Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Rolul României, ca membru NATO, în combaterea terorismului

in Articole

Principalele pericole şi chiar ameninţări la adresa României se înscriu în sistemul general de pericole şi ameninţări la adresa NATO şi Uniunii Europene. Specificul acestora, pentru România, constă în modalităţile concrete de concepere şi desfăşurare a unor activităţi şi acţiuni teroriste sau în sprijinul unor reţele, organizaţii şi grupuri teroriste. În acest sens, printre cele mai probabile activităţi şi acţiuni de acest gen ar putea fi următoarele:

 1. a) în sprijinul acţiunilor teroriste:

-realizarea unor surse şi reţele de finanţare a terorismului;

-constituirea unor baze sau a unor elemente de infrastructură (depozite, ascunzători, locuri conspirative etc.);

– realizarea unor centre de instruire limitată (specifică) a unor terorişti sau echipe (grupuri) teroriste, îndeosebi în domeniul folosirii mijloacelor chimice şi biologice;

-constituirea unor noduri de reţea, sisteme de tranzit sau puncte de plecare în pregătirea unor acţiuni teroriste în zonă sau în unele ţări din Occident;

– pregătirea unor locuri de regrupare a teroriştilor după desfăşurarea unor acţiuni în zonă;

– realizarea unor centre sau locuri de recrutare a unor terorişti din rândul arabilor şi musulmanilor aflaţi la studii sau la alte activităţi în România, dar şi din rândul românilor;

– folosirea în aceste scopuri a personalului român calificat şi, dintr-un motiv sau altul, disponibilizat;

– activităţi de spionaj în favoarea reţelelor şi organizaţiilor teroriste.

 1. b) împotriva unor personalităţi din afara teritoriului României:

– atacuri împotriva unor personalităţi îndeosebi americane şi britanice aflate pe teritoriul României;

– atacuri asupra ambasadelor străine;

– atacuri asupra turiştilor americani, britanici, evrei, ruşi şi a altor grupuri de turişti aflaţi în România sau în tranzit pe teritoriul românesc;

– atacuri asupra unor obiective economice străine construite pe teritoriul românesc.

 1. c) împotriva românilor:

În virtutea unor bune relaţii cu lumea arabă, este posibil ca, în perioada următoare, să nu avem de-a face cu atacuri special îndreptate împotriva românilor. Sunt totuşi posibile şi astfel de atacuri, datorită participării României la coaliţia antiteroristă, parteneriatului strategic cu americanii şi relaţiilor  foarte bune cu ţări pe care fundamentaliştii le consideră inamice. Dintre acţiunile teroriste împotriva românilor cele mai probabile ar putea fi:

– atacurile împotriva militarilor români din Irak şi Afghanistan;

– atacurile asupra unor obiective româneşti (economice, culturale, diplomatice etc.) din străinătate;

– atacurile asupra comunităţilor româneşti aflate la muncă în străinătate;

– atacurile asupra unor obiective economice, politice, culturale de pe teritoriul naţional;

– atacurile cu bombă sau cu alte mijloace asupra unor locuri publice etc.

Întrucât este direct angajată în combaterea fenomenului terorist, România trebuie să aibă în vedere, probabil, şi o intensificare a unor activităţi şi acţiuni teroriste sau în sprijinul terorismului care o pot afecta direct sau indirect.

 1. Gr. Alexandrescu, Gh. Vaduva, M. Dinu,op. cit,pg.78.

Ameninţările teroriste

 1. 1. Ameninţările teroriste sunt de mare actualitate. În următorul deceniu, ele nu vor dispărea, ci, dimpotrivă, este posibil să se diversifice şi să se amplifice. Atacurile teroriste sunt şi vor fi şi în continuare atipice, lipsite de orice moralitate şi în afara oricăror reguli ale păcii şi războiului.

Ele vor viza tot ceea ce este vulnerabil – state, guverne, instituţii publice, organizaţii internaţionale, aglomerări urbane şi locuri publice, infrastructuri, reţele de comunicaţii, reţele Internet şi, mai ales, oameni, inclusiv bătrâni şi copii, întrucât unul dintre obiectivele cele mai importante ale terorismului este să creeze oroare, indignare, dezgust, panică, nesiguranţă şi frică.

 1. 2. Cu cât civilizaţia progresează, cu atât terorismul devine mai abject şi mai înfricoşător. Terorismul nu este pur şi simplu o trecere la limită, nici un exces al notei de nemulţumire şi al spiritului protestatar. El se prezintă ca o patologie gravă, ca o boală cronică a omenirii, care se accentuează şi se complică din ce în ce mai mult. De aceea, lupta împotriva lui nu este şi nu poate fi uşoară. Şi aceasta nu neapărat pentru că teroriştii ar fi foarte puternici, ci pentru că ei sunt lipsiţi de orice logică şi de orice filozofie. Combaterea terorismului nu poate ieşi însă din legile şi obiceiurile războiului şi ale luptei armate şi, de aceea, dificultăţile unei astfel de confruntări vor fi totdeauna foarte mari.
 2. 3. Terorismul constituie o ameninţare din ce în ce mai pronunţată la adresa păcii şi securităţii, a fiinţei umane, a valorilor şi a civilizaţiei. Această ameninţare este direct proporţională cu vulnerabilităţile societăţii moderne şi evoluează pe măsură ce faliile se adâncesc, conflictele se amplifică şi crizele se înmulţesc.
 3. România este supusă ameninţărilor de tip terorist din cel puţin trei perspective:

-ca membră a Alianţei Nord-Atlantice şi componentă a Uniunii Europene, deci, ca parte a  civilizaţiei de tip occidental împotriva căreia sunt orientate o parte dintre atacurile teroriste şi îndeosebi cele ale fundamentalismului islamic;

-ca ţară situată în vecinătatea faliei strategice musulmane, în zona Mării Negre şi în cea a Balcanilor, nu departe de zona caucaziană şi de cea a Orientului Apropiat;

-ca participantă directă la războiul declanşat împotriva terorismului, în cadrul coaliţiei antiteroriste, conduse de Statele Unite.

 1. Este posibil ca România să prezinte un interes deosebit pentru anumite reţele, organizaţii şi grupări teroriste, în sensul că, pe teritoriul acesteia, dată fiind o anumită structură a firmelor arabe şi o prezenţă discretă şi elevată, dar suficient de dispersată, a comunităţii musulmane, s-ar putea încerca să se constituie anumite elemente de reţea, de infrastructură, de logistică şi chiar unele baze discrete de plecare la atac sau de instruire şi de recuperare a teroriştilor, echipelor şi unor mici grupuri.
 2. Se cer identificate, analizate şi evaluate toate realităţile şi posibilităţile apariţiei, întreţinerii şi dezvoltării unor reţele, noduri de reţea, elemente de infrastructură, premise ale unor acţiuni sau oricare alte surse de generare, susţinere, finanţare sau protecţie a terorismului.
 3. Perspectiva evoluţiei fenomenului terorist în spaţiul de interes pentru România trebuie să facă obiectul unor evaluări strategice pe măsură, cu implicaţii în constituirea şi modernizarea forţei şi în colaborarea dintre toate structurile militare interne, în consonanţă cu cele ale Alianţei Nord- Atlantice şi cu cele ale Uniunii Europene, astfel încât să fie găsite şi aplicate la timp cele mai potrivite formule pentru descoperirea şi combaterea reţelelor teroriste şi prevenirea unor atacuri din partea acestora.
 4. Cercetarea ştiinţifică din principalele structuri de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, împreună cu factorii abilitaţi, potrivit exigenţelor şi cerinţelor strategiei NATO de combatere a terorismului, prevederilor strategiei europene de securitate şi strategiei naţionale de combatere a terorismului, să elaboreze un sistem de criterii şi indicatori de evaluare a riscurilor, pericolelor şi ameninţărilor teroriste, astfel încât să fie sesizate din timp şi prevenite orice fel de atacuri teroriste la adresa României şi Alianţei, pe teritoriul ţării noastre, în zona Mării Negre şi în proximitatea frontierelor naţionale.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate