Substantele nutritive ca factor de vegetatie

in Agronomie

Rolul substantelor nutritive in viata plantelor

Elementele nutritive sunt absorbite de plante sub forma de ioni si cationi asigurand hrana plantelor.

Elemente nutritive esentiale necesare in cantitati mari se numesc macroelemente,iar cele necesare in cantitati mici se numesc microelemente.

Din grupa macroelementelor fac parte:azotul,fosforul,potasiul,calciu,magneziu si sulful iar din grupa microelementelor fac parte:manganul,cuprul,zincul,molobdenul,borul,clorul,fierul.

Azotul:este unul dintre elementele esentiale care intra in componenta substantei proteice.Azotul reprezinta elementul conducator al proceselor de crestere al plantelor:frunze mari de culoare verde inchis.Insuficienta in acest element face ca plantele sa creasca incet,raman pipernicite,frunzele lor se ingalbenesc si se usuca,iar recoltele sunt mici.Excesul de azot intarzie maturitatea.

Fosforul:se gaseste in plante in compusi organici si anorganici.In sol se afla in compusi minerali cat si in materia organica.Are un rol important in transformarile hidratilor de carbon din panta.Are influenta asupra dezvoltarii radacinilor plantelor,sporeste energia germinativa a semintelor,infratirea la cereale,grabeste maturitatea.Fosforul din sol Influenteaza favorabil dezvoltarea m.o..Continutul de umiditate din sol influenteaza absorbtia fosforului.Cu cat solul are un continut de umiditate aproape optim,cu atat plantele se aprovizioneaza cu mai mult fosfor.

Potasiul:are o importanta esentiala in cresterea,inflorirea si fructificarea plantelor.In sol se gaseste in compusi minerali.In plante se gaseste in cantitati foarte mari,se acumuleaza mai mult in tulpini si frunze si mai putin in seminte.Micsoreaza transpiratia,mentine turgescenta celulelor,mareste taria fibrelor la in,sporeste rezistenta la ger,sporeste activitatea fotosintetica.Este necesar pentru diviziunea celulara si neutralizarea acizilor organici.Insuficienta potasiului determina uscarea frunzelor pe margine si obtinerea de productii mici.

Calciul:are un rol important in cresterea tesaturilor tinere.Se gaseste in cantitati mari in plante ocupand locul al doilea dupa potasiu.Neutralizeaza acizii care se formeaza in planta a celorlalti cationi,formeaza cimentul de legatura dintre celule.Cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in nervurile frunzelor si in petiol.Deficitul de calciu provoaca cresterea si dezvoltarea slaba a plantelor,frunzele raman subtiri,mugurele terminal moare,radacinile raman scurte si se deformeaza,varfurile se ofilesc si apoi treptat se usuca.

Magneziu: se gaseste in clorofila si participa direct la procesul de fotosinteza,se gaseste in constitutia enzemelor avand un rol important in metabolismul plantei,in asimilarea fosforului din compusii minerali,in formarea fructelor si semintelor.

Sulful-se gaseste sub forma de compusi organici si sub forma de saruri.Insuficienta de sulf mareste procentul de azot nitric si de aminoacizi in planta si micsoreaza procentul de proteine,provoaca unele boli la unele plante,frunze de culoare galbena,nervuri mai deschise la culoare decat restul frunzei,tulpinile cresc mai mult in grosime.Fuctele pomilor sunte de culoare galben deschis,deformate,cu pielita groasa si miezul tare.

Microelementele- sunt elemente nutritive folosite de plante in cantitati mici dar cu un rol important in formarea enzimelo,vitaminelor ,hormonilor,provoaca oxidarea sau reducerea altor compusi,asigura schimbul de gaze precipita in plante alte elemente chimice,maresc rezistenta plantelor la boli si ger.

Manganul-are rol de catalizator in procesul de absorbtie si de sinteza in special in perioada de germinatie.Insuficienta de mangan determina piticirea plantelor de ovaz,tutun,fasole,tomate etc.De asemenea insuficienta pe soluri turboase produce o boala fiziologica la cereale manifestata prin cresterea normala pana la inspicare apoi aparitia de pete brune pe frunze,indoirea lor urmata de moartea plantei.

Cuprul-se gaseste intotdeauna in compozitia plantelor si joaca un rol in metabolismul acestora.Cuprul mareste rezistenta plantelor la ger,la seceta.Insuficienta se manifesta prin aparitia pe frunzele plantelor a unor pete albe si cresterea inceteaza.La cereale spicul nu se formeaza sau ramane mic si productia scade.

Zincul-are un rol important in multe functiunu fiziologice ale plantelor.Intra in compozitita fermentilor care determina procesele de respiratie din plante.Se acumuleaza in cantitati mari la incheietura nervurilor principale si mareste rezistenta plantelor la seceta si ger.

Molibdenul-are rol de catalizator in actiunea de transformare in planta a azotului nitric in azot amoniacal,de asemenea in legarea azotului atmosferic cu hidrogenul.Stimuleaza activitatea bacteriilor nesimbiotice care fixeaza azotul din atmosfera.

Borul-se gaseste in sol sub forme anorganice(borat de sodiu,calciu sau magneziu) sau organice in resturile plantelor si m.o.din sol.Are o influenta asupra infloririi si formarii fructelor,asupra cresterii radacinilor,stimuleaza formarea nodozitatilor pe radacinile leguminoaselor.

Clorul-este un element nutritiv necesar plantelor in cantitati destul de mari.Este esential pentru reactiile de fotosinteza ale cloroplastelor izolate,prin care se elibereaza oxigenul.Cele mai sensibile plante la clor sunt:sfecla,morcovii,orezul,varza si tomatele.

Fierul-are un rol important in fotosinteza,nu intra in compozitia clorofilei,dar este un catalizator fara de care nu se poate forma clorofila,iar plantele pierd culoarea verde.

Metode agrotehnice de reglare a regimului de nutritie a plantelor

a)Folosirea ingrasamintelor chimice si organice care au rol de a completa si de a corela necesarul de elemente nutritive din sol in scopul realizarii de productii mai mari si de calitate mai buna

b)Rotatia culturilor cu scopul de a aranja culturile in succesiune incat fiecare sa beneficieze de o buna planta premergatoare.Lucrarile solului favorizeaza descompunerea substantelor organice,trecerea compusilor minerali in forme usor asimilabile,favorizeaza dezvoltarea sistemului radicular,incorporarea ingrasamintelor chimice si organice si stimuleaza activitatea m.o. fixatoare de azot.

c)Combaterea buruienilor,deoarece acestea consuma cantitati mari din elemente nutritive din sol facand concurenta plantelor de cultura.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*