Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Schimbarea stilului de viaţă vă ameliorează sănătatea

in Educational/Sanatate

fructe-1024x682

Dacă doriţi să vă schimbaţi pozitiv stilul de viaţă, faceţi mai multe activităţi fizice, eliminaţi kilogramele în plus sau controlaţi-vă greutatea, luaţi hotărârea de a nu fuma sau să vă lăsaţi, învăţaţi să gestionaţi stresul sau să-l diminuaţi, luaţi medicamente numai dacă este absolută nevoie, consumaţi alcool cu moderaţie. Faceţi controale medicale regulate.

Activitatea fizică regulată vă ajută să eliminaţi kilogramele în plus sau să vă menţineţi greutatea potrivită , să vă îmbunătăţiţi starea de spirit şi să diminueze depresia şi anxietatea, poate diminua riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare, poate ajuta la prevenirea diabetului de tip II şi previne durerile lombare, deoarece exerciţiile fizice vă permit ameliorarea forţei musculare, rezistenţei fizice, supleţei şi posturii generale a organismului.

Se pot face 60 min. pe zi următoarele activităţi: mers lent, muncă în grădină, moderat, 30-60 min., de 4 ori pe săptămână se pot practica ciclismul, înotul, dansul, iar în forţă,20-30 min., de 4 ori pe săptămână se pot practica jogging, hochei, baschet.

Există 3 tipuri de activităţi pe care trebuie să încercaţi să le includeţi în obişnuinţele dvs.:

rezistenţa – activităţile bazate pe rezistenţă permit inimii, plămânilor şi sistemului circulator să se păstreze sănătoase şi să furnizeze organismului mai multă energie. Este vorba despre plimbări în natură, înot, tenis, muncă în jurul gospodăriei.

flexibilitatea – activităţile bazate pe flexibilitate asigură deplasarea mai uşoară, relaxarea muşchilor şi articulaţiile mobile. Este vorba despre golf, curling, grădinărit şi extensii.

forţa – activităţile bazate pe forţă ajută la formarea şi menţinerea musculaturii, la întărirea osaturii şi la îmbunătăţirea posturii. Nu trebuie evitate transportarea sacoşelor cu cumpărături sau a unui bebeluş, urcarea scărilor, adunarea şi transportarea frunzelor uscate toamna.

Pentru evitarea consumului excesiv, în regimul alimentar, mâncaţi mai puţine produse de brutărie şi patiserie, prăjeli, carne, lapte, brânză, unt. Alegeţi carne mai slabă şi produse lactate mai sărace în grasimi. În plus, nu puneţi prea mult ulei în sosuri şi în alte mâncăruri. Consumaţi mai multe fibre, deoarece o alimentaţie sănătoasă conţine multe fibre. Alimentele care conţin fibre sunt: fructele, legumele, pâinea şi cerealele integrale, leguminoase (plante al căror fruct este o păstaie).

Activităţile de rezistenţă: 4-7 zile pe săptămână

Sunt benefice pentru inimă, plămâni şi sistemul cardiovascular, în acelaşi timp conferind multă energie. Ele pot fi efectuate sub forma plimbărilor pe jos sau a treburilor gospodăreşti, asociate programelor de pregătire fizică şi sporturilor de agrement.

Iată câteva activităţi prin care se dezvoltă rezistenţa: mersul, golful, grădinăritul, mersul pe bicicletă, patinajul, înotul, tenisul, dansul.

Pentru a practica aceste activităţi, începeţi prin acele acţiuni de o intensitate uşoară, iar apoi măriţi frecvenţa şi intensitatea ritmului. Purtaţi încălţăminte confortabilă care amortizează şocurile şi susţine adecvat piciorul. Purtaţi haine confortabile care se potrivesc activităţii pe care o practicaţi şi condiţiilor climatice.

Activităţile de îndemânare: 4-7 zile pe săptămână

Urmăresc dezvoltarea amplitudinii mişcărilor realizate cu ajutorul articulaţiilor şi ajută la relaxarea musculaturii. Efectuate cu regularitate,vă ajută să trăiţi şi să rămâneţi în formă mai mult timp. Astfel, vă veţi păstra o mai bună calitate a vieţii şi o mai mare autonomie de-a lungul anilor. Îndemânarea se formează prin exerciţii de flexii şi extensii uşoare care alungesc şi destind fiecare dintre grupele musculare.

Iată câteva exemple care favorizează dezvoltarea şi menţinerea îndemânării şi flexibilităţăţii: grădinăritul, curăţarea podelelor, alte munci exterioare, datul cu aspiratorul, extensia trunchiului, ikebana, golful, yoga, curlingul, dansul.

Pentru practicarea acestor activităţi începeţi prin exerciţii fizice uşoare, 5 min.(mers pe jos) sau faceţi exerciţiile de îndemânare după o activitate de rezistenţă sau după exerciţii de dezvoltare a forţei. Extindeţi-vă muşchii şi articulaţiile lent şi cu blândeţe, fără mişcări bruşte. Efectuaţi fiecare exerciţiu de extensie prin mişcări continue, menţinând extensia 10-30 secunde, după exerciţiu. Căutaţi să aveţi o senzaţie de calm şi de destindere.

Activităţile de dezvoltare a forţei: 2-4 zile pe săptămână

Activităţile care determină activarea muşchilor îmbunătăţesc forţa şi postura, întăresc oasele şi ajută la prevenirea anumitor boli precum osteoporoza. Aceste exerciţii constau în aplicarea unei forţe, cu ajutorul muşchilor, contra unei rezistenţe, aşa cum trebuie să tragi sau să împingi puternic pentru a deschide o uşă foarte grea. Pentru a întări ansamblul muşchilor, alegeţi exerciţii care vor lucra pe rând braţele, trunchiul şi picioarele.

Iată câteva activităţi: muncile grele de exterior (tăierea lemnelor), adunarea şi transportarea frunzelor, transportarea sacoşelor cu cumpărături, urcarea scărilor, exerciţii cu ajutorul aparatelor sau greutăţilor.

Pentru practicarea acestor activităţi, începeţi fiecare şedinţă prin activităţi de rezistenţă de mică intensitate şi câteva exerciţii de îndemânare, 5 min. Învăţaţi să executaţi corect fiecare mişcare în scopul evitării supunerii spatelui şi articulaţiilor unei presiuni prea puternice. Alegeţi greutăţi potrivite şi faceţi mai multe repetări (2-4 serii de câte 10-15 repetări fiecare). Respiraţi regulat în timpul exerciţiilor; nu vă reţineţi respiraţia. Lăsaţi să treacă cel puţin o zi de pauză între şedinţele de musculatură.

Integrarea activităţii fizice în programul zilnic

Corpul este construit pentru a se mişca. Sunt suficiente câteva minute de exerciţii fizice pe zi pentru a fi în formă şi pentru a reduce riscul apariţiei maladiilor. Trebuie să vă gândiţi că sunteţi treaz 15-19 ore pe zi, dar sunt suficiente 60 min.de activitate pentru a fi sănătos şi nici măcar nu trebuie să fie consecutive. Câteva şedinte de 10 min.pe parcursul zilei şi puteţi afirma că v-aţi atins obiectivul. Însuşi faptul de a fi hotărât că mişcarea este benefică constituie un pas important în direcţia cea bună.

Pe parcursul zilei combinaţi diversele activităţi desfăşurate cel puţin 10 min.pe şedinţă. Începeţi lent şi creşteţi ritmul treptat. Dacă faceţi deja activităţi care cer puţin efort, treceţi la activităţi care solicită un efort mai mare. Orice exercitiu fizic, oricât de uşor ar fi, contează, dar cu cât veţi lucra mai mult, cu atât vă veţi simţi mai bine. Să fii activ în fiecare zi este mult mai uşor decât se crede.

Activitatea fizică acasă

Începeţi ziua cu 10 min.de activitate fizică în interiorul locuinţei sau în exterior. Dimineaţa, câteva exerciţii de extensii şi flexii şi o scurtă plimbare pe jos valorează mai mult decât o cafea. Mergeţi şi faceţi o plimbare cu bicicleta. Înlocuiţi maşina cu motor de tuns iarba cu una manuală. Parcaţi autoturismul la câteva zeci de min.de mers faţă de locuinţa dvs. sau mai bine lăsaţi-l acasă. Faceţi un traseu de mers din ce în ce mai lung în fiecare săptămână şi invitaţi-vă prietenii să vă însoţească. Dansaţi pe muzica dvs. preferată cel puţin 10 min.zilnic. Faceţi exerciţii prezentate în emisiunile televizate.

Activitatea fizică la serviciu

Invitaţi-vă colegii la plimbări pe jos pentru a vorbi despre afaceri, deoarece este mai bine decât să stea pe scaune în sala de conferinţe. Utilizaţi scările ca şi cum ascensorul ar fi defect. Înlocuiţi pauza de cafea cu pauza de plimbare în aer liber. Efectuaţi contracţii abdominale şi dorsale atunci când sunteţi pe scaun la birou sau în timpul drumului cu autobuzul. Efectuaţi rotaţii ale umerilor şi ale capului atunci când sunteţi aşezat în faţa calculatorului. Faceţi plimbări de 20 min.înainte de masa de prânz.

Activitatea fizică în timpul liber

Decideţi sau solicitaţi familiei să înceapă practicarea unei noi activităţi fizice în fiecare anotimp: ciclism, dans, curling, plimbări, tenis, pescuit, patinaj, schi, înot, role, sărituri cu coarda, jogging, camping, sporturi cu mingea în parc sau pe terenuri amenajate. Lucraţi cât de des aveţi ocazia în grădină, astfel puteţi sta la aer curat. Exploraţi cartierul în care locuiţi şi descoperiţi circuitele de 10 min.pe care le puteţi parcurge pe jos.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate