Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Sfiintii Constantin si Elena vegheaza crestinatatea!

in Religie

In fiecare an, 21 mai e zi de sarbatoare. Atat Biserica ortodoxa, cat sic ea romano-catolica ii celebreaza cu fastul cuvenit pe Sfiintii Imparati Constantin si Elena, “cei intocmai cu apostolii”. De ce este o sarbatoare atat de importanta? Adevarate modele de urmat, cei doi mari sfiiti, mama si fiu, si-au dedicat vietile credintei crestine. Desi unii se feresc de casatorie in luna mai, data de 21 mai este cea mai potrivita pentru cununie, Sfiintii Constantin si Elena fiind protectorii familiei.

Constantin a ramas in istorie drept imparatul care a dat libertate crestinismului, transformandu-l in religie permisa de lege, in anul 313, prin Edictul de la Milano. Sub conducerea lui au fost adoptate masuri favorabile Bisericii, dupa o lunga perioada de interdictii si persecutii. Preotii au primit subventii si au fost scutiti de anumite obligatii. Spiritual crestin si-a pus amprenta si asupra legilor, renuntandu-se la pedepsele prea aspre, imbunatatindu-se viata in inchisori, simplificandu-se eliberarea scavilor prin declararea libertatii lor de catre episcope si preoti in biserici, protejandu-i pe sarmani, orfani si vaduve. Imparatul Constantin e cel care a decretat duminica zi de odihna, sarbatoare saptamanala, in care pana si soldatii mergeau la biserica. Si tot el a luptat pentru unitatea credintei, fiind autorul unei mari parti a Crezului rostit astazi de toti crestinii. Constantin cel Mare a murit la zi mare, in Duminica Rusaliilor, pe 22 mai 337, fiind inmormantat intr-una dintre multele sale ctitorii religioase.

Sfanta Cruce e simbolul crestinatatii! Potrivit istoricilor bisericesti, Victoria armatei lui Constantin cel Mare impotriva ostilor mult mai numeroase ale lui Maxentiu, in anul 312, s-a datorat unui vis al Imparatului in care i s-a infatisat acestuia insusi Iisusu Hristos, Iisus i-a arata semnul creucii luminos pe cer, spunandu-i ca, daca va pune crucea pe steaguri, prin acest semn va invinge. Minunea a avut loc si astfel a devenit Constantin adeptul crestinismului. Cu aceeasi credinta puternica, mama lui, Elena, a mers la Ierusalim, in cautarea locurilor sfinte din Evanghelii. Ea a descoperit Sfantul Mormant si lenmul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Iisus. Acolo, cu darnicie, imparateasa Elena a zidit biserica Sfantului Mormant, bisericile din Betleem, din Nazaret si alte sfinte locasuri. Tot ea a contribuit la mutarea capitalei imperiului in vechiul Bizant, numit apoi Constantinopol, facand ca orasul sa straluceasca mai puternic decat Roma antica, in demn de pretuire si ca rod al credintei in Dumnezeu.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Religie

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web