Reticulul endoplasmatic

in Biologie

Reprezinta o retea de canalicule si tuburi, care pornesc din membrana externa a nucleului si se intind pana la nivelul plasmalemei, continuand dintr-o celula in alta prin intermediul desmotuburilor de la nivelul plasmodesmelor.

Reticulul endoplasmatic poate fi asociat cu ribozomii, caz in care se numeste reticul endoplasmatic rugos. Acesta se afla dispus inspre nucleu, fiind in legatura cu membrana externa nucleara si are rol in sinteza proteinelor. Datorita acestei functii, reticulul endoplasmatic rugos este implicat in formarea veziculelor proteice, care reprezinta organite de depozitare a proteinelor la plantele leguminoase, in semintele de nuci, alune. Cu ajutorul ribozomilor atasati la reticulul endoplasmatic rugos, are loc sinteza proteinelor de rezerva, care se depoziteaza la capatul canaliculului, ce se dilata formand o vezicula, care prin strangulare se desprinde si ramane libera in citoplasma (vezicula proteica sau proteozom).

Reticulul endoplasmatic neted se afla in continuarea reticulului endoplasmatic rugos si se continua pana la nivelul complexului golgi, plasmalemei sau tonoplastului. Reticulul endoplasmatic neted este implicat in sinteza lipidelor membranale precum si a lipidelor de rezerva. In cazul sintezei lipidelor de rezerva, in semintele plantelor oleaginoase, aceste lipide se depoziteaza intre cele doua straturi fosfolipidice ale membranei reticulului care se dilata, formand o vezicula lipidica sau oleozom, sau sferozom, care este singurul organit invelit de o jumatate de membrana.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*