Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Sankt Petersburg, Venetia Nordului

in Arta/Geografie/Istorie/Turism

Orasul de pe Neva este fereastra Rusiei spre Occident. Dintre toate orasele cosmopolite, Sankt Petersburg este cel mai tanar, chiar decat, de exemplu, New York-ul. Este adevarat ca exista metropole si mai noi, ca Brasilia, capitala Braziliei, care intruchipeaza stilul architectural contemporan. In contrast, Sankt Petersburg este un oras tipic pentru secolul al XVIII-lea, in orasul lui Petru cel Mare dominand barocul si clasicul. Arhitecti germani, italieni si francezi au creat aceasta ,,fereastra spre Occident a Rusiei” – motivul dominant al orasului. Istoricii inca discuta cui sa-i  atribuie aceasta sintagma: lui Petru cel Mare, italianului Francesco Algarotti sau poetului rus Puskin.

Sankt Petersburg este intins pe mai mult de 40 de insule, impartite, la randul lor, de mici rauri si canale in circa 100 de insulite. Ideea, absurda la prima vedere, de a construi un oras in delta mlastinoasa a unui rau i-a asigurat lui Petru cel Mare, care isi schimba mereu resedinta, sentimental ca aici era in siguranta. Si, datorita acestei idei, vizitatorii de astazi au parte la tot pasul de privelisti noi ale unuia dintre cele mai frumoase orase ale Europei. 

In centrul orasului se afla Palatul de Iarna, in stil baroc, resedinta pe care Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare, i-a comandat-o arhitectului ei favorit, Bartolomeo Rastrelli, dupa opt ani de constructie enormul edificiu fiind terminat. Chiar si pentru vremurile de astazi, cele 1057 de incaperi, 1945 de ferestre si 117 scari constituie un record. Rastrelli a venit la curtea lui Petru cel Mare la varsta de 16 ani si, de indata ce Elisabeta a urcat pe tron, steaua lui a inceput sa straluceasca. Manastirea Smolnii si cele cinci palate baroce construite de el in Sankt Petersburg i-au adus cognomenul de Magnificul.

s2s3

Orasul de pe Neva isi datoreaza frumusetea in special tarinei Ecaterina cea Mare, care a ,, recrutat” in acest scop o adevarata armata de arhitecti, Un singur edificiu din timpul domniei ei – Palatul Taurida, o minunata cladire pe care a daruit-o iubitului ei, printul Potemkin – a fost construit de un architect rus, Ivan Starov. Pentru celelalte, Ecaterina a apelat la straini: la francezul Vallin de la Mothe, care a construit Micul Ermitaj si Academia de Arta, sau la italianul Giacomo Quarenghi, constructor atat al teatrului de la Ermitaj, cat si al Academiei de Stiinte. ,,Pasiunea de a construi este o boala, ca si alcoolismul cronic”. Cel mai bun exemplu in sensul acestei afirmatii este palatul Alexandru din Tarskoie Selo-cel mai frumos de departe, dupa parerea expertilor, din tot ce a construit Quarenghi pentru Ecaterina cea Mare.

Palatul ei insa, impodobit cu cupole aurite, dateaza din timpul Elisabetei si Ecaterina i-a comandat arhitectului scotian Charles Cameron doar ,, sa-l aranjeze si sa se ocupe de decoratiunile interioare”. Ceea ce scotianul a si facut cu aplomb si, mai ales, cu cele mai neobisnuite materiale pentru timpul respectiv , adica malahit, bronz, agate, sticla colorata sau marmura.

s5s7

Palatele si catedralele aparute ca urmare a acestei manii de a construi au creat un cadru extrem de costisitor pentru bijuteria care urma sa stea in mijlocul lor: Noul Ermitaj. Perla a clasicismului, cladirea a fost ridicata intre 1839 si 1852 si adaposteste cea mai mare colectie de arta din lume. In fiecare an, peste 3 000 000 de vizitatori admira aici unele dintre cele mai frumoase tablouri pictate vreodata.

s9s11

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate