Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Singurul loc din lume care va scapa neatins in cazul unui atac nuclear a fost descoperit in Romania

in Spiritualitate

Singurul loc din lume care va scapa neatins in cazul unui atac nuclear mondial a fost descoperit de cercetatorii romani in Dobrogea.

Locul, special prin natura sa, este situat chiar in judetul Constanta. Este vorba de pestera Movile, situata langa Mangalia, una complet izolata de exterior in care s-a dezvoltat un ecosistem unic, in care insectele si celelalte vietuitoare se hranesc cu bacteriile care se dezvolta in interiorul pesterii.

Pestera Movile a fost descoperita in 1986, de un grup de cercetatori care cercetau solul in vederea construirii unei centrale electrice in zona respectiva.

Descoperirea Pesterii Movile din Dobrogea avea sa uimeasca intreaga lume stiintifica o data cu descoperirea unei lumi subterane ostila oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafata.

A fost prima data cand viata subterana nu depindea de cea de la suprafata: cerc complet inchis, un ecosistem in sine, total independent de suprafata Terrei. Acest lucru l-a facut pe unul dintre cercetatori sa afirme ca daca in urma unui razboi nuclear viata de pe pamant ar disparea, acest ecosistem ar fi un supravietuitor.

Pana in 1990, cand s-a inceput explorarea pesterii cei 12000 de metrii patrati au fost complet izolati de schimbarile mediului exterior.

Ecosistemul se presupune ca ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximtiv 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care sta la baza functionarii sistemului. Din punct de vedere geologic, pestera Movile este asezata in Platforma Moesica si dateaza din Cuaternar. Avand o lungime totala de 300 de metri este considerata relativ mica, avand pasaje inguste ce alcatuiesc un labirint de galerii joase, de 1-2 metri, cu profil rotunjit, sapate in calcare oolitice si lumaselice sarmatiene.

Acesta functioneaza pe baza chimiosintezei si a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani. In total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care traiesc intr-un mediu foarte bogat in hidrogen sulfurat, cu o atmosfera foarte saraca de oxigen, dar bogata in dioxid de carbon si metan. Abia in 1990 a inceput explorarea ei, timp in care pestera a fost izolata.

Continutul de hidrogen sulfurat este de 8-12 mg/l. Atmosfera este saraca in oxigen (7-10%) dar bogata in dioxid de carbon (2-3.5%) si cu un continut semnificativ de metan (1-2%).

2 3 5 6 7 8 10 41

 

Sursa foto: wikipedia

Text: caplimpede.ro

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate