Este simplu sa folosesti un spray pentru mobile din comert, dar cand te gandesti cate substante toxice contine, mai bine alegi solutii naturale.
Daca esti alergica sau sensibila la substantele chimice puternic parfumate sau daca ai copii mici, ar fi bine sa eviti solutiile de lustruit mobile din comert. Exista solutii naturale, usor de procurat, care nu iti pun in pericol sanatatea. Iata-le pe cele mai des folosite de gospodine.
FOLOSESTE ULEI
Amesteca o lingurita de ulei de masline sau de floarea-soarelui cu ½ lingura zeama de lamaie si ½ lingura de otet. Pune aceste ingrediente intr-un bol, amesteca bine si adauga cateva picaturi de ulei esential aromat dupa preferintele tale. Poate fi ulei esential de levantica, de iasomie sau de trandafiri. Foloseste o laveta pufoasa din microfibra si o cantitate mica din amestecul de mai sus pentru a lustrui mobile, dupa ce ai sters bine praful. Casa va fi parfumata si mobila fara pete!
UTILIZEAZA PASTILE DE CEARA NATURALA
Pune intr-un bol o lingurita de pastille din ceara naturala si 2 linguri de ulei de migdale, la bain-marie si amesteca usor pana se topeste ceara si se omogenizeaza amestecul, apoi adauga esente florale. Lustruieste mobile folosind o laveta din microfibra. Pastilele din ceara naturala se gasesc azi la orice magazine de produse naturiste.
CUM REPARI SINGURA URMELE FINE
Solutii simple si ieftine, pe care le gasesti in bucatarie, te ajuta sa repari mobila zgariata, daca defectele nu sunt prea grave. Liniile siperficiale de pe masuta de cafea, de pe scaune sau de pe biroul tau din lemn pot fi mascate cu betadina, cafea sau cu uleiuri naturale.
CEFEAUA ACOPERA ZGARIETURILE ALBE
Fierbe o cantitate mica de cafea cat mai concentrata, sa obtii o licoare inchisa la culoare si foloseste o laveta sa tamponezi zona zgariata de pe mobile. Repeta de mai multe ori pana cand zgarieturile capata culoarea initiala a lemnului si nu se mai observa.
ULEI DE NUCI PENTRU FURNIRUL DESCHIS LA CULOARE
Mobile deschisa la culoare poate fi reparata cu ulei de nuci, iar pentru furnirul in nuante roscate poti folosi banala betadina, pe baza de iod, diluata cu putina zeama de lamaie. Ambele solutii patrund in profunzime in fibra lemnului si pot masca in intregime fisurile superficiale.