Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Romanii din Germania „un mic miracol” pe piata muncii

in Evenimente

S-au temut că le vom lua locurile de muncă şi că vom abuza de ajutoarele primite de la stat. După primul an fără restricţii pe piaţa forţei de muncă din spaţiul comunitar, a rezultat contrariul. Românii care au plecat la muncă în Germania, la fel ca şi cei din alte state membre, s-au integrat, şi-au găsit locuri de muncă, îşi plătesc taxele şi sunt apreciaţi. Unii îi consideră chiar „un mic miracol”.

În primul an fără restricţii pe piaţa forţei de muncă din interiorul UE, numeroşi români şi-au încercat norocul la un job mai bun în Germania. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul vecinilor bulgari. Aşa s-a ajuns ca, de la 1 ianuarie 2014 şi până la finele anului, 124.000 de români şi de bulgari să plece în Germania, cu 30% mai mulţi decât în anul precedent, arată un nou studiu publicat de Institutul de cercetare a ocupării forţei de muncă din Nurnberg. Interesant de remarcat este că, pentru prima dată, o cercetare despre numărul mare de migranţi români şi bulgari dintr-un stat european este prezentat într-o cheie pozitivă, departe de discuţia despre turismul beneficiilor şi abuzurile la adresa sistemului de ajutoare sociale.

În noiembrie 2014, rata şomajului în rândul acestor două comunităţi era de doar 9,8%, în uşoară scădere faţă de luna precedentă. Cei mai mulţi dintre aceştia, 32.000 la număr, locuiau în Berlin şi în Munchen, 26.000 de persoane. Peste 10.000 de români şi bulgari trăiau, de asemenea, în Frankfurt şi Hamburg.

Cea mai ridicată rată a şomajului în rândul românilor şi bulgarilor se întâlnea în oraşe precum Duisburg, Dortmund şi Berlin (între 21,6% şi 31,5%), la polul opus aflându-se Stuttgart, Munchen şi Karlsruhe unde aceasta era mai mică de 8%.

Doar în cazul românilor, rata şomajului ajungea, tot în noiembrie 2014, la 7,1% şi era mai scăzută decât pentru orice altă comunitate de muncitori străini din Germania, după cum explică ministrul delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, ca reacţie la studiul institutului din Nurnberg.

“Constatările studiului realizat la Nurnberg nu pot decât să ne bucure, mai ales că ele confirmă faptul că românii sunt apreciaţi de către angajatorii germani şi dau dovadă de seriozitate, atunci când este vorba despre obţinerea şi păstrarea unui loc de muncă”, a declarat Tîlvar.

„Studiul reliefează avantajele deschiderii pieţelor de muncă din Europa pentru cetăţenii români şi evidenţiază faptul că aşa-numita “invazie” românească pe  piaţa muncii din spaţiul european  este o exagerare, menită să servească unor interese politice de moment, fără niciun fel de acoperire în realitate”, a mai adăugat el.

Românii şi bulgarii, un „mic miracol” pe piaţa muncii din Germania

Forţa de muncă venită din România şi din Bulgaria în urma ridicării restricţiilor este văzută ca un „mic miracol” în Germania, potrivit profesorului de economie Herbert Brucker de la Universitatea din Bamberg, unul dintre autorii studiului, scrie Novinite.

Brucker susţine că în ciuda temerilor privind „invazia” străinilor care vor profita de sistemele sociale din statele mai dezvoltate, precum Germania, şi vor provoca o creştere a şomajului în cadrul populaţiei locale, nu au existat dovezi care să arate apariţia unor „abuzuri” ale ajutoarelor sociale în rândul imigranţilor din România şi din Bulgaria.

„Libera circulaţie a forţei de muncă din Bulgaria şi din România a reprezentat un adevărat succes, atât pentru piaţa muncii, cât şi pentru sistemul social din Germania, pentru că aceia care lucrează îşi plătesc taxele”, a declarat profesorul.

Brucker spune, totodată, că ideea de „turism social” larg răspândită în cazul imigranţilor proveniţi din aceste două ţări a fost respinsă, având în vedere că au fost descoperite 195 de cazuri „suspicioase”, numărul acestora fiind mic decât cel înregistrat chiar în rândul germanilor.

De asemenea, românii primesc de trei ori mai puţine beneficii din partea sistemului social nemţesc decât bulgarii.

O altă concluzie a studiului a fost aceea că, de la momentul ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii, numărul persoanelor care şi-au găsit un loc de muncă a fost mai mare decât cel al noilor veniţi. Acest lucru reprezintă „un precedent în economia Germaniei”, a mai spus profesorul.

Românii au fost lăudaţi, spre finele anului trecut, şi de ministrul federal al Muncii, Andrea Nahles. „Am observat că în Germania există un număr de muncitori din România care sunt foarte bine integraţi pe piaţa muncii de acolo şi în societatea germană. Doresc să reconfirm acest aspect”, spunea ea, potrivit Mediafax.

„Ne bucurăm de prezenţa forţei de muncă din România, care ne ajută activ să stabilizăm piaţa forţei de muncă”, adăuga ministrul german.

sursa: gandul.info

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate