Infectiile digestive sunt mai frecvente vara . De ce? La temperaturi mari , bacteriile se inmultesc mai repede , iar alimentele se strica mai usor . Alimentele contaminate te pot imbolnavi grav . Bacteriile ( salmonella , escherichia coli etc. )pot provoca toxiinfectii alimentare , care sunt periculoase in special pentru copii, batrani si gravide . De aceea , trebuie sa fiti atenti la modul cum preparati si pastrati mancarea , inainte si dupa frigerea pe gratar .
-Inainte de a prepara si impacheta alimentele, spalati-va cu sapun pe maini , curatati bine masa si ustensilele pe care le folositi;
-Pana la plecare, pastrati alimentele in frigider . Carnea , pestele , salata de rosii , produsele lactate , ouale , maioneza , cremele se strica usor ;
-Transportati alimentele in lada frigorifica sau acoperite cu gheata .Tineti geanta frigorifica in masina( in portbagaj temperatura e mai mare );
-Pentru a feri mancarea de insecte (si ele o pot contamina ), acoperiti-o cu o folie din plastic ;
-Indepartati resturile de pe gratar si , inainte de a-l folosi, lasati-l sa se incinga deasupra focului . Ungeti-l apoi cu ulei ;
-Inainte s-o puneti pe gratar , carnea trebuie decongelata si taiata in felii cat mai subtiri . Altfel se va frige doar la suprafata , iar in interior va ramane cruda ;
-Curatati carnea de grasime si puneti-o pe gratar cand focul s-a domolit (nu direct pe flacara).Nu folositi carne cu multe zgarciuri ori tendoane si fixati gratarul cat mai aproape de foc;
-Intoarceti carnea cel putin o data , ca sa se patrunda .Nu puneti sare decat la final , altfel carnea se ,, usuca ,, ;
-Nu pastrati alimentele preparate langa cele nepreparate ( de exemplu , nu puneti carnea deja fripta pe acelasi platou cu cea cruda ) ;
-Nu lasati alimentele pe gratar pana se ard .Daca exista portiuni arse (innegrite) , indepartati-le . Cercetarile au dovedit ca frigerea pana la carbonizare duce la formarea unor compusi cancerigeni .