Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Sportul definiţie şi carcateristici

in Sport

În dicţionare cuvântul SPORT este definit drept ”complex de exerciţii fizice şi de jocuri practicate în mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a întări şi de a educa voinţa, curajul, iniţiativa şi disciplina; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activităţi”  dar şi   ”totalitate de exerciţii fizice şi de jocuri practicate metodic şi sistematic în vederea întăririi organismului, dezvoltării voinţei şi a obţinerii unor performanţe. (DEX, 1998)

Fenomenul de practicare al exerciţiilor fizice uimeşte prin varietatea activităţilor. Prin sport, oamenii se relaxează, sunt distraşi de la probleme apăsătoare şi alte surse de stres, mintea lor, eliberată de gânduri negre, devine în principiu mai creativă, asociaţiile mentale mai bogate, se nasc noi strategii de rezolvare a problemelor, astfel încât câştigă şi procesele cognitive.

“Minte sănătoasă în corp sănătos” are o acoperire largă când e vorba de dezvoltarea personalităţii în ansamblu, cuprinzând şi stima de sine. Prin optimizarea somatică (mai bună circulaţie sanguină, reglarea ritmului cardiac, echilibru hormonal, întărirea musculară, evitarea supraponderalităţii etc.), sportul contribuie şi la o mai înaltă preţuire de sine, printr-o mai însemnată pondere a sinelui fizic (percepţia propriului corp) în concepţia generală de sine.

Dacă realizăm o conexiune între calitatea vieţii de ansamblu a oamenilor şi modalităţile de petrecere a timpului liber  nu e greu de observat faptul că procentele ridicate ale celor care practică sistematic exerciţiul fizic din rândul populaţiei totale este el însuşi un indicator al unei societăţi cu un oarecare grad de dezvoltare. Conştientizarea faptului că stilul de viaţă (având şi componenta activităţilor fizice şi de recreere prin sport) are un impact major – dacă nu covârşitor – asupra sănătăţii şi prelungirii speranţei de viaţă, este unul din factorii care conduc la această situaţie în statele avansate. Lucrurile stau însă diferit pentru statele mai sărace. Pe de o parte, oamenii săraci, mai ales cei din mediul rural sau din categorii socio-profesionale inferioare practică vrând-nevrând „sportul” supravieţuirii (care le ia foarte mult din timpul zilei), iar în general ei fac efort fizic. Pe de altă parte, chiar dacă ar vrea să facă sport de plăcere, condiţiile materiale le permit într-o mică măsură să aleagă un sport care presupune şi costuri. Este vorba, pentru această din urmă categorie, de un grad scăzut de informare şi educaţie în şi pentru sport, şi de preponderenţa altor valori ale vieţii personale, mai precis cele centrate în special pe obţinerea mijloacelor de subzistenţă, creşterea copiilor, respectarea valorilor tradiţionale. Astfel, loisirul (unde se încadrează şi hobby-urile sportive) e posibil să nu ocupe un loc esenţial în scala valorilor acestor indivizi, el fiind suprapus, în opţiunile lor de viaţă, tot preocupărilor din sfera familiei, comunităţii, profesiei etc.

„Prin informaţiile ce oglindesc influenţa şi interrelaţiile dintre sistemele de acţionare şi răspunsul performanţial al sportivului, antrenorul îşi va putea menţine postul de comandă al procesului de pregătire, dirijându-l spre capacitatea maximă de exprimare”

            Sport (noţiune superioară – educaţie) – înţelesul principal = activitate specifică de întrecere în care se valorifică intensiv formele de practicare ale exerciţiilor fizice, în vederea obţinerii de către individ sau colectiv a perfecţionării posibilităţilor morfofuncţionale şi psihice, concretizate într-un record, o depăşire proprie sau a partenerului. Observaţii: Sportul, ca şi educaţia fizică şi turismul, şi-a creat o structură naţională şi internaţională proprie, o bază materială specifică, cadre de specialitate, sisteme şi principii care îl individualizează faţă de celelate, bazată în primul rînd pe faptul că valorifică acelaşi mijloc – exerciţiul fizic, într-o manieră proprie.

Sport  (generic notion  – education) – principal meaning = specific activity of competition where the practice of physical exercices are intensively revaluated in view to obtain from the individual or from the collective the improvement of the morpho – functional and psychic possibilities concretized in a record, a personal surpassing or that or the partner. Remarks: Sport is, as well as physical education and tourism, a category of the domain which created itself a personal national and international structure, a specific material basis, specialists, systems and principles, which are individualizing it from the other categories without denying their relation, based on the same means – the physical exercise – evidently, in a personal manner.

            Este activitatea prezentă în toate perioadele istorice, ca element important al pregătirii tinerei generaţii pentru exigenţele vieţii sociale.

Sportul a apărut în istoria societăţii după educaţia fizică şi nu are dreptul să o anuleze. El a căpătat o amploare deosebită după reluarea Jocurilor Olimpice în anul 1896 şi sub impulsul acestora. În secolul al XIX-lea a fost un sport  “modern”, racordat la cuceririle tehnice şi ştiinţifice specifice. În secolul al XX-lea a devenit un sport “contemporan”, cu anumite caracteristici specifice, între care se remarcă, mai ales, universalismul (din care face parte şi fair-play-ul). Sportul a apărut ca o necesitate a vieţii sociale prin practicarea deprinderilor motrice naturale (alergări, sărituri, aruncări) sub formă de întrecere.

Caracteristicile sportului

– Este un fenomen social. A apărut în istoria societăţii umane după educaţia fizică. A luat o amploare deosebită după reluarea în 1896 a Jocurilor Olimpice.

–  Este deosebit de complex.

– Contribuie la asigurarea unei stări optime de sănătate şi a unei dezvoltări fizice corecte şi armonioase.

– Contribuie la dezvoltarea gustului pentru mişcare (atât ca practicant cât şi ca spectator).

– Contribuie la integrarea socială a individului.

– Are un caracter competitiv.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sport

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate