Salvaţi istoria Iaşului! Salvaţi Casa Creangă

in Turism

La Iaşi a avut loc ieri, 18 februarie, lansarea oficială a campaniei „Salvaţi istoria Iaşului – Salvaţi Casa Creangă“, derulată sub patronajul Ministerului Culturii şi a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În cadrul unei conferinţe de presă la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor ce sprijină acest demers, au fost prezentate evenimentele care urmează să fie organizate, precum şi sumele strânse de la debutul campaniei.

casa-creanga_w747_h373_q100

În biblioteca din Pavilionul Amfiteatru din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi a avut loc ieri, 18 februarie 2016, conferinţa de presă cu ocazia lansării oficiale a campaniei de strângere de fonduri „Salvaţi istoria Iaşului – Salvaţi Casa Creangă“. Campania iniţiată de Institutul de Psihiatrie „Socola“ este derulată sub patronajul Ministerului Culturii şi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La eveniment au fost prezenţi dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“, părintele Constantin Sturzu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, istoricul Leonidas Rados, şeful Departamentului de Istorie a culturii din cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ – Iaşi, dr. Andreea Szalontay, medic primar şef Secţie VI Acuţi a Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi.

În cadrul evenimentului, dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, a menţionat printre altele şi sumele care au fost colectate până în prezent: „Dorim să realizăm în acest loc un muzeu care să reflecte trecutul, îmbinat cu partea novativă, cu viitorul, prin crearea acelui centru de cercetare a cărui componentă importantă va fi cea referitoare la copii, care sunt din ce în ce mai dependenţi de lumea virtuală. Suntem foarte fericiţi de implicarea Ministerului Culturii şi a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ca parteneri importanţi în campania noastră. Până acum, în cele 10 zile de campanie, am strâns 27.000 de lei, din care 10.000 de lei au fost donaţi de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. O contribuţie importantă am primit şi din partea Sindicatului Sanitas, iar restul banilor i-am primit de la persoane fizice, atât din cadrul Institutului, cât şi din afara acestuia“.

„Acest demers reprezintă un arc peste istorie“

Casa Creangă, aflată în prezent într-un stadiu avansat de degradare, se află în curtea Institutului de Psihiatrie „Socola“. În perioada 1803-1885, aici a funcţionat Seminarul „Veniamin Costachi“, unde povestitorul Ion Creangă a învăţat în perioada 1855-1858 pentru a deveni preot. Ţinând cont că spaţiul nu are activitate medicală directă, s-a ales organizarea unei campanii ca metodă de finanţare. În această campanie, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este unul din partenerii principali, după cum a afirmat părintele Constantin Sturzu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Este un demers pe care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îl va susţine la modul concret. Casa Creangă este o clădire importantă pentru istoria învăţământului teologic, având în vedere că Seminarul «Veniamin Costachi» este prima şcoală în care s-a predat în limba română şi o instituţie în care s-au format numeroase personalităţi, atât în rândul clericilor, cât şi în rândul laicilor. Ne bucurăm că această clădire urmează să aibă o destinaţie practică, alături de muzeu, anume un centru pentru copiii dependenţi de realitatea virtuală şi de dispozitivele electronice moderne. Gândul cu care s-a înfiinţat Seminarul «Veniamin Costachi» a fost acesta: dacă nu vom avea preoţi şi profesori cu un anumit grad de cultură, cu o anumită aşezare şi sănătate duhovnicească, nu vom avea un popor sănătos. Acest demers reprezintă un arc peste istorie între gândul cu care s-a pus piatra de temelie în 1803 a acestei clădiri şi ceea ce se va realiza de acum înainte“. Părintele consilier a mai precizat că, pe lângă banii deja donaţi, Mitropolia va încerca să sensibilizeze pe toţi cei care ar putea contribui financiar la acest proiect.

Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi a iniţiat în luna ianuarie 2016 campania de strângere de fonduri intitulată „Salvaţi istoria Iaşului – Salvaţi Casa Creangă“, destinată reabilitării clădirii unde pe vremuri a funcţionat seminarul în care povestitorul Ion Creangă a urmat cursurile pentru a deveni preot. Ţinând cont că spaţiul nu are activitate medicală directă, s-a ales această metodă de finanţare, urmând să fie amenajat un muzeu, dar şi deschiderea unui centru de cercetare pentru copiii şi adolescenţii care au nevoie de suport psihologic, fiind afectaţi de dependenţa de tehnologie.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.