Stirea pe care MEDIA a ignorat-o! Descoperire istorica realizata in Barlad.

in Astronomie

În Bârlad se află însă şi unul dintre cele mai performate observatoare astronomice din țară. Oamenii de aici au reuşit la începutul lunii februarie să facă o descoperire istorică pentru astronomia românească. În data de 10 februarie 2015, Dumitru Ciprian Vîntdevară a descoperit cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare, scrie ziarul Puterea.

Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roşie distinctă. Nova roşie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafaţa unor stele pitice albe.

Pe 10 februarie 2015, reprezentanţii Observatorului au raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice (CBAT), o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 în galaxia M 101.

Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania şi a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, şi o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă.

Tocmai pe 11 martie a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiectul este de fapt o novă roşie luminoasă (luminos red nova/LRN).  Descoperirea a fost înregistrată oficial şi la Biroul Central de Telegrame Astronomice din Statele Unite ale Americii.

In luna septembrie 2013, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati au fost descoperite doua stele variabile, de catre Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu.

Observatiile astronomice au fost realizate in luna august 2012, cu telescopul principal al observatorului, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm si camera CCD SBIG STL-6303e, iar analiza datelor a fost realizata in luna septembrie 2013.

In urma analizei datelor am descoperit faptul ca doua stele din constelatiile Cassiopeia si Andromeda sunt de fapt stele variabile.

Stelele variabile sunt stele a caror stralucire variaza periodic, ele fiind de mai multe tipuri; in cazul nostru, avem de-a face cu stele variabile de tip Delta Scuti, a caror variatie este de ordinul orelor, iar variatia este rezultatul unor procese interne din interiorul stelelor.

Toate aceste date au fost raportate imediat catre Asociatia Americana a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse in baza de date internationala a stelelor variabile, confirmandu-se astfel descoperirea. Mai departe, cei doi descoperitori, Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu, au propus ca cele doua stele sa poarte numele orasului Galati, argumentand acest lucru; aceasta cerere a fost acceptata, iar celor doua stele le-a fost acordata denumirea Galati V1, respectiv Galati V2 (V semnifica faptul ca steaua este variabila).

Cadru

Cele doua stele sunt circumpolare, gasindu-se in constelatiile Cassiopeia si Andromeda, si din aceste motive ele sunt vizibile pe tot parcursul anului, deasupra orizontului din Romania.

Din ceea ce se cunoaste, Galati V1 si Galati V2 sunt singurele stele cu nume romanesti, in afara de steaua Sanduleak -69° 202, care a explodat sub forma supernovei SN 1987A. Acea stea a fost catalogata in Statele Unite ale Americii, de catre astronomul american de origine romana Nicholas Sanduleak.

Cadru

Descoperirea acestor stele variabile este o realizare integral romaneasca, dintr-un observator astronomic din Romania.

„Descoperirea propriu-zisă pe telescopul principal al Observatorului am făcut-o pe 10 februarie, însă am aşteptat confirmarea spectografică de la alte telescoape mai mari din lume. Spre bucuria noastră, este o descoperire unică în România şi, cu siguranţă, va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu al astronomiei”, a declarat coordonatorul observatorului, Ciprian Vântdevară.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*