Vicepremierului Vasile Dîncu analizează din punct de vedere sociologic, cel mai mare scandal iscat de la depistarea dezinfectanților diluați în spitale, care a culminat cu moartea suspectă a patronului Hexi Phrama. Vasile Dîncu este de părere că teoriile apărute în ultimele zile legate de moartea lui Dan Condrea sunt o dovadă a faptului că românii acceptă informații foarte ușor, fără a fi verificate. În nevoia de a cunoaște adevărul, oamenii apelează la imaginație și astfel iau naștere teorii, care cele mai multe nu au legătură cu faptele reale.
”Mi se pare, ca sociolog care mă ocup de imaginar și de derivele imaginarului din România, mi se pare fascinant. Este fascinant pentru că a dezlănțuit o efervescență a imaginarului colectiv, fără precedent. De la cazul „Elodia” nu s- a mai întâmplat așa ceva. În sociologie există câteva teorii legate de imaginarul social care spun că în perioade de ruptură între un sistemul social care este destul de bine articulat și imaginar și unul nou, în care apar lucruri imprevizibile, în care oamenii se simt nesiguri, în care simt nesiguranța locului de muncă, se integrează într-o societate bazată pe competiție dar ei nu pot să gestioneze toate riscurile, încep să găsească soluții imaginare, caută soluții magice, mistice.”, a declarat viceprimarul Vasile Dîncu, în cadrul unei conferințe.
Omul politic, profesor universitar și de asemeni, autor de cărți sociologice, subliniază faptul că telenovela născută în mintea oamenilor, de după accidentul lui Dan Condrea este de-a dreptul fascinantă din punct de vedere sociologic, telenovelă susținută de mass-media.
”Sunt teorii pe care oamenii le acceptă foarte ușor, pornind de la o informație neverificată, neasumată de nimeni, se dezvoltă un întreg curent de gândire și de mărturii legate unele de altele în care mass media construiește adevărate telenovele, asta este fascinant din punct de vedere sociologic.”