Revizia de fond

in Agronomie

Revizia de fond este prima interventie strict necesarã care se face dupã iesirea din iarnã când temperatura depãseste +15°C . Se face clasificarea familiilor dupã putere : familiile bune ocupã 6 – 7 intervale iar familiile mijlocii si slabe ocupã mai putin de 6 – 4 intervale – fiecare interval reprezentând 300 g albine . Familiile slabe se unificã câte 2 sau câte 3 ( pentru fiecare 2 intervale în minus fatã de o familie cu 6 intervale se înregistreazã o întârziere în dezvoltare de 3 sãptãmâni ) .

Se verificã calitatea mãtcii prin : cantitatea puietului prezent pe cel putin 2 – 3 faguri din cei 5 – 6 ocupati ( 1 dm˛ = 10 x 10 cm = 400 celule ; o fatã a fagurelui ~ 10 dm˛ ) ; aspectul puietului : compact , uniform în spiralã ( o matcã tânãrã are ponta cu 20 % mai mare ca matcã de 2 ani ) , dacã puietul este dispersat si neuniform cu cãpãcire bombatã înseamnã cã matca este prea bãtrânã sau este matcã trântoritã si trebuie înlocuitã . Lipsa puietului poate fi cauzatã de întârzierea începerii ouatului mãtcii într-o familie slabã , de insuficienta hranei sau de pierderea mãtcii ( în care caz apar botci la introducerea unui fagure cu puiet tânãr ) ; dacã pe fagure se gãseste un numãr mare trântori atunci reiese cã familia este bezmeticã încã din toamnã si e irecuperabilã . Mai multe ouã într-o celulã pot fi depuse de o matcã de calitate superioarã într-o familie slabã care nu poate asigura suficient spatiu încãlzit ; în cazul supraextinderii pontei albinele vor îndepãrta ori mânca surplusul de ouã .

În cuibul fiecãrei familii trebuie sã se afle 6 – 8 kg ( 35 – 45 dm˛ ) miere si 1,5 kg ( 25 dm˛ ) pãsturã .

Fagurii defecti si cei cu prea multe celule de trântor se eliminã ( dacã nu au fost înlãturati încã toamnã ) .

Fundul stupilor se curãtã de albine moarte si resturi sau si mai bine odatã cu examinarea familia se trece într-un stup dezinfectat .

Ajutarea familiei slabe – este rentabilã când familia are o matcã tânãrã de calitate . În zile însorite , când majoritatea culegãtoarelor sunt plecate la cules , se ia câte o ramã cu puiet si albinã acoperitoare din familii puternice si se introduce pentru 1 – 2 ore dupã diafragmã la familia slabã . O introducem în cuib dupã uniformizarea mirosului prin pulverizarea ramei si familiei cu sirop cu extract de mentã sau anason , suc de ceapã sau tuicã diluatã . Se administreazã hrãniri de întretinere .

Recuperarea familiei orfane

În familia orfanã se lasã 2 – 3 rame ( de pe care au fost înlãturate eventuale botci ) distantate între ele si între peretii stupului . Dupã încetarea zborului se deschide larg urdinisul si se rãresc scândurelele podisorului producându-se astfel un curent de aer care va determina concentrarea albinelor pe ramele rãmase . Dimineata , înainte de începerea zborurilor , se face uniformizarea mirosurilor familiei orfane si al unei familii cu matcã prin asezarea deasupra ramelor ambelor familii a unei bucãti de vatã îmbibatã cu esentã de roinitã ori parfum de lãmâitã sau a unei jumãtãti de ceapã decojitã . Dupã 20 – 30 minute albinele orfane vor fi mutate în spatiul pregãtit din ajun în stupul primitor , intercalând între cele 2 familii o ramã cu miere cãpãcitã . Peste 2 – 3 zile se reorganizeazã cuibul .

Unirea a douã familii din acelasi stup

Unificarea se face la temperaturi mai mari de +12°C treptat prin schimb de feromoni . Între cele 2 familii se introduce în locul diafragmei „oarbe” o diafragmã separatoare cu fereastrã ( 50 x 200 mm ) acoperitã pe ambele pãrti cu plasã de sârmã ( orificii Ø 2 – 3 mm ) sau cu gratie Hanemann . Unificarea se mai realizeazã si acoperind cuibul familiei mai puternice pe spetezele superioare si dupã o diafragmã reductoare cu un ziar gãurit cu acul . Unirea este facilã în timpul unui cules intens când mãtcile pot chiar coexista oarecare timp .

 

 

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play