Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Științificii demonstrează că NU trebuie să bei 2 litri de apă pe zi

in Articole/Sanatate

Timp de decenii, am fost bombardați cu sfatul de a bea cel puțin doi litri de apă pe zi, fie prin intermediul mass-media, cărți și chiar profesioniști din domeniul nutriției recomandă asta, sfatul devenind o adevărată lege dintr-o ”Biblie sfântă a sănătății”. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice solide pentru a susține această recomandare.

Dr Heinz Valtin studiază efectele apei în organism încă de acum câțiva ani. În 2002 a publicat în revista American Physiological Society, rezultatele primului său studiu prin care arată pentru prima dată că un organism sănătos nu are nevoie de doi litri de apă pe zi pentru a se menține sănătos. Lucrarea ”Drink at least eight glasses of water a day. Really? Is there scientific evidence for “8 × 8?” (Bea cel putin opt pahare de apa pe zi . Serios? Există dovezi științifice pentru 8 × 8?) arată că o persoană trebuie să consume apă pentru simpla nevoie: setea, iar cantitatea depinde de stilul de viață. O persoană sedentară nu va avea nevoie de aceeași cantitate de apă ca un sportiv, spune profesorul Heinz.

De asemenea, științificul atrage atenția că o cantitate mare de apă poate fi periculoasă pentru persoanele cu nivel scăzut de sodiu în sânge, ceea ce înseamnă că nu mai este posibilă reglarea distribuţiei apei în diferitele compartimente ale corpului. Pe de altă parte, lucrarea evidențiază mitul celor doi litri de apă ca fiind un principal motiv pentru care unele persoane se simt stresate și vinovate de faptul că s-ar putea îmbolnăvi dacă nu urmează cu strictețe regula de aur.

De curând, aceeași revistă prestigioasă American Physiological Society aduce din nou în discuție boala de care suferă mapamondul: deshidratarea, o boală pusă de experții în nutriție și sponsorizată de mari companii producătoare de apă îmbuteliată. În acest sens, științificii spun că nu e deloc întâmplătoare promovarea Zilei Naționale a Nutriției, sărbătorită în unele țări la sfârșitul lunii mai a fiecărui an și unde tema ”Hidratarea este sănătate” este cea mai importantă și intens discutată cu siglele marilor companii pe margine. Cu alte cuvinte, marketingul, prestigiul și manipularea ar fi realele obiective ale acestor evenimente.

Mitul celor 2 litri de apă a luat naștere în anul 1974 când medicii Fredrick J. Stare și Margaret McWilliams, au afirmat în cartea lor ”Nutrition for Good Health: Eating Less and Living Longer!” că o persoană pentru a-și menține sănătatea are nevoie în 24 de ore de aproximativ 6-8 pahare de apă pe zi, apă pe care organismul o poate absorbi și din alte alimente, cum ar fi fructele sau băuturi fără ca ceaiul, răcoritoare și chiar cu un procent scăzut de alcool. Cu toate acestea, nu se aduc și dovezi palpabile în acest sens.

Astăzi unii cercetători spun că hidratarea este importantă și nu are nimic de a face cu cantitatea de apă consumată, iar pentru asta omul este înzestrat cu nevoia de a bea, iar setea este semnalul pe care îl dă organismul în acest sens. De asemenea, se recomandă să se stingă setea cu apă și nu băuturi carbogazoase sau alcool care pe lângă apă mai conțin și ingrediente chimice care nu asigură hidratarea corpului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate