Supervulcanul Yellowstone din inima Americii poate aduce ”iarna nucleara”

in Curiozitati

Experţii avertizează că America poate fi îngropată în cenuşă, în cazul unei erupţii de mari proporţii a supervulcanului

supervulcanul-yellowstone-ameninta-statele-unite_386315

Supervulcanul Yellowstone din inima Americii are potenţialul de a acoperi Statele Unite cu un strat de cenușă, ceea ce ar însemna venirea unei ”ierni nucleare”, potrivit Daily Mail. Dacă Yellowstone ar erupe, atunci fenomenul ar fi de o mie de ori mai puternic decât cel provocat de muntele St. Helens, în anul 1980.

Deși vulcanul de la Yellowstone ”doarme” de mai bine de 70.000 de ani, experţii susţin că nu se poate exclude posibilitatea unei erupţii, care poate avea loc candva, chiar dacă șansele din prezent sunt reduse.

Vulcanul este situat în Parcul Național din Wyoming și Montana, are un rezervor uriaș de rocă topită în subteran și a erupt ultima dată acum 640.000 de ani. El este unul dintre cei mai mari vulcani activi aflați într-o regiune continentală. Experții afirmă că există șansa de 1 la 700.000 să se producă o erupție.

O analiză realizată de publicația HowStuffWorks dezvăluie procesul care va avea loc în urma erupției supervulcanului Yellowstone. Se spune că un amestec demagmă, rocă, vapori, dioxid de carbon și de alte gaze vor fi aruncate în atmosferă, creând un nor uriaș. Gazele dizolvate vor exploda, eliberând cantități uriașe de lavă în zona Parcului Național. Erupția va omorî circa 90.000 de oameni aproape instantaneu și va depune un strat de cenușă până la o distanță de 1.609 kilometri. Norul de cenușă nu numai că va acoperi țara, dar va diminua razele Soarelui, iar temperaturile vor scădea. Va fi afectată aprovizionarea cu alimente, vor fi distruse culturile și se va produce o penurie de hrană la nivel mondial. Un studiu realizat de către Geological Survey din Statele Unite a concluzionat că o erupție masivă a vulcanului Yelowstone ar acoperi cu cenușă orașele și va întrerupe călătoriile cu avionul și comunicațiile.

Alți experți au folosit un program de calculator denumit Ash 3D, care a simulat o erupție a supervulcanului Yelowstone. Ei au constatat că orașele situate până la o distanță de 482 de kilometri vor fi acoperite de cenușă. Sub Yellowstone există un rezervor uriaș de magmă, iar lava topită dacă ar ieși la suprafață ar putea acoperi de 11 ori Marele Canyon.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*