Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Somatoliberina

in Biologie/Sanatate

Somatoliberina (GRH, GHRH)

Numeroase cercetari experimentale si clinice au sugerat controlul hipotalamic al secretiei hormonului de crestere (GH – growth hormone). Astfel s-a constatat ca distrugerea experimentala a nucleilor ventromediali hipotalamici produce scaderea concentratiei plasmatice a GH si oprirea cresterii, corectabila prin administrarea de extreacte hipotalamice; de asemenea la om tumorile care distrug hipotalamusul se îsotesc de nanism secundar.

Stimularea electrica a nucleilor ventromediali si arcuatidetermina scaderea concentratiei plasmatice a GH în timpul stimularii, urmata de o crestere ulterioara foarte importanta, care poate fi blocata prin injectia de somatostatina. Distrugerile hipotalamice sau grefele de hipofiza în camera anterioara a ochiului sau sub capsula renala sunt urmate de degranularea celulelor somatotrofe adenohipofizare.

Fragmentele de hipofiza elibereza in vitro substante cu actiune de GH, daca se adauga în lichidul de incubatie extracte hipotalamice, iar in vivo, injectarea de extracte hipotalamice crude, sau partial fractionate provoaca eliberare de GH. Aceste cateva exemple dovedesc existenta unui factor care stimuleaza secretia si/sau excretia de Gh din adenohiopofiza, factor care a primit denumirea de hormon eliberator al hormonului de crestere (GHRH – growth hormone releasing hormone).

Controlul secretiei de GHRH

Controlul secretiei de GHRH se realizeaza de catre mecanisme nervoase si umorale doar partial cunoscute. Diversi stimuli exogeni mentionati anterior, precum si bioritmul circadian, influenteaza descarcarile de GH prin intermediul hipotalamusului, respectiv, prin modificarea descarcarilor de GHRH. Desi secretia hipofizara de GH este controlata de hipotalamus prin 2 hormoni (GHRG si SRIF), influentele predominante sunt cele stimulatoare, dupa cum reiese din constatarea ca sectionarea tijei hipofizare sau leziunile hipotalamusului bazal sunt urmate de inhibitia profunda a descarcarilor bazale si induse de GH, iar daca se inactiveaza influentele inhibitoare ale somatostatinei, cresc eliberarea bazala de GH si raspunsurile la stimulii care obisnuit produc descarcari de GH.

S-a sugerat ca inactivarea influentelor somatostatinice ar explica eliberarea paradoxala de GH dupa injectia de glucoza la unii pacienti cu gliom al nervului optic (care comprima hipotalamusul anterior), precum si în diversele forme de encefalopatie metabolica (uremia, coma hepatica, etc.). Deoarece nici GHRH nici SRIF nu pot fi dozati direct, se admite ca rezultatul net al oricarui factor care influenteaza secretia de GH trebuie considerat ca suma efectelor asupra celor 2 hormoni hipotalamici antagonisti.

Aferentele din hipocamp (legate probabil cu ritmul somn-veghe), precum si cele de la amigdala bazolaterala, stimuleaza descarcarile de GHRH. Amigdala, fiind o parte componenta a asa-zisului „creier visceral”, se admite ca ar fi implicata în descarcarile de GH determinate de emotii Si stresurile fizice.

Neuronii din nucleii ventromediali sunt asociati cu descarcarile de GH în cadrul mecanismelor reglarii glicemiei, ei continand glucoreceptori care influenteaza atât secretia de insulina cât si pe cea de GH.
Controlul secretiei de GH de catre hipocamp si amigdala, prin intermediul nucleilor ventromediali si, respectiv, al descarcarilor de GHRH, este mediat, cel putin partial, de catre cele 3 sisteme ascendente monoaminergice: dopaminergic, serotoninergic, si noradrenergic.

Astfel s-a aratat ca administrarea de DOPA, care în creier este convertita în dopamina, produce descarcari de GH prin stimularea eliberarii de GHRH, atât prin actiune directa asupra recptorilor dopaminergici, cât si prin stimularea a-receptorilor, dupa transformare în norepinefrina. descarcarile de GH provocate de somn sunt mediate în special de fibre serotoninergice si implica descarcari de GHRH; de altfel, în anumite sindroame hipotalamice, s-a constatat lipsa cresterii concentratiei plasmatice de GH în timpul somnului. Norepinefrina, prin stimularea a-receptorilor centrali, este raspunzatoare de descarcarile de GH induse de hipoglicemie, effort fizic, vasopresina, si cele mai multe stresuri.

Importanta relativa a celor trei sisteme monoaminergice de control difera de la o specie la alta si de aceea rezulatele experimentale nu pot fi extrapolate la om. În afara sistemelor monoaminergice, o serie de elte substante hippotalamice (vasopredina, b-endorfina, peptidul vasoinhibitor (VIP), neurotensina, TRH, ACTH, a-MSH, GnRH, etc.) stimuleaza de asemenea secretia de GH prin intermediul GHRH, printr-un sistem de feed-back cu ansa scurta, deoarece aplicate direct pe hipofiza in vitro sunt inactive.

Dar, spre deosebire de ceilalti hormoni tropi hipofizari, a caror secretie este controlata printr-un mecanism de feed-back de catre concentratia plasmatica a hormonilor glandelor tinta, secretia de GH este reglata si de un factor dependent de GH: IGF-1, somatomedina C sau factorul de sulfatare produs în ficat.. IGF-1 regleaza secretia de GH prin inhibarea descarcarilor de GHRH din neuronii secretori hipotalamic si stimularea eliberarii de somatostatina.

Gh însusi, printr-un mecanism de feed-back cu ansa scurta, inhiba eliberarea de GHRH. Acest mecanism este demonstrat de constatarea ca perfuzia de GH la om inhiba descarcarile hipofizare de GH induse de hipoglicemia insulinica, iar la animale eliberarea de GH este inhibata prin implantarea în hipotalamus de fragmente de tumori hipofizare secretante de GH.

Axa hipotalamo-hipofizo-somatotropa

Secretia de GH este reglata prin hormoni eliberatori si inhibitori: GRH si SRIF (somatostatina). GH este secretat într0o maniera pulsatila cu un nivel bazal la sau sub nivelulde detectie, peste care se suprapun pulsurile de GH legate de o ritmicitate neuronala înnascuta ce are caefect eliberarea atât a GRH cât si a SRIF.

Majoritatea secretiei pulsatile de GH apare la aproximativ o ora de la începutul somnului si este asociata cu fazele de smn 3 si 4. Cu vârsta, secretia de GH se schimba dramatic, atât cantitativ cât si alitativ. Nivelele extrem de ridicate existente în primele zile de viata scad începand cu saptamâna a doua de viata. În timpul perioadei pubertare nivele comparabile cu sau mai mari decât cele de la adult sunt observate, si cresteri ale nivelului de Gh au loc mult mai frecvent.

Dupa a patra decada, are loc o scadere continua si progresiva în secretia spontana de GH, si raspunsurile la stimulieliberatori de GH de asemena scad. Reglarea de catre neurotransmitatori a secretiei de GH a foat extensiv cercetata. Dopamina, norepinefrina (prin receptorii a), epinefrina, serotonina, GABA, si acetilcolina au fost toate demonstrate a stimula secretia de GH.

Melatonina are atât efect stimulator cât si efect inhibitor, TRH si CRH exercita efecte inhibitorii (ambele peptide stimuleaza eliberarea SRIF), iar endorfinele-encefalinele au efecte stimulatorii , toate mediate In interiorul SNC. Secretia de GH este afectata profund de alimante. Cresterea nivelului aminoacizilor, descresterea celui al acizilor grasi liberi si hipoglicemia stimuleaza secretia de GH, pe când hiperglicemia inhiba eliberarea de GH. Secretia de GH este crescuta de exercitiu, anxietate, si stress emotional sau psihic.

Multi hormoni afectteza secretia de GH. Administrarea estrogenilor creste responsivitatea GH, pe când deficienta sau excesul de hormoni steroidieni si tiroidieni scad responsivitatea. La barbatii pubertari sau prepubertari, administrarea androgenilor de asemenea cresc saspunsul GH. Secretia de GH este dimorfica sexual: famaila au nivele bazale mai mari si pulsuri mai mici decât au barbatii. Aceste difirinte pot, în parte, contribui la diferentierea legata de sex în modelele de crestere si în activitatea enzimatica selectata.

În afara de acesti stimuli „cu bucla deschisa” exista un sistem de feedback cu bucla închisa. GH stimuleaza producerea somatomedinei C (insulin like growth factor 1 [IGF1] de catre numeroase tesuturi, si atât GH cât si IGF1 exercita efecte de feedback. IGF stimuleaza eliberarea somatostatinei, inhiba pe aceea a GH, si de asemenea inhiba secretia bazala si stimulata de GRH si eliberarea din hipofiza a GH. GH stimuleaza secretia SRIF si inhiba expresia genei ce codifica GH, si secretia GH.

Somatostatina (SRIH, SRIF)

Somatostatina a fost descoperita de Krulich si colab. (1968), în cursul unor cercetari în care se încerca izolarea din extractele hipotalamice a hormonului eliberator de somatotropina. Factorul care inhiba puternic in vitro eliberarea de GH din hipofizele incubate, a fost de numit hormonul inhibitor al eliberarii hormonului de crestere (Growth hormone release inhibitng hormone – GHRIH) si s-a postulat ca secretia GH hipofizar este controlata atât de un factor stimulator, cât si de un factor inhibitor.

Descoperirea a trecut aproape neobservata, deoarece cei mai multi cercetatori au crezut ca este vorba de un efect relativ nespecific. dar dupa câtiva ani, Brazeau si colab. (1973) au izolat din extractele hipotalamice un tetradecapeptid, dotat cu puternice efecte inhibitoare asupra eliberarii GH, pe care l-au denumit SRIH (Somatotropin release inhibiting hormone). In acelasi an hormonul a fost sintetizat de mai multe grupe de cercetatori, ceea ce a permis ezxtinderea cercetarilor ckinice si exoerimentale relative la secretia si actiunile sale.

Controlul secretiei de SRIH

Controlul secretiei de SRIH este înca incomplet cunoscut, dar cercetarile preliminare sugereza ca principalele structuri în care se gasesc cele mai mari cantitati de somatostatina (hipotalamusul, tractul digestiv, pancreasul) sintetizeaza hormonul în functie de necesitatile proprii si sub influenta unor stimuli diferiti. Astfel, la câine, introducerea în stomac de lipide, glucoza, sau hidrolizate de cazeina, provoaca descarcari de somatostatina din pancreas, iar ultimele doua si din antrul gastric.

HC introdus în stomac mareste secretia de somatostatina a pancreasului si a antrului si inhiba secretia fundului gastric, iar introdus în duoden stimuleaza eliberarea de somatostatina din pancreas, antru si fundus. Glucoza introdusa în stomac stimuleaza eliberarea de somatostatina mai puternic decât daca este introdusa în duoden. Perfuzia de CCK si secretina creste eliberarea de somatostatina din stomac si pancreas, iar GIP stimuleaza eliberarea hormonului numai din pancreas, dar nu si din stomac.

Efect stimulant asupra descarcarilor de somatostatina mai exercita si glucagonul si neurotrasmitatorii sistemului simpatic care actioneaza prin b-receptori. Somatostatina, eliberata din celulele D prezente în mucoasa tractului digestiv si pancreas, sub actiunea diversilor stimuli, actioneaza predominant local, paracrin, partial ajunge în lumenul gastricx si duodenal, si în cantitati minime în sângele circulatiei sistemice. Acetilcolina si stimularea a-receptorilor adrenergici inhiba eliberarea somatostatinei.

Controlul secretiei hipotalamice de somatostatina este mai putin ckarificat, dar, prin cercetari în care au fost distruse caile somatostatinergice sau au fost administrati anticorpi anti-somatostatina, s-a precizat ca secretia de GH este dominata de factorii stimulatori, iar descarcarile de somatostatina se realizeaza, similar celor de GHRH, de catre neuronii monoaminergici (dopaminergici, noradrenergici si serotoninergici), care prin neurotransmiatorii lor, concomitent cu stimularea eliberarii de GHRH, inhiba eliberarea somatostatinei. Dar secretia de somatostatina este influentata si de alti factori, unii cu actiune stimulanta (Ca2+, Na+, T3 si T4, cAMP, VIP. etc.), altii inhibanta (atropina, acetilcolina, GABA, endorfinele, substanta P, neurotensina, etc.).

Mecanismele prin care se exercite efectele stimulante sau inhibante ale acestor variati factori nu sunt cunoscute. Descarcarile de somatostatina mai sunt controlate si printr-o ansa periferica a mecanismului de feed-back, care influenteaza secretia GH, unul din factorii sintetizati de ficat sub actiunea GH si care mediaza anumite efexte ale GH – somatomedina C (IGF-1) – stimuleaza eliberarea de somatostatina, concomitent cu inhibarea eliberarii de GHRH.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate