, trecem amestecul de miere si pastura prin masina de tocat. La 2 kg. de pasta, se toarna picurand si amestecand, 1 litru apa calda, in care am dizolvat 20 g sare de bucatarie.

Se fac turtite de 0,5 kg. si se administreaza deasupra ramelor. Administrarea poate dura pana la aparitia polenului in natura, din 10 in 10 zile. Pentru prevenirea aparitiei nosemozei, o parte din apa se poate inlocui cu ceai medicinal sau Protofil.

De avut in vedere
Cea mai buna hrana proteica este pastura in faguri (de la rezerva stupinei) ; amestecurile si pastele cu adaos de drojdie de bere sau alti inlocuitori, se prepara in ziua hranirii si se livreaza albinelor in doze mici ; mierea folosita in amestecuri trebuie lichefiata ; polenul recoltat de albine se macina fin cu o rasnita ; pastura nu trebuie sa fie veche(max. 1 an) sau inghetata ; prin folosirea amestecurilor proteice, primavara se pot activa sporii de nosema, in acest sens trebuind luate masuri de preventie ; cel mai sigur polen(din punct de vedere sanitar) este cel recoltat manual de catre apicultor ; inlocuitorii de polen se folosesc in ultima instanta, cand nu dispunem de polen sau pastura.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.