Spectacol UNIC pe Pământ. Nu-l vezi decât o dată în viața

in Articole

Ceea ce o sa vedeti in clipul de mai jos cu siguranta nu ati ma vazut niciodata pana acum. Este cu adevărat un spectacol bioluminescent, unic in lume, în Golful Țânțarilor din Puerto Rico. Aici noaptea se observă la țărmul mării lumini de un turcoaz aprins. Urmăriți video MAI JOS.

Această bioluminiscență reprezintă emisia de lumină a unor organisme noaptea.  Fluturi, viermi și plancton devin bioluminiscenți, răspândesc lumină.

Pe Glob golful cu cea mai mare luminiscență este cel al Țânțarului (Mosquito Bay) din Vieques în Puerto Rico. Aici bioluminiscența provine de la niște microorganisme  dinoflagelatele care deranjate în apă lasă o dâră luminoasă de un albastru turcoaz. Ele oferă un adevărat spectacol privitorilor la țărm prin valurile înspumate colorate.

Practicarea caiacului, a surfingului, a yahting- ului oferă pe lângă recreere și o adevărată magie. Pare că sportivii respectivi sunt înconjurați de o atmosfera de basm, de un foc albastru, fapt relatat chiar de regizorul filmului Avatar, James Cameron.

hqdefault
Dar care sunt factorii care contribuie la apariția acestui fenomen uluitor : copaci de mangrove roșii înconjoară apa. Organismele se hrănesc cu frunzele căzute ale acestora, apa este destul de rece și adâncă, iar  acel canal mic ce face legătura cu oceanul păstrează dinoflagelatele în golf. Se pare că acel canal a fost creat antropic.

Navigatorii spanioli, în trecutul istoric, în perioada colonială au încercat să izoleze golful,  să-l închidă pentru a nu mai comunica cu oceanul. Ei chiar credeau că bioluminiscența pe care au observat-o este o lucrare necurată, încercând astfel să blocheze legătura cu apa oceanică. Fără să realizeze , ei de fapt au conservat acest mediu care ne impresionează și astăzi.

Dacă aveți ocazia să vizitați acest loc puteți să o faceți, prin fotografiile pe care le veți face și filmulețele pe care le puteți realiza demonstrați că acest loc există și nu este rezultatul unor forțe oculte, cum credeau spaniolii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*