Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Sangele se identifica cu sufletul! Care este punctul de vedere al Bisericii despre transfuzia de sange?

in Religie

O practica uzuala care contribuie la sustinerea vietii este transfuzia de sange. Examinand-o din punct de vedere medical, putem spune ca transfuzia de sange este de fapt un transplant de tesuturi.

Sangele este necesar pentru o buna functionare a organismului, pentru existenta vietii. Ca tesut fluid, sangele circula in interiorul vaselor si joaca un rol important. Mai intai, el transporta la tesuturi diverse substante pe care le preia din tractul intestinal si oxigenul pe care il preia de la plamani, contribuind de asemenea si la eliminarea dioxidului de carbon ca si a altor substante nefolositoare. Apoi, comunica cu diverse organe pentru a transporta substante de la un organ la altul. De asemenea, sangele joaca un rol principal in apararea organismului.

Cuvantul „transfuzie” semnifica transferul unui lichid dintr-un recipient in altul. Transfuzia de sange este transferul sangelui de la o persoana la alta, in scopuri terapeutice.

Din timpuri stravechi a existat conceptia ca sangele se identifica cu sufletul. Acest lucru il observam la scriitorii antici, precum Galen, care spunea: „Sangele este sufletul”, si la Empedocle, care afirma ca sufletul este sangele care se revarsa in jurul inimii. Acelasi lucru il intalnim si in Vechiul Legamant. Amintim pasajele: „ Caci viata a tot trupul este in sangele lui” (Lev. 17, 11) si „Ia bine seama, sa nu mananci sange, pentru ca sangele are in el viata” (Deut. 12, 23). Pe aceste versete se sprijina hiliastii care nu accepta transfuzia de sange.

Care este punctul de vedere al Bisericii?

1. Sufletul omului este elementul spiritual al existentei sale, care impreuna cu trupul alcatuieste omul intreg. Sangele este parte a organismului biologic si, desigur, nu se identifica cu sufletul. Dupa Sfantul Grigorie Palama, „sufletul este pretutindeni in trup”, ca substanta-esenta se afla in inima ca intr-un organ, iar ca energie-lucrare in tot trupul. In Sfanta Scriptura, cuvantul „suflet” este folosit cu mai multe semnificatii, astfel incat uneori desemneaza elementul spiritual al existentei umane, alteori se refera la om in intregul sau, iar alteori inseamna viata, si de aceea in anumite contexte se scrie ca si animalele au suflet, adica viata. La om, sufletul are substanta-esenta – inteligibila-noetica si de sine stapanitoare – si energie-lucrare, in timp ce la animale are numai energie, si din aceasta cauza ele actioneaza simtual si instinctiv. In pasajele Vechiului Legamant la care am facut referire, prin termenul de suflet se intelege viata omului, deoarece sangele este un element de baza pentru alcatuirea si mentinerea vietii.

2. Pentru Biserica, transfuzia de sange nu reprezinta o problema, cu conditia ca aceasta sa se faca prin libera vointa a donatorului, dar si din dragoste fata de cel care primeste donatia.

3. Transfuzia de sange nu trebuie sa se faca in scopuri egoiste sau pentru tranzactii comerciale.

Te intereseaza mai mult pe acest subiect poti citi cartea Ierotheos Vlahos, Bioetica si Bioteologie, Editura Christiana

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Religie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate