Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

SI CAII AU O ZI DE PASTE A LOR. CE SE SARBATORESTE DE PASTELE CAILOR!

in Religie
Pastele Cailor este sarbatorit in fiecare an, in ziua de Inaltare la Cer a Mantuitorului, care este in joia din saptamana a sasea de dupa  Sarbatorile Pascale. Si se povesteste ca la nasterea Mantuitorului IIsus Hristos, animalele din grajd erau cuminti, doar caii erau galagiosi. Mahnita ca pruncul nu avea liniste din pricina cailor, Maica Domnului ar fi spus ca acestia sa nu se sature de mancare decat o data pe an, in ziua de Inaltare a Domnului la Cer.646x404
Este posibil ca vorba „la Pastele Cailor ” sa fi aparut datorita faptului ca aceasta sarbatoare a cailor nu are o data fixa in calendar si reprezinta de fapt o data nestiuta.
Sunt oameni care folosesc expresia in sensul de niciodata.
Poporul mai cunoaste aceasta zi si  ca Joia Iepelor sau ca Ispas. 
O legenda populara spune ca Ispas era un om vesel si bun care a participat alaturi de cei trei Apostoli la Inaltarea Domnului. Credinta populara este ca cel care moare de Ispas ajunge direct in Rai.
 
Ce faceau romanii in aceasta zi?
 
Acasa, in ograda, vitele erau marcate si erau taiati miei. Fiind o zi de sarbatoare pentru cai, acestia nu erau pusi la carute, primeau fan proaspat si in unele zone ale tarii se faceau chiar si rugaciuni pentru belsug si pentru sanatatea animalelor.
 
In aceasta zi, se pomeneau mortii si in unele regiuni ale tarii se tineau chiar „Mosii de Ispas”, casele si cimitirele erau impodobite cu crengi de pomi tineri si la ferestre se puneau frunze de leustean despre care se crede ca ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos.
Si pentru targuri era un moment special. Se incheiau afaceri, iar cele care nu erau reusite intrau in categoria „la Pastele Cailor”. In prezent, aceasta zi are semnificatia de sarbatoare a primaverii in care gospodarii isi pregatesc muncile agricole.
In comunitatea bulgara de la Targoviste a fost pe 19 martie 2016 sarbatoare mare. Ei au serbat Pastele Cailor sau Tudorita. Cei mai frumosi si falnici armasari au fost scosi la parada de tinerii comunitatii care au dat un adevarat spectacol cu caii lor fara de care spun ca nu s-ar descurca la muncile campului.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Religie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate