buzau-sfanta-cuvioasa

Sfânta Cuvioasă Parascheva înfăptuitoarea de minuni. Tradiții și Obiceiuri la români

in Spiritualitate/Stiri online de
Scurt istoric al vieții și morții Cuvioasei Parascheva: 
 În satul Epivat din Tracia, în apropiere de Constantinopol, pe țărmul Mării Marmara, în secolul al XI-lea, într-o familie de oameni înstăriți s-a născut cea care avea să devină Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea care și-a dăruit hainele frumoase săracilor în urma îndemnului Mântuitorului auzit într-o predică din biserică: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”(Marcu 8,34)
 La scurt timp, se retrage în pustiu și stă  5 ani la mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici, din dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte, pleacă spre Țara Sfântă și după ce vede Ierusalimul se așează într-o mânăstire de calugărițe în pustiul Iordanului.
 Se întoarce în locurile unde s-a născut, la îndemnul unui înger care-i apare în vis pe când avea 25 de ani:”Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”(scrie în Cazania Sfântului Varlaam)
 Urmând îndemnul din vis, s-a îndreptat din Constantinopol spre Epivat, nu le-a spus oamenilor cine este și împăcată cu sine și cu Dumnezeu și-a dat sufletul. A fost îngropată ca o străină. Corpul ei care nu putrezise și care era plin de mireasmă a fost descoperit când un corăbier i-a fost îngropat alături. Gheorghe, unul dintre creștinii care săpaseră groapa a avut un vis în noaptea care a urmat îngropării corăbierului. În vis, i s-a arătat o împărăteasă șezând pe un scaun luminat, înconjurată de îngeri, iar unul dintre îngeri îl mustra pentru că nu a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva, să-l așeze într-un loc de cinste.
Semnul dumnezeiesc a fost înțeles de credincioși. Aceștia au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia unde după aceea au avut loc vindecări minunate.
 În data de 14 octombrie, anul 1238, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Biserica cu hramul Maicii Domnului din Târnovo și în 1393, când Bulgaria cade sub ocupația turcilor, sfintele moaște sunt mutate la Vidin. În anul 1399 moaștele ajung la Belgrad în Serbia. Sultanul Suleiman Magnificul cucerește Belgradul în 1521 și moaștele Sfintei sunt duse în palatul sultanului, de unde sunt răscumpărate de Patriarhia Ecumenică și așezate în Biserica Panmakaristos. După  transformarea acestei biserici în moschee, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost duse în diverse biserici iar în anul 1601 ajung în noul sediu al Patriarhiei Ecumenice, biserica Sfântul Gheorghe din Fanar.
 Domnitorul Vasile Lupu, plătește datoriile pe care Patriarhia Ecumenica le avea și primește drept recompensă moaștele Cuvioasei Parascheva pe care le aduce în Moldova și le așează pe 14 octombrie 1641 în
Mânăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” pe care o ctitorise la Iași. Din anul 1887, moaștele Sfintei au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se găsesc și în prezent.  
 Exemple ale minunilor înfăptuite de Cuvioasa Parascheva
  
 De-a lungul timpului, oamenii au fost martori ai multor minuni înfăptuite de Cuvioasa Parascheva, dar vă prezentăm doar una de pe vremea comuniștilor:
 Se spune că prin anii 1950-1954, comuniștii au vrut în secret să îngroape moaștele Cuvioasei Parascheva în cimitir. În momentul când oamenii săpau groapa, s-a stârnit o furtună cu vânt năprasnic și ploaie, tunete și fulgere încât oamenii speriați au fugit la mitropolie să se roage Cuvioasei Parascheva să le mijlocească iertarea Domnului. S-au rugat preoții și credincioșii din biserică, s-au tras clopotele și după câteva ore s-a potolit furtuna. Bărbații tocmiți în secret de edilii orașului să îngroape moaștele au povestit mulțimii ce au vrut să facă  și mulți dintre cei prezenți L-au slăvit pe Dumnezeu și pe Cuvioasa Parascheva care a arătat că ea trebuie să rămână în acel lăcaș.
 Tradiții  și obiceiuri
 În ziua de 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura și nu se calcă. Cei care nu respectă aceste interdicții din popor, se spune că se pot îmbolnăvi la ochi și pot avea dureri de cap.
 Nu se mănâncă nuci, castraveți și poame în formă de cruce.
 Femeile însărcinate este bine să dea bucate copiilor sărmani pentru a avea o naștere ușoară, fără dureri și pentru ca Sfânta să le păzească copiii de boală. Femeile care nu pot avea copii, se spune că dacă se roagă la Cuvioasa Parascheva, aceasta va înfăptui o minune.
 În această zi, se fac pomeni pentru morții care nu și-au găsit liniștea, au murit fără lumânare sau au fost îngropați fără preot.

buzau-sfanta-cuvioasa

loading...
Loading...

Ultimile din Spiritualitate

Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web