Serviciul de Ambulanță Bihor a implementat, în premieră în România, un sistem simplu, care să ajute medicii de pe ambulanță să ajungă mai repede la pacienți și de asemeni să câștige minute prețioase pentru viața persoanelor implicate în tragedii, cum a fost cea de la clubul Colectiv.
Realizarea echipamentului care permite funcționarea sistemului a costat doar 1.000 de lei, sistem pe care medicii îl numesc ”butonul de panică”. În cazuri extreme, managerul serviciului de ambulanță sau directorul medical va acționa butonul de panică, moment în care toți angajații primesc simultan cu apelul de alertă şi un mesaj cu instrucțiuni, pentru a şti ce au de făcut. Serviciul funcționează în paralel cu numărul de urgență 112.
„Alertă de cod la serviciul de ambulanță Bihor! Vă rugăm să vă prezentați la sediul de care aparțineți în cel mai scurt timp posibil.Apăsați tasta unu pentru confirmare, apăsați tasta zero pentru refuzare”. Acesta este mesajul pe care îl vor primi, în cazul unei urgențe majore, peste 400.000 de angajați ai Ambulanței Bihor.
Inițiatorii proiectului îndeamnă toate orașele din țară să adopte butonul de panică, care potrivit lor, va salva mii de vieți. „Datoria noastră este să ne prezentăm cât mai rapid în unitate cu echipament complet și vom primi misiunea în care vom fi trimiși”, a spus doctorul Narcisa Maghiar, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Bihor, pentru digi24.